Μια βραδιά κάτω από την ελιά: Τρίτη χρονιά το πολιτιστικό φεστιβάλ Νάξου ταξίδεψε ντόπιους και επισκέπτες του νησιού
Όλα όσα έγιναν από 2 έως 5 Οκτωβρίου 2024
To πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» ταξίδεψε επισκέπτες και Ναξιώτες στον κόσμο του πολιτισμού, της τέχνης και της γαστρονομίας
Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη Νάξο ο πολιτιστικός θεσμός «Μια βραδιά κάτω από την ελιά».
Φέτος είχε το θεματικό τίτλο «Στιγμή Ολοστρόγγυλη», εμπνευσμένο από το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Γιατί βαθιά μου δόξασα», με σκοπό να τονίσει την ανάγκη να ζει κανείς τη ζωή του με πληρότητα, κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από την ουσιαστική επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο φυσικό περιβάλλον του κυκλαδίτικου νησιού συνδυάστηκαν οι μελωδίες της μουσικής, οι συμβολισμοί της ποίησης και το «ταξίδεμα» της λογοτεχνίας, καθώς και οι γεύσεις της γαστρονομίας, διαμορφώνοντας μια σύγχρονη εμπειρία γεμάτη συναισθήματα.
Κατά την πρώτη ημέρα, το φεστιβάλ ξεκίνησε με την παρουσίαση του πιο πρόσφατου βιβλίου της διάσημης συγγραφέως Victoria Hislop με τίτλο «Το Ειδώλιο», η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση. Έπειτα, επισκέπτες και ντόπιοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα εκλεκτά γλυκά του M.O.F. pastry chef Arnaud Larher και του ταλαντούχου Ναξιώτη pastry chef Μάκη Μαθιάσου. Ο chef Γιάννης Οικονόμου εντυπωσίασε με ένα εμπνευσμένο μενού, φτιαγμένο αποκλειστικά με προϊόντα από τη Νάξο, δημιουργώντας μια γαστρονομική πανδαισία που συνόδευσε τις συζητήσεις γύρω από τη λογοτεχνία και την παράδοση του νησιού.
Η δεύτερη ημέρα ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στους δρόμους της ζαχαροπλαστικής τέχνης και της δημιουργίας. Ο βραβευμένος pastry chef Larher επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Τριπόδων Νάξου, όπου μοιράστηκε τα μυστικά του με τους μαθητές, εμπνέοντάς τους με τη ζεστή του προσωπικότητα και την πορεία του.
Κάτω από το Ναξιώτικο μεσημεριανό ήλιο, στο λιμανάκι της Αγίας Άννας, η κορυφαία Γαλλίδα, M.O.F. chef Eulalie Rus και ο chef Stéphane Jakić μαγείρεψαν φρέσκα ψάρια δίπλα στη θάλασσα, προσφέροντας μια δημιουργική και πρωτότυπη γαστρονομική εμπειρία σε πλήθος κόσμου. Το ίδιο απόγευμα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να χρωματίσουν κυκλαδικά ειδώλια, υπό την καθοδήγηση της εικονογράφου Λέλας Στρούτση.
Την τρίτη ημέρα οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν και απόλαυσαν μεσημεριανό γεύμα στο οινοποιείο Terra Grazia και επισκέφτηκαν το παραδοσιακό τυροκομείο της οικογένειας Μπαμπούνη όπου δοκίμασαν τα περίφημα Ναξιακά τυριά. Στη δύση του ήλιου, στο μαγευτικό φυσικό τοπίο της Νάξου, κάτω από τις ελιές τους κτήματος Κάμπονες, οι αγαπημένοι καλλιτέχνες Γρηγόρης Βαλτινός (ανάγνωση/τραγούδι), Μαρία Αλεξίου (τραγούδι), Γιώργος Παγιάτης (μαέστρος), Δημήτρης Κοτταρίδης (τσέλο) και Μικαέλα Παναγιωτοπούλου (φλάουτο) χάρισαν στιγμές συγκίνησης με τις ερμηνείες τους.
Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ το μεσημέρι στον παραδοσιακό νερόμυλο της Ποταμιάς, ο chef Γιώργος Παπακώστας και ο pastry chef Arnaud Larher δημιούργησαν πιάτα που συνδύαζαν την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία αντάξια του πλούτου της Νάξου. Στις Κάμπονες, η συναυλία του Γιάννη Κότσιρα με τον Άκη Κατσουπάκη (πλήκτρα), τον Βαγγέλη Μαχαίρα (μπουζούκι) και τον Κώστα Μίχαλο (κιθάρα) χάρισαν μια αξέχαστη μουσική βραδιά, ολοκληρώνοντας το φεστιβάλ με πολύ μεγάλη επιτυχία, με αγαπημένες μελωδίες που σαγήνευσαν το πλήθος παρευρισκόμενων και δημιούργησαν μοναδική ατμόσφαιρα.
