Σε ένα περιβάλλον έξαρσης της βίας ανηλίκων και του σχολικού εκφοβισμού, οι εκπαιδευτικοί έχουν την ευκαιρία να ασκήσουν τους μαθητές στην καλοσύνη μέσα από το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χρώματα της Καλοσύνης», που διαθέτει δωρεάν το Υπουργείο Παιδείας μέσα από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΙΕΠ για όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Αφιερώνοντας στη σχολική αίθουσα μόλις μία ώρα την εβδομάδα στο πολυβραβευμένο αυτό πρόγραμμα, μπορούν οι εκπαιδευτικοί να προσφέρουν στα παιδιά απολύτως αναγκαίες κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες, επιβοηθητικές μάλιστα στη σχολική τους επίδοση, καθώς τα οπλίζουν με εφόδια καταλυτικά για όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Το πρόγραμμα τα "Χρώματα της Καλοσύνης"

Τα «Χρώματα της Καλοσύνης» είναι μια πρωτοποριακή λύση εκπαιδευτικής τεχνολογίας (Ed Tech) κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης, που έχει στόχο να βελτιώσει τις κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες και την ευημερία των παιδιών αξιοποιώντας την τεχνολογία, χωρίς να υποκαθιστά τα πολύτιμα στοιχεία της διδασκαλίας στην τάξη. Για τον σκοπό αυτόν παρέχει προκατασκευασμένα μαθήματα-παιχνίδια που βελτιώνουν την ψυχική υγεία των παιδιών –αλλά και των εκπαιδευτικών–, ενσταλάζοντας σημαντικές δεξιότητες ζωής, όπως η ενσυναίσθηση, η κριτική σκέψη, η συναισθηματική ανθεκτικότητα, η πολιτισμική κατανόηση και η αποτελεσματική επικοινωνία, με την πεποίθηση ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι εξίσου σημαντική με την ακαδημαϊκή ικανότητα.

Πώς θα κάνουν αίτηση οι εκπαιδευτικοί

Το 2022, τα «Χρώματα της Καλοσύνης» ήρθαν στην Ελλάδα ως πιλοτικό πρόγραμμα, με δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ΜΚΟ να λαμβάνουν μέρος, και το εργαστήριο EASEL Lab του Harvard Graduate School of Education αξιολόγησε το πρόγραμμα, δείχνοντας στατιστικά σημαντική αύξηση στις δεξιότητες των παιδιών. Έτσι, από τον Σεπτέμβριο του 2022 το Υπουργείο Παιδείας ζήτησε τα «Χρώματα της Καλοσύνης» να επεκταθούν σε εθνικό επίπεδο μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΙΕΠ. Έκτοτε, τα «Χρώματα της Καλοσύνης» είναι διαθέσιμα στη δημόσια εκπαιδευτική πλατφόρμα με περίπου 200 σχολεία να τα υιοθετούν. Κατά τα έτη 2022-2023, το MIT SOLVE’s LEAP κατέγραψε τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα κλιμακώθηκε στο αρχικό του στάδιο, δημιουργώντας έναν οδηγό ώστε και άλλα εθνικά σχολικά συστήματα να μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την καινοτομία της Ελλάδας στην εκπαίδευση.

Τα «Χρώματα της Καλοσύνης» δημιουργήθηκαν από την Ντανιέλ ντε λα Φουέντε, ιδρύτρια και CEO του μη κερδοσκοπικού, μη κυβερνητικού οργανισμού για το παιδί και την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον ειρήνης και αμοιβαιότητας Amal Alliance. Όραμά της ήταν και είναι να εμφυσήσει στα παιδιά δομικά στοιχεία υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, επιτρέποντας την αποτελεσματική επικοινωνία, την ενσυναίσθηση και την ειρηνική επίλυση συγκρούσεων, καθώς ενθαρρύνει αρμονικές σχέσεις με συνομηλίκους, εκπαιδευτικούς και την οικογένεια.

Τα παιδιά αξίζουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να γίνουν πιο ανεκτικά, αποδεκτά και ευγενικά. Ας τους προσφέρουμε, λοιπόν, για μία ώρα την εβδομάδα, μια παλέτα καλοσύνης κι ας τους επιτρέψουμε έτσι να αποφορτιστούν και να μετατραπούν στα «ουράνια τόξα που θα σκορπίσουν παντού γύρω τους χαρά, αγάπη, αισιοδοξία, αλληλεγγύη, ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο», όπως είπε πρόσφατα στην εκδήλωση παρουσίασης των «Χρωμάτων της Καλοσύνης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η ψυχολόγος και εκπαιδευτικός δρ Μαρία Παπαθανασίου.

Βρείτε τα ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του ΙΕΠ (Υπουργείο Παιδείας) στον σύνδεσμο https://elearning.iep.edu.gr/study/mod/folder/view.php?id=90914&lang=fr

Περισσότερα στο www.amalalliance.org  & στο https://colorsofkindness.org/