Με μια εντυπωσιακή σύνθεση καλλιτεχνών διεθνούς βεληνεκούς και μεγάλους πρωταγωνιστές τους Maguy Marin, Χρήστο Παπαδόπουλο, Damien Jalet, Omar Rajeh και Kat Válastur, σημαντικές νέες συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, ενεργοποίηση νέων σημείων στην πόλη και αναθέσεις νέων έργων, το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 18 έως τις 27 Ιουλίου, υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση της Τζένης Αργυρίου γεμίζοντας τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα με ρυθμό, ιδέες και συγκίνηση. Στην κορύφωση της επετειακής χρονιάς των 30 χρόνων της ιστορικής διαδρομής του (1995-2025), το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας περιλαμβάνει 20 συνολικά έργα μεγάλων Ελλήνων και ξένων χορογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Βέλγιο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Μ. Βρετανία, Λίβανος, Ελβετία. Μεταξύ αυτών, η Maguy Marin, μία από τις σημαντικότερες χορογράφους της εποχής μας, που, δέκα χρόνια μετά από την τελευταία παρουσίασή της στην Ελλάδα, έρχεται για πρώτη φορά στην Καλαμάτα με το Μay Β, ένα από τα κλασικά αριστουργήματα του σύγχρονου χορού του 20ου αιώνα, o Χρήστος Παπαδόπουλος, που παρουσιάζει στην Καλαμάτα για πρώτη φορά το έργο Mellowing με την ομάδα Dance On Ensemble και ο Damien Jalet, ένας από τους πιο περιζήτητους χορογράφους στον κόσμο με το ολοκαίνουργιο έργο του Thrice με την ομάδα Nagelhus Schia Productions που θα παρουσιαστεί στην Καλαμάτα αμέσως μετά την πρεμιέρα του στη Νορβηγία τον Ιούνιο του 2025.


Το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας


Το φετινό Φεστιβάλ διαμορφώνεται μέσα από συνέργειες με άλλους πολιτιστικούς φορείς, μορφωτικά ιδρύματα, δήμους, συλλόγους και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Ανώτερη Επαγγελματική της Σχολή, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Goethe, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, το Qualco Foundation, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου Καλαμάτας, ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας, το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας.

Αξίζει ειδικά να αναφερθεί η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία ξεκινά στο πλαίσιο του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με την παρουσίαση δύο παραγωγών του Μπαλέτου και της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού. Εντός των επόμενων δύο ετών, θα υλοποιηθεί μια ευρύτερη στρατηγική συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με την Εθνική Λυρική Σκηνή, με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα παραστατικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας, η οποία υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η σημαντική αυτή συνεργασία θα κατοχυρωθεί επίσημα με ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί φέτος από την Εθνική Λυρική Σκηνή και τον Δήμο Καλαμάτας την ημέρα της έναρξης του Φεστιβάλ, δηλαδή στις 18.07.2025.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ



Όπως αναφέρει ο Υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας: «Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που φέτος εκκινεί την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, αποτελεί έναν θεσμό με σταθερή παρουσία και προσφορά στον πολιτισμό της χώρας μας. Ένας θεσμός που ξεκίνησε το 1995 ως μια τολμηρή πρωτοβουλία και σήμερα έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη χορογραφική δημιουργία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Η φετινή διοργάνωση είναι ιδιαίτερη και για έναν ακόμα λόγο: Είναι η πρώτη χρονιά υπό τη νέα καλλιτεχνική διεύθυνση της Τζένης Αργυρίου, η οποία, με βαθύ σεβασμό στην ιστορία του θεσμού και με φρέσκια ματιά, αναλαμβάνει να συνεχίσει το σημαντικό έργο των προκατόχων της. Με όραμα, τόλμη και αίσθημα ευθύνης, η νέα καλλιτεχνική διεύθυνση προτείνει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που τιμά τον χορό, ενώ ταυτόχρονα τον επανατοποθετεί μέσα σε ένα διευρυμένο πολιτιστικό πλαίσιο. Το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει σταθερά τον θεσμό του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Όχι μόνο επειδή αποτελεί έναν χώρο προβολής καλλιτεχνικής διάκρισης, αλλά –κυρίως– επειδή αντιλαμβανόμαστε τον χορό ως μια ενεργή μορφή έκφρασης και επανασύνδεσης. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και καλούμε όλους να συμμετέχουν ενεργά σε αυτή τη γιορτή του σώματος, της σκέψης και της συνάντησης.»


