H πορεία του έργου της Πλατείας Διοικητηρίου, ο περίπατος στα βυζαντινά τείχη, ο αρχαιολογικός χώρος γύρω από το Επταπύργιο και ο φωτισμός των μνημείων που είναι ενταγμένα στον κατάλογο της UNESCO συγκαταλέγονται ανάμεσα στα έργα 40.000.000 ευρώ που υλοποιεί το ΥΠΠΟ στη Θεσσαλονίκη. Τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές στο δημαρχιακό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη.

Η Πλατεία Διοικητηρίου, που ανασκάφηκε στο τέλος της δεκαετίας του ’80, προκειμένου να αναπλαστεί και στην οποία ανακαλύφθηκαν σημαντικά ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά αρχαιολογικά ευρήματα, εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα. Το Επταπύργιο, ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της Θεσσαλονίκης -επίσης γνωστό και ως Γεντί Κουλέ- χτισμένο από τους Βυζαντινούς κατά τον 14ο μ.Χ. αιώνα, και ο αρχαιολογικός χώρος που το περιβάλλει χρήζουν περαιτέρω ουσιαστικής ανάδειξης. Όσο για τα βυζαντινά τείχη, που υπάγονται στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, εκεί δημιουργείται ειδικά διαμορφωμένος πράσινος περίπατος, ώστε να μπορεί κανείς να παρατηρήσει το μνημείο σε αρκετό μήκος και από μικρή απόσταση.

Βασικός στόχος των συναφών παρεμβάσεων που υλοποιούνται είναι η αναβάθμισή τους μέσω της συστηματικής ανάδειξης, αλλά και της διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Η υπουργός, σε δηλώσεις της, χαρακτήρισε «εξαιρετικά καλή» τη συνεργασία της με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και εξέφρασε την πίστη πως «στην τετραετία που έχουμε μπροστά μας, κρίσιμα ζητήματα της Θεσσαλονίκης και εκκρεμότητες δεκαετιών θα μπορέσουν να πάρουν μια οριστική λύση, προκειμένου να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η πολιτιστική φυσιογνωμία του αστικού ιστού της πόλης, αλλά κυρίως να αποδοθούν χώροι και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων».

Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελούδης μίλησε για μία «πολύ εποικοδομητική συζήτηση» με την υπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας «βρέθηκαν και δρομολογούνται λύσεις» για πολιτιστικά έργα στην πόλη, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Συζητήσαμε πώς μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για τη μελετητική ωρίμανση της Πλατείας Διοικητηρίου, όπως έχουμε υποσχεθεί στο τέλος του 2024, καθώς επίσης και για μια σειρά παρεμβάσεων σε άλλα μνημεία».

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»