Έπειτα, παρατέθηκε προς τιμή των μουσικών, των προσκεκλημένων δημοσιογράφων, των υποστηρικτών του Φεστιβάλ, των σεφ και των εκλεκτών καλεσμένων ένα δείπνο ωδή στη ναξιακή γαστρονομία, στο εστιατόριο Tortuga, υπό το φως μόνο των κεριών με διονυσιακούς ήχους των Δημήτρη Καραπάτη (τσαμπούνα) και Γιάννη Γιακουμή (τουμπάκι), ενώ παράλληλα σερβιριζόταν το περίφημο Ζαμπόνι της Απειράνθου. Το μενού, στο δείπνο αυτό επιμελήθηκε ο chef Γιάννης Οικονόμου με τοπικά προϊόντα, ταξιδεύοντας τους προσκεκλημένους στις αρχετυπικές γεύσεις του τόπου, ενθουσιάζοντας όλους τους συνδαιτυμόνες.
Η ιδρύτρια του θεσμού, Μαρία Πολυκρέτη, ιδιαίτερα χαρούμενη και συγκινημένη δήλωσε: «Στις Κάμπονες, εδώ που ξεκίνησαν όλα πριν τρία χρόνια, στο κτήμα του παππού Νικόλα, κάτω από τις αρχαίες ελιές, βιώσαμε μια μαγική εμπειρία ψυχής. Φέτος, είναι μεγάλη χαρά να βλέπουμε το Φεστιβάλ να μεγαλώνει, να εξελίσσεται και να αγκαλιάζεται από περισσότερους ανθρώπους. Να περιλαμβάνει περισσότερες πτυχές του πολιτισμού μας, να αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τον τόπο μας, τη γαστρονομία του, τις ομορφιές του, με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. Ο στόχος μας επετεύχθη. Το εγχείρημά μας ριζώνει και γίνεται θεσμός με την αγάπη και το ενδιαφέρον όχι μόνο το δικό μας, αλλά και ολόκληρου του νησιού. Αυτή η επιτυχία μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε. Γιατί η Νάξος είναι το νησί της έμπνευσης και της δημιουργίας».
Οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, ενώ οι διοργανωτές μίλησαν για ένα ακόμη πιο δυναμικό πολιτιστικό γεγονός με ακόμα περισσότερες μοναδικές στιγμές που θα φέρουν πιο κοντά την παράδοση και τον σύγχρονο πολιτισμό.
Υποστηρικτές της φετινής διοργάνωσης ήταν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, ο Γιώργος και η Μαρία Βερώνη, η Blue Star Ferries, η Sky Express και το ΚΤΕΛ Νάξου. Τέλος, καθοριστική ήταν η συνεισφορά του Κώστα Ελευθεράκη και του Γιάννη Ζυγομαλά στην οργάνωση της γαστρονομικής πτυχής του Φεστιβάλ.
Φέτος είχε το θεματικό τίτλο «Στιγμή Ολοστρόγγυλη», εμπνευσμένο από το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού «Γιατί βαθιά μου δόξασα», με σκοπό να τονίσει την ανάγκη να ζει κανείς τη ζωή του με πληρότητα, κάτι που επιτυγχάνεται μέσα από την ουσιαστική επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στο φυσικό περιβάλλον του κυκλαδίτικου νησιού συνδυάστηκαν οι μελωδίες της μουσικής, οι συμβολισμοί της ποίησης και το «ταξίδεμα» της λογοτεχνίας, καθώς και οι γεύσεις της γαστρονομίας, διαμορφώνοντας μια σύγχρονη εμπειρία γεμάτη συναισθήματα.
Κατά την πρώτη ημέρα, το φεστιβάλ ξεκίνησε με την παρουσίαση του πιο πρόσφατου βιβλίου της διάσημης συγγραφέως Victoria Hislop με τίτλο «Το Ειδώλιο», η οποία χαιρέτισε την εκδήλωση. Έπειτα, επισκέπτες και ντόπιοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τα εκλεκτά γλυκά του M.O.F. pastry chef Arnaud Larher και του ταλαντούχου Ναξιώτη pastry chef Μάκη Μαθιάσου. Ο chef Γιάννης Οικονόμου εντυπωσίασε με ένα εμπνευσμένο μενού, φτιαγμένο αποκλειστικά με προϊόντα από τη Νάξο, δημιουργώντας μια γαστρονομική πανδαισία που συνόδευσε τις συζητήσεις γύρω από τη λογοτεχνία και την παράδοση του νησιού.
Η δεύτερη ημέρα ταξίδεψε τους παρευρισκόμενους στους δρόμους της ζαχαροπλαστικής τέχνης και της δημιουργίας. Ο βραβευμένος pastry chef Larher επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Τριπόδων Νάξου, όπου μοιράστηκε τα μυστικά του με τους μαθητές, εμπνέοντάς τους με τη ζεστή του προσωπικότητα και την πορεία του.
Κάτω από το Ναξιώτικο μεσημεριανό ήλιο, στο λιμανάκι της Αγίας Άννας, η κορυφαία Γαλλίδα, M.O.F. chef Eulalie Rus και ο chef Stéphane Jakić μαγείρεψαν φρέσκα ψάρια δίπλα στη θάλασσα, προσφέροντας μια δημιουργική και πρωτότυπη γαστρονομική εμπειρία σε πλήθος κόσμου. Το ίδιο απόγευμα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν και να χρωματίσουν κυκλαδικά ειδώλια, υπό την καθοδήγηση της εικονογράφου Λέλας Στρούτση.
