Πώς ήταν η ζωή ενός ομοφυλόφιλου στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης; Ποιοι ήταν τα συναισθήματα, οι φόβοι, οι αγωνίες, οι επιθυμίες και οι ελπίδες των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων εκείνης της εποχής που η ανοχή στη διαφορετικότητα ήταν σχεδόν ανύπαρκτη; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνονται μέσα από το έργο «Καταποντισμός» που παρουσιάζει, από τις 21 Μαρτίου, η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου.

Η παράσταση, σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Βασίλη Βηλαρά, βασίζεται σε αληθινές ιστορίες έτσι όπως αυτές αποτυπώθηκαν, σε πρώτο πρόσωπο, μέσα από τις επιστολές που έστελναν οι αναγνώστες στο επαναστατικό περιοδικό Αμφί, το πρώτο μέσο που άρθρωσε δημόσιο λόγο στην Ελλάδα για την queer εμπειρία.

Τα προσωπικά βιώματα του χτες αναμιγνύονται με τις αντίστοιχες εμπειρίες των ατόμων επί σκηνής και γίνονται υλικό εξομολογήσεων και εκμυστηρεύσεων διεκδικώντας την ορατότητα και μια αναπολογητική στάση ζωής. Εδώ μπορεί να δοθεί ο χώρος στις ιστορίες των ανθρώπων που έχουν αμέτρητη αγάπη μέσα τους, αλλά τα πάσης φύσεως στεγανά τούς καθηλώνουν στη μοναξιά. Οι μαρτυρίες αυτών που υποφέρουν από την απαξιωτική συμπεριφορά γονέων και συγγενών, από τα περιστατικά εκφοβισμού και κάθε είδους βίας.

Οι αφηγήσεις για τραγελαφικά coming out, για στιγμές λαχτάρας, διασκέδασης και κλεφτής ηδονής, για τη gay κουλτούρα που ζυμώθηκε στα σινεμά της Ομόνοιας και για το βαθύ αίσθημα ανακούφισης επειδή «υπάρχουν κι άλλα άτομα εκεί έξω σαν εμένα». Ιστορίες μιας ολόκληρης γενιάς που σβήστηκε από τον χάρτη λόγω της επιδημίας του HIV/AIDS και της κοινωνικής και κρατικής αδιαφορίας.

Στην παράσταση, η οποία απευθύνεται σε θεατές άνω των 18 ετών, παίζουν οι Βασίλης Βηλαράς, Ανδρέας Λαζαράκος, Kristof, Niko Rupllem και Dolly Vara.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00