dance_on_ensemble_christos_papadopoulos_mellowing_by_jubal_battisti_2



Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας εδώ και τρεις δεκαετίες έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την τέχνη του χορού. Καθοριστικής σημασίας σε αυτό υπήρξε η σταθερή στήριξη και συμβολή της Πολιτείας και του Υπουργείου Πολιτισμού και οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, μία πραγματική φίλη της Καλαμάτας, η οποία στέκεται διαχρονικά αρωγός στην πόλη μας με έμπρακτο τρόπο. Το Φεστιβάλ διατηρεί τη δυναμική του, σεβόμενο την ιστορία του, αλλά και τολμώντας τις απαραίτητες αλλαγές που απαιτεί η εξέλιξη κάθε ζωντανού πολιτιστικού θεσμού. Η παρουσία δε στο τιμόνι του Φεστιβάλ της Τζένης Αργυρίου είμαι βέβαιος ότι θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή δημιουργικής εξωστρέφειας και ανανέωσης για το θεσμό, συνεχίζοντας την παράδοση που άφησαν οι σπουδαίες προκάτοχοί της, όπως η κυρία Βίκυ Μαραγκοπούλου, η Κατερίνα Κασιούμη και η Λίντα Καπετανέα. Το φετινό πρόγραμμα αποτυπώνει τον πολυσχιδή χαρακτήρα και τη διαρκή ανανέωση του Φεστιβάλ. Ως Δήμος Καλαμάτας οραματιζόμαστε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού περισσότερο ενεργό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ένα Φεστιβάλ που δεν θα περιορίζεται στις δέκα ημέρες του Ιουλίου, αλλά θα εμπνέει, θα εμπλέκει και θα ενεργοποιεί την τοπική κοινωνία διαρκώς. Μαζί με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η φετινή χρονιά να θέσει τα θεμέλια για μία νέα, περισσότερο δημιουργική εποχή.»


Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι από εκείνα τα παραδείγματα όπου ο πολιτισμός «περπατά» ανάμεσά μας. Δίνει φωνή στους πολίτες, τόπο στους καλλιτέχνες, βάθος στις ιδέες. Και φέτος, με το επετειακό του πρόγραμμα, μάς καλεί σε ένα ταξίδι μνήμης και μέλλοντος. Ένα πρόγραμμα που δεν περιορίζεται σε ημερομηνίες – αλλά απλώνεται στον χρόνο, ριζώνει στην πόλη και ανθίζει σε νέες δημιουργίες. Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου, στηρίζουμε με σεβασμό και πεποίθηση αυτήν την πορεία. Γιατί πιστεύουμε στον πολιτισμό που δεν είναι πολυτέλεια, αλλά θεμέλιο της κοινωνίας. Καλή επιτυχία σε ένα θεσμό που ξεπέρασε τα όρια της τέχνης και για τρεις δεκαετίες έγινε πεδίο παιδείας, συμμετοχής και πολιτισμικής αναγέννησης για την πόλη και τους ανθρώπους της».


nagelhus_schia_productions_damien_jalet_thrice_credit_jr_3


Όπως δήλωσε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Τζένη Αργυρίου: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, τον Υφυπουργό Πολιτισμού κύριο Ιάσονα Φωτήλα, τον Δήμαρχο Καλαμάτας κύριο Θανάση Βασιλόπουλο, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κύριο Δημήτρη Πτωχό, τον Πρόεδρο της ΦΑΡΙΣ κύριο Σωτήρη Κριτσωτάκη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΑΡΙΣ για την εμπιστοσύνη, τη στήριξη και τη συνεργασία τους στην υλοποίηση του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το 1995 η Καλαμάτα έγινε η πόλη του χορού και ένα απτό παράδειγμα του αντίκτυπου που μπορεί να έχει η περιφερειακή πολιτιστική πολιτική όταν εκτείνεται σε βάθος χρόνου, αποδεικνύοντας πως ο πολιτισμός είναι κρίσιμος για τη συνοχή, τη δημιουργία και τη φαντασία μιας κοινωνίας. Πολύ σύντομα το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έγινε σημείο αναφοράς τόσο στον ελληνικό όσο και στο διεθνή χάρτη του σύγχρονου χορού. Μέχρι σήμερα έχουν παρουσιαστεί 322 παραστάσεις ξένων ομάδων και 136 ελληνικών, με χορογράφους που έχουν γράψει ιστορία στο παγκόσμιο στερέωμα του σύγχρονου χορού. Το Φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει τις πρώτες εμφανίσεις 108 διεθνών ομάδων στην Ελλάδα και έχει πραγματοποιήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα από παράλληλες εκδηλώσεις, σεμινάρια σύγχρονου χορού και διαλέξεις, με διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες και με χιλιάδες συμμετοχές. Όλη αυτή η πορεία οφείλει τη διάρκεια και τη δυναμική της στα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε: στη συνεχή υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Καλαμάτας, και στη συνέχεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και στο εμπνευσμένο έργο των τριών γυναικών που το οδήγησαν στα 30 αυτά χρόνια, ξεκινώντας από τη Βίκυ Μαραγκοπούλου, τη γυναίκα που οραματίστηκε και καθόρισε επί 21 χρόνια το καλλιτεχνικό και διεθνές στίγμα του Φεστιβάλ, την Κατερίνα Κασιούμη που τη διαδέχτηκε επάξια για δυο χρόνια και τη Λίντα Καπετανέα που συνέχισε δυναμικά μέχρι και το 2024. Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η υποστήριξη των χορηγών που πίστεψαν σε αυτό, αλλά και η ομάδα του Φεστιβάλ, τα στελέχη της ΔΕΠΑΚ και μετέπειτα της ΦΑΡΙΣ και του Δήμου Καλαμάτας, αιρετοί, διοικητικοί υπάλληλοι, καλλιτέχνες, τεχνικοί, εξωτερικοί συνεργάτες και εθελοντές που του αφιέρωσαν χρόνο και μεράκι, και φυσικά το κοινό που το αγάπησε και επιστρέφει κάθε χρόνο σε αυτό.»