Στις 25 Μαρτίου, ανήμερα της εθνικής μας επετείου, όλοι οι δρόμοι θα οδηγούν στον τρίτο όροφο του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, στην οδό Κουμπάρη. Δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καταλληλότερη ημερομηνία για να εγκαινιαστεί η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού.

Ευκαιρία να δώσουμε ραντεβού την 25η Μαρτίου στις αίθουσες 33-36 στον τρίτο όροφο του μουσείου, από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο, για να δούμε για πρώτη φορά ή να ανακαλύψουμε παλιότερα αλλά και νέα εκθέματα που διηγούνται μια ιστορία. Την ίδια ιστορία. Την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, από τα χρόνια λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Θα πρέπει να φανταστούμε πώς φτάσαμε ως εδώ. Όποιος είχε την τύχη να δει τις δύο πρόσφατες επετειακές εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη, «1821: πριν και μετά» και «Μικρά Ασία: λάμψη - καταστροφή - ξεριζωμός - δημιουργία», μπορεί να καταλάβει ίσως καλύτερα πώς γεννήθηκε η ιδέα για την επανέκθεση. Για να προστεθούν, όπως μαθαίνουμε, και νέες δωρεές κειμηλίων που εμπλούτισαν τη συλλογή. Για τη «Νεότερη Ελλάδα». Με πρόσφατες επιστημονικές αναζητήσεις και καινούργια αποκτήματα. Κι αν θελήσουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το πού βρισκόμαστε σήμερα, μαζί με το πριν και το μετά, μπορούμε να παρακολουθήσουμε το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη με τίτλο «1821: πριν και μετά: Η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας», το οποίο αποτελεί παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη και του Marketing Greece, στο αμφιθέατρο του μουσείου.

120 χρόνια ιστορίας

Είναι η στιγμή που θα θαυμάσουμε από κοντά 120 χρόνια ιστορίας, μαζί με σημαντικά ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης, ιστορικά κειμήλια, σημαίες και επιγραφές, μοναδικά έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια. Η νεότερη Ελλάδα όμως ζωντανεύει και μέσα από χρηστικά αντικείμενα, τεκμήρια της ζωής των Ελλήνων μιας άλλης εποχής, για να διακτινιστούμε στο χθες, να φανταστούμε την καθημερινότητα των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Μαζί με ένα πανόραμα της ιστορίας και των ποικίλων εκφάνσεων της ζωής και της πολιτιστικής δημιουργίας του μικρασιατικού Ελληνισμού, τις δραματικές εξελίξεις των ετών 1919-1922, που οδήγησαν στην καταστροφή και τον ξεριζωμό, αλλά και τις πολύχρονες διαδικασίες ένταξης του προσφυγικού κόσμου στην Ελλάδα και τη μεγάλη του συνεισφορά στην πολύπλευρη ανανέωση της ελληνικής κοινωνίας. Τέχνη, εικόνα, λέξεις, ντοκουμέντα. Και ξεναγήσεις. Ειδικά για τη νέα μόνιμη έκθεση του μουσείου, έχουν προγραμματιστεί να γίνονται ξεναγήσεις στις 6 το απόγευμα κάθε Πέμπτη, από τις 27 του μηνός μέχρι και τις 25 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο, για περιορισμένο αριθμό ατόμων, με κράτηση θέσεων διαδικτυακά. Οι selfies είναι προαιρετικές.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»