Αποκρυπτογραφήθηκε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) ο διάσημος πάπυρος Herculaneum papyri. Το κατόρθωμα επιτεύχθηκε από φοιτητές στο διαγωνισμό Vesuvius challenge, οι οποίοι χρησιμοποίησαν αλγορίθμους για να σαρώσουν το τεχνούργημα, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να καταστραφεί εάν επιχειρούσαν να τον ανοίξουν με τα χέρια.

Ο απανθρακωμένος πάπυρος που βρέθηκε θαμμένος από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. κατέστρεψε τους οικισμούς της Πομπηίας, του Herculaneum, του Torre Annunziata και του Stabiae, σκοτώνοντας χιλιάδες. Εκατοντάδες κείμενα από τη βιβλιοθήκη του Herculaneum θάφτηκαν και απανθρακώθηκαν από την τέφρα και τα αέρια.

Οι απανθρακωμένοι πάπυροι επανεμφανίστηκαν το 1752 σε μια βίλα κοντά στον κόλπο της Νάπολης που κάποτε πίστευαν ότι ανήκε στον πεθερό του Ιούλιου Καίσαρα, αλλά το περιεχόμενό τους παρέμενε μυστήριο καθώς οι επιστήμονες έκριναν ότι ήταν πολύ εύθραυστοι για να τους ανοίξουν.

Πώς έγινε η αποκρυπτογράφηση

Η αποκρυπτογράφηση του παπύρου με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης επιτεύχθηκε από τρεις φοιτητές στο διαγωνισμό Vesuvius challenge, οι οποίοι χρησιμοποίησαν αλγορίθμους για να σαρώσουν το τεχνούργημα, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να καταστραφεί εάν επιχειρούσαν να τον ανοίξουν με τα χέρια.

Το πρόγραμμα AI εκπαιδεύτηκε να διαβάζει το μελάνι τόσο στην επιφάνεια όσο και στα μη ορατά στρώματα των κλειστών παπύρων, σύμφωνα με το Nature.

Δείτε βίντεο:

Herculaneum scrolls: A 20-year journey to read the unreadable

 

Ο πάπυρος – Ποιος πιστεύεται ότι τον έγραψε

Ο συγγραφέας του αρχαίου ελληνικού κειμένου πιστεύεται ότι είναι ο Φιλόδημος, ένας φιλόσοφος που έμενε στη βίλα όπου βρέθηκε ο πάπυρος.

Το κεντρικό θέμα του κειμένου είναι η ευχαρίστηση, η οποία αν κατανοηθεί σωστά πρόκειται για την καρδιά της επικούρειας φιλοσοφίας.

Σε δύο αποσπάσματα από δύο διαδοχικές στήλες του πάπυρου, ο συγγραφέας μοιράστηκε την ανησυχία του για το αν και πώς η διαθεσιμότητα αγαθών, όπως τα τρόφιμα, μπορεί να επηρεάσει την ευχαρίστηση που προσφέρουν.

Το αρχαίο ελληνικό κείμενο λέει: «Όπως και στην περίπτωση των τροφίμων, δεν πιστεύουμε αμέσως ότι τα πράγματα που είναι σπάνια είναι απολύτως πιο ευχάριστα από αυτά που είναι άφθονα».

«Ωστόσο, είναι πιο εύκολο για εμάς να στερηθούμε πράγματα που είναι άφθονα; «Τέτοιες ερωτήματα θα τίθενται συχνά».