Την τρίτη ημέρα οι καλεσμένοι ξεναγήθηκαν και απόλαυσαν μεσημεριανό γεύμα στο οινοποιείο Terra Grazia και επισκέφτηκαν το παραδοσιακό τυροκομείο της οικογένειας Μπαμπούνη όπου δοκίμασαν τα περίφημα Ναξιακά τυριά. Στη δύση του ήλιου, στο μαγευτικό φυσικό τοπίο της Νάξου, κάτω από τις ελιές τους κτήματος Κάμπονες, οι αγαπημένοι καλλιτέχνες Γρηγόρης Βαλτινός (ανάγνωση/τραγούδι), Μαρία Αλεξίου (τραγούδι), Γιώργος Παγιάτης (μαέστρος), Δημήτρης Κοτταρίδης (τσέλο) και Μικαέλα Παναγιωτοπούλου (φλάουτο) χάρισαν στιγμές συγκίνησης με τις ερμηνείες τους.
Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ το μεσημέρι στον παραδοσιακό νερόμυλο της Ποταμιάς, ο chef Γιώργος Παπακώστας και ο pastry chef Arnaud Larher δημιούργησαν πιάτα που συνδύαζαν την παράδοση με τη σύγχρονη γαστρονομία, προσφέροντας μια γευστική εμπειρία αντάξια του πλούτου της Νάξου. Στις Κάμπονες, η συναυλία του Γιάννη Κότσιρα με τον Άκη Κατσουπάκη (πλήκτρα), τον Βαγγέλη Μαχαίρα (μπουζούκι) και τον Κώστα Μίχαλο (κιθάρα) χάρισαν μια αξέχαστη μουσική βραδιά, ολοκληρώνοντας το φεστιβάλ με πολύ μεγάλη επιτυχία, με αγαπημένες μελωδίες που σαγήνευσαν το πλήθος παρευρισκόμενων και δημιούργησαν μοναδική ατμόσφαιρα.
Έπειτα, παρατέθηκε προς τιμή των μουσικών, των προσκεκλημένων δημοσιογράφων, των υποστηρικτών του Φεστιβάλ, των σεφ και των εκλεκτών καλεσμένων ένα δείπνο ωδή στη ναξιακή γαστρονομία, στο εστιατόριο Tortuga, υπό το φως μόνο των κεριών με διονυσιακούς ήχους των Δημήτρη Καραπάτη (τσαμπούνα) και Γιάννη Γιακουμή (τουμπάκι), ενώ παράλληλα σερβιριζόταν το περίφημο Ζαμπόνι της Απειράνθου. Το μενού, στο δείπνο αυτό επιμελήθηκε ο chef Γιάννης Οικονόμου με τοπικά προϊόντα, ταξιδεύοντας τους προσκεκλημένους στις αρχετυπικές γεύσεις του τόπου, ενθουσιάζοντας όλους τους συνδαιτυμόνες.
Η ιδρύτρια του θεσμού, Μαρία Πολυκρέτη, ιδιαίτερα χαρούμενη και συγκινημένη δήλωσε: «Στις Κάμπονες, εδώ που ξεκίνησαν όλα πριν τρία χρόνια, στο κτήμα του παππού Νικόλα, κάτω από τις αρχαίες ελιές, βιώσαμε μια μαγική εμπειρία ψυχής. Φέτος, είναι μεγάλη χαρά να βλέπουμε το Φεστιβάλ να μεγαλώνει, να εξελίσσεται και να αγκαλιάζεται από περισσότερους ανθρώπους. Να περιλαμβάνει περισσότερες πτυχές του πολιτισμού μας, να αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τον τόπο μας, τη γαστρονομία του, τις ομορφιές του, με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. Ο στόχος μας επετεύχθη. Το εγχείρημά μας ριζώνει και γίνεται θεσμός με την αγάπη και το ενδιαφέρον όχι μόνο το δικό μας, αλλά και ολόκληρου του νησιού. Αυτή η επιτυχία μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε. Γιατί η Νάξος είναι το νησί της έμπνευσης και της δημιουργίας».
Οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, ενώ οι διοργανωτές μίλησαν για ένα ακόμη πιο δυναμικό πολιτιστικό γεγονός με ακόμα περισσότερες μοναδικές στιγμές που θα φέρουν πιο κοντά την παράδοση και τον σύγχρονο πολιτισμό.
Υποστηρικτές της φετινής διοργάνωσης ήταν η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, ο Γιώργος και η Μαρία Βερώνη, η Blue Star Ferries, η Sky Express και το ΚΤΕΛ Νάξου. Τέλος, καθοριστική ήταν η συνεισφορά του Κώστα Ελευθεράκη και του Γιάννη Ζυγομαλά στην οργάνωση της γαστρονομικής πτυχής του Φεστιβάλ.