ΗΕθνική Λυρική Σκηνή παρουσίασε την περιπατητική παράσταση "Στη Γη των Κρίνων" το Σάββατο 12 Ιουλίου 2025 στην Κρύα Βρύση Βόρειας Εύβοιας με τη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής, η οποία εξελίχθηκε σε μια πολύ συγκινητική γιορτη μνήμης. Το πρωτότυπο μουσικοθεατρικό δρώμενο ήταν η κορύφωση του δεύτερου κύκλου του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος Μέλισμα, μιας δράσης που εγκαινιάστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εθνική Λυρική Σκηνή το 2022 με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021.
Με περισσότερους από 70 συμμετέχοντες, την Παιδική Χορωδία Κρύας Βρύσης και ένα εξαμελές μουσικό σύνολο, η παράσταση Στη Γη των Κρίνων, προσέλκυσε εκατοντάδες θεατές που συμμετείχαν σε μια ιδιαίτερη συλλογική τελετουργία σύνδεσης με τον τόπο. Το Μέλισμα ξεκίνησε από την ΕΛΣ στη Βόρεια Εύβοια το 2022 ως ένα κοινωνικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής κοινωνίας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της συμμετοχικότητας.
ΕΛΣ: Η περιπατική γιορτή στην Κρύα Βρύση Ευβοίας
Με αφετηρία την Πλατεία Κρύας Βρύσης στη Βόρεια Εύβοια η περιπατητική αυτή παράσταση βασίστηκε σε στοιχεία της λαϊκής παράδοσης, σε τοπικούς μύθους και τελετουργικές πρακτικές, και εκτυλίχθηκε ως μια διαδρομή έξι σταθμών. Κάθε σταθμός αποτελούσε ένα ξεχωριστό μουσικοθεατρικό επεισόδιο, λειτουργώντας ως χορικό σχόλιο και ως σημείο αναστοχασμού πάνω στους δεσμούς των κατοίκων της περιοχής με τη γη, την προγονική τους καταγωγή, την καθημερινή πρακτική και την ιστορική συνέχεια. Το κοινό κλήθηκε να συμμετάσχει ενεργά σε μια βιωματική εμπειρία, όπου η μουσική, ο λόγος και η σκηνική δράση ενσωματώθηκαν στο φυσικό περιβάλλον. Ο ήχος, το φως, η μορφολογία του τοπίου και τα στοιχεία της φύσης αποτέλεσαν τη βάση της παράστασης, σε συνομιλία με τα ατομικά και συλλογικά αφηγήματα της κοινωνίας της Βόρειας Εύβοιας.
Η παράσταση άντλησε την έμπνευσή της από τα Πολύτοπα του Ιάννη Ξενάκη, υιοθετώντας τις βασικές αρχές και τις επιδιώξεις του συνθέτη: ο ίδιος τα περιγράφει ως μια συμβολή πολλών Τόπων, του Γεωγραφικού, του Καλλιτεχνικού, του Φωτός, της Ιστορίας, της Ποίησης, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην ενεργή εμπλοκή της κοινότητας ως μια αφύπνιