Ασσύριοι, αρχαίοι Έλληνες και μοντέρνα τέχνη: Η έκθεση "Allspice" στο Μουσείο Ακρόπολης αναδεικνύει διαχρονικά θέματα κληρονομιάς
Σπάνια αρχαία αντικείμενα από τη Μέση Ανατολή
Στην έκθεση «Allspice – Μichael Rakowitz & ancient Cultures» στο Μουσείο Ακρόπολης ξεδιπλώνεται η ιστορία λεηλατημένων μουσείων, με την υπογραφή του σπουδαίου Μάικλ Ράκοβιτς
«Είναι μια έκθεση που παραπέμπει στη βίαιη υφαρπαγή των ελληνικών Γλυπτών», υπερτόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την πρώτη παρουσίαση, για τα ΜΜΕ, χθες, της φιλόδοξης έκθεσης «Allspice – Μichael Rakowitz & ancient Cultures» (αρχίζει επισήμως σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης). Ανάμεσα στα γλυπτά ξεδιπλώνεται η ιστορία λεηλατημένων μουσείων, με την υπογραφή του σπουδαίου Μάικλ Ράκοβιτς: Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης κάνει «ζουμ» σε ένα «ανοικτό πολιτιστικό τραύμα που συμβαίνει ανά τον κόσμο, προκαλώντας συνεχόμενη αιμορραγία». Μιλάει, δηλαδή, για αντικείμενα που συνδέονται άρρηκτα με την πολιτιστική μνήμη ενός λαού. Ειδοποιός διαφορά ότι αυτά στα οποία εστιάζει έχουν υπάρξει θύματα κλοπής, παράνομης προφανώς συναλλαγής, καταστροφής, εξαφάνισης.
Έκθεση "Allspice" στο Μουσείο της Ακρόπολης - Διαχρονικά θέματα κληρονομιάς
Η έκθεση είναι απόρροια συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού, του Μουσείου Ακρόπολης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών με τον οργανισμό ΝΕΟΝ. Ουσιαστικά μιλάμε για «διάλογο» μεταξύ σύγχρονων έργων και αρχαίων εκθεμάτων, που αναδεικνύει διαχρονικά θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς – απώλειας, αποκατάστασης.
Σε αυτό, το πρώτο μέρος της προκειμένης εκθεσιακής τριλογίας, όπως αναφέρει η Λίνα Μενδώνη, «ο πολιτισμός των Ασσυρίων, από τους παλαιότερους της Μεσογείου, συνδιαλέγεται με ελληνικές αρχαιότητες και με σύγχρονες δημιουργίες του Michael Rakowitz, ο οποίος εμπνέεται από τον πολιτισμό του βιβλικού βασιλείου που μας κληροδότησε αριστουργηματικά έργα τέχνης της Μεσοποταμίας. Δυστυχώς, κάποια από αυτά αντιμετώπισαν σχετικά πρόσφατα την καταστροφή: ακέραια ή θραύσματα εκλάπησαν και απομακρύνθηκαν βίαια από τους τόπους όπου δημιουργήθηκαν».
Τι έργα περιλαμβάνει η έκθεση
Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται σπάνια αρχαία αντικείμενα από τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο: 13 από το Ινστιτούτο Αρχαίων Πολιτισμών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ένα αντικείμενο από τη Συλλογή Κυπριακών Αρχαιοτήτων Θ. Ζιντίλη. Αλλά και μεγάλος αριθμός σύγχρονων έργων από τη σειρά «Ο αόρατος εχθρός δεν πρέπει να υπάρχει» (The invisible enemy should not exist) του Ράκοβιτς – πρόκειται για «επανεμφανίσεις» ιστορικά λεηλατημένων και πρόσφατα κατεστραμμένων ανάγλυφων γλυπτών που κοσμούσαν τους τοίχους του αρχαίου ασσυριακού παλατιού της Νιμρούντ-Kalhu.
«Η καλλιτεχνική γλώσσα του Ράκοβιτς είναι προσωπική, αλλά έχει καθολική εμβέλεια», εξηγεί η διευθύντρια του ΝΕΟΝ και επιμελήτρια της έκθεσης, Ελίνα Κουντούρη, προσθέτοντας: «Το έργο του μεταβολίζει την καταστροφή που επιφέρει ο πόλεμος επιστρέφοντας στα ίδια τα αντικείμενα: είτε είναι χαμένα, αγνοούμενα ή ατελή. Τα αποκαθιστά εξολοκλήρου, αλλά όχι “ανακατασκευάζοντάς τα”. Αντ’ αυτού, προτείνει τον όρο “επανεμφάνιση” ως επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο έργο του».
Όσο για την τριλογία, μεταφράστε τη σε μία σειρά συναφών εκθέσεων: Ξεκινά τώρα από το Μουσείο Ακρόπολης έως τις 31 Οκτωβρίου, θα συνεχιστεί στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του, για να καταλήξει, το 2026, στο Παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει αυτόνομα ως εκθεσιακός χώρος.