avatar

Πρωινή Πτήση ΣΚ
Τηλέμαχος Σαντοριναίος

Στο φως οι "αθέατοι θησαυροί" από το Αρχαιολογικό της Ρόδου - Από το 500-550 π.Χ.

"Νησί των ιπποτών"

Σπάνιοι ανδριάντες, αγγεία-κομψοτεχνήματα και εργαλεία της καθημερινότητας φιλοξενούνται σε ειδικό χώρο στο μουσείο και δεν εκτίθενται (ακόμα) στο κοινό

rodos-mouseio
Αγγεία, ανδριάντες και αγάλματα αρχόντων, στρατιωτικών και πολιτών, αμφορείς, αγγεία-κομψοτεχνήματα, εργαλεία από την καθημερινότητα των Ροδιτών και άλλων, γνωστών επίσης ελληνικών φυλών, όπως οι Μινωίτες (με τους οποίους οι ντόπιοι είχαν ιδιαίτερες σχέσεις από τα αρχαία χρόνια), φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου. Η διαφορά; Ότι αυτά που σήμερα παρουσιάζει η «Α» δεν εκτίθενται στο κοινό. Όχι ακόμα τουλάχιστον. Μπαίνοντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο του «νησιού των ιπποτών», στην τελευταία αίθουσα της αριστερής πλευράς, τα χάνεις με τα χρώματα, τα υλικά, τις λεπτομέρειες πάνω στους αμφορείς και στα αγάλματα: Όλες αυτές οι υπέροχες αρχαιότητες είναι τοποθετημένες σε ειδικό χώρο και οι περισσότερες χρονολογούνται μεταξύ 500-550 π.Χ.

Στις κομψές προθήκες τους, αυτοί οι άγνωστοι θησαυροί αποτελούν νέο αβαντάζ για το Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής, εξιτάροντας τους φιλότεχνους. Η μεσαιωνική πόλη της «πρωτεύουσας των Δωδεκανήσων» έχει χρηματοδοτηθεί με 42.500.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, φυσικά με τη συμβολή-κλειδί του υπουργείου Πολιτισμού και πρώτης πρώτης της υπουργού Λίνας Μενδώνη, για «λίφτινγκ». Σκοπός, η Ρόδος να ελκύσει ακόμα περισσότερους τουρίστες. Εξάλλου, τα πολιτιστικά εν προκειμένω ταξίδια τα τελευταία χρόνια ενδιαφέρουν ολοένα και περισσότερους. Παράλληλα, 200.000 ευρώ έχουν εγκριθεί στην προγραμματική σύμβαση για ηλεκτροκίνηση στη μεσαιωνική πόλη του νησιού από τον δήμο, όπως μαθαίνουμε από τοπικούς παράγοντες.

Εμείς σκανάραμε τις αθέατες μέχρι τώρα αρχαιότητες του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού και σας τις παρουσιάζουμε σε επίσημη πρώτη. Και βέβαια, καθώς μιλάμε για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, να μην ξεχάσουμε, καίτοι εκτίθεται δημόσια, να κάνουμε αναφορά στον Λαοκόοντα, ο οποίος, όπως μας εξήγησε σε πριβέ ξενάγηση ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας Σπύρος Συρόπουλος, ήταν εκείνος που ενέπνευσε τον Όμηρο για να δημιουργήσει τους ήρωές του.


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»