Στις 10 Φεβρουαρίου ξεκινάει στο Κανάλι της Βουλής η σειρά ντοκιμαντέρ «Ιστορίες των Αθηνών», επεισόδια της οποίας θα προβάλλονται κάθε Σάββατο στις 8.30 μ.μ.

Κάθε επεισόδιο διερευνά τη φυσιογνωμία της πόλης των Αθηνών, μέσα από τη σύνθεση των ξεχωριστών προσεγγίσεων και ερμηνειών μιας διαφορετικής κάθε φορά έννοιας και της σχέσης της με την πόλη, όπως αποτυπώνεται στην κριτική σκέψη και τις επιστημονικές αναφορές των προσκεκλημένων της εκπομπής, που συζητούν με τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Τέχνης, Παναγιώτη Πάγκαλο.

Η μετεπαναστατική μετάβαση της Αθήνας σε πρωτεύουσα τη μετέτρεψε από μια «αιωρούμενη πόλη δίχως έδαφος», δηλαδή από έναν φιλοσοφικό τόπο που εκπροσωπούσε την «πόλη-ιδέα» του κλασικού, σε σύγχρονο ιδεολογικό και διοικητικό κέντρο.

korres
Οι δρόμοι, οι πλατείες, τα κτίριά της μαρτυρούν αφενός τον ρόλο της αρχιτεκτονικής στην κατασκευή της ιστορικής συνείδησης ως επέκτασης της ατομικότητας, αφετέρου την επίδραση της κοινωνικής προόδου στις τυπολογικές και μορφολογικές εναλλαγές του αστικού τοπίου.

istories_athinvn


Γνήσιες αφηγήσεις, πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό από καταξιωμένους αρχιτέκτονες, ιστορικούς, οικονομολόγους και κοινωνιολόγους, αλλά και άγνωστα στοιχεία αρχείων, συνθέτουν την παρουσίαση των μικρών ιστοριών των Αθηνών, αποτελώντας μια ευκαιρία αναστοχασμού αναφορικά με την πολυτάραχη διαδρομή μιας πόλης και μιας χώρας προς τη Δημοκρατία και τη σύγχρονη ανάπτυξη.



Συντελεστές

Σχεδιασμός εκπομπής και παρουσίαση: Παναγιώτης Πάγκαλος

Αφηγητής εισαγωγής: Αλέξης Κωστάλας σε φιλική συμμετοχή

Σκηνοθέτης: Λεωνίδας Λοϊζίδης


Η σειρά ντοκιμαντέρ πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Συλλόγου των Αθηναίων, της ΚΟΙΝΣΕΠ Ελληνική Σκηνή και του CityLab