Έντονο καλλιτεχνικό αποτύπωμα αναμένεται να αφήσει και φέτος το πρόγραμμα παραστάσεων που θα απολαύσει το κοινό στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το Καλοκαίρι με κορυφαίες πρωταγωνίστριες να αναλαμβάνουν να ενσαρκώσουν σπουδαίους ρόλους του αρχαίου δράματος. Στο μεγάλο αργολικό θέατρο την έναρξη θα κάνει στις 27, 28 και 29 Ioυνίου η Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Ούλριχ Ράσε, που γνωρίσαμε το 2022, με τον συγκλονιστικό Αγαμέμνονα του Αισχύλου, ο οποίος επιστρέφει στην Επίδαυρο καλεσμένος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο. Ο ανατρεπτικός γερμανός σκηνοθέτης θα επιχειρήσει να αναδείξει την αγέραστη μορφή της Αντιγόνης επιλέγοντας την Κόρα Καρβούνη στον εμβληματικό ομώνυμο ρόλο, τη Φιλαρέτη Κομνηνού στον ρόλο του Τειρεσία και την Κίττυ Παϊταζόγλου σε αυτόν της Ισμήνης.

filareti-komninou


Ακολουθεί στις 4 και 5 Ιουλίου η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή με το θέατρο Πορεία να επανέρχεται στην Επίδαυρο, αυτή τη φορά με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημήτρη Τάρλοου στην πρώτη του σκηνοθεσία στο αργολικό θέατρο. Εκεί θα δούμε την Ιωάννα Παπά να αναμετράται με τον αιώνιο ρόλο της Κλυταιμνήστρας σε μια σκληρή αντιπαράθεση μάνας κόρης με την Λουκία Μιχαλοπούλου να βρίσκεται στον ρόλο της Ηλέκτρας. Ωστόσο στην ίδια παράσταση θα δούμε στον ρόλο της Χρυσόθεμις, αδερφής της Ηλέκτρας, την ηθοποιό Γρηγορία Μεθενίτη που γνωρίσαμε από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ2 «Οι Έξι νύχτες στην Ακρόπολη» το 2021, η οποία βασιζόταν στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιώργου Σεφέρη.

loukia-mixalopoulou-bcruon


Η αγαπημένη Καρυοφύλλια Καραμπέτη θα κατέβει φέτος στην Επίδαυρο με το πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα του Γιάννη Χουβαρδά, ο οποίος γιορτάζοντας 50 χρόνια συνεχούς επαγγελματικής παρουσίας στο θέατρο μεταφράζει, διασκευάζει και σκηνοθετεί τον Οιδίποδα Τύραννο και τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή σε μία παράσταση ως ενιαίο έργο στις 25 και 26 Ιουλίου. Πλάι της θα βρεθούν η Στεφανία Γουλιώτη και η Πηνελόπη Τσιλίκα που υπό την καθοδήγηση του έμπειρου Έλληνα σκηνοθέτη θα αφηγηθούν, με ζωντανή μουσική, τη συγκλονιστική ιστορία του Οιδίποδα ξεκινώντας από το τέλος και πηγαίνοντας προς τα πίσω, στην αρχή του κακού.

stefania-goylioti2



Παγκόσμια πρεμιέρα θα κάνει στην Επίδαυρο στις 1 και 2 Αυγούστου το έργο «Ο όρκος της Ευρώπης», μια διεθνής συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Επιδαύρου, του THÉÂTRE NATIONAL DE LA COLLINE και του λιβανοκαναδού σκηνοθέτη Ουαζντί Μουαουάντ. Του πολυεθνικού θιάσου θα ηγείται η μοναδική Γαλλίδα σταρ ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός σε μια πολύγλωσση παράσταση, που συγκαταλέγεται στα highlights του καλοκαιριού. Πρόκειται για ένα σκοτεινό οδοιπορικό στον Λίβανο του εμφυλίου, που ξετυλίγεται μέσα από μια τραυματική οικογενειακή ιστορία και έχει στη ρίζα του μια βαθιά σύνδεση με την αρχαία τραγωδία, η οποία αποτελεί την κυριότερη πηγή έμπνευσης του Μουαουάντ.


Στις 8 και 9 Αυγούστου θα δούμε την «Ανδρομάχη» του Ευριπίδη, που επέλεξε φέτος να σκηνοθετήσει η Μαρία Πρωτόπαπα κρατώντας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου. Η κορυφαία ηθοποιός διεισδύει στον οίκο του γιου του Αχιλλέα, του Νεοπτόλεμου. Ο βίαιος και ασεβής ήρωας της Ιλιάδας, που πάνω του στηρίχθηκε η νίκη των Ελλήνων στην Τροία, είναι ανίκανος να ανταποκριθεί στις ευθύνες του πατέρα, του συζύγου, του ηγέτη. Φεύγει για να βρει θεραπεία στο μαντείο του Απόλλωνα στους Δελφούς. Ο πολεμικός παροξυσμός του έχει μολύνει το κρεβάτι, το σπίτι, την πόλη του. Μπροστά στα μάτια της γυναίκας που αδίκησε ανεπανόρθωτα, θα λάβει το είδος της τιμωρίας που ονομάστηκε νεοπτολέμειος τίσις.

maria-protopapa


Το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου θα κλείσει στις 22 και 23 Αυγούστου με την αριστουργηματική «Ορέστεια» του Αισχύλου που παρουσίασε πέρυσι ο Θοδωρής Τερζόπουλος με το Εθνικό Θέατρο κάνοντας περιοδεία σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία. Εκτός από την μοναδική σκηνοθεσία και το διανοητικό και φιλοσοφικό βάθος του έργου που αφηγείται εντέλει, την ιστορία της ίδιας της ανθρωπότητας, έξι γυναίκες ηθοποιοί δίνουν με διθυραμβικό τρόπο την ένταση του συνταρακτικού αυτού αισχύλειου έργου. Η Έβελυν Ασουάντ στον ρόλο της Κασσάνδρας, η Αγλαΐα Παππά στον ρόλο της Αθηνάς, η Μυρτώ Ροζάκη ως Ηλέκτρα, η Άννα Μαρκά Μπονισέλ ως Προφήτις, η Έλλη Ιγγλίζ στον ρόλο της Τροφού και η Σοφία Χιλλ στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας συνθέτουν ένα μοναδικό θεατρικό ψηφιδωτό που μένει για χρόνια ανεξίτηλο στη μνήμη.

aglaia-pappa-2



Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Κυριακάτικη Απογευματινή την Κυριακή 15 Ιουνίου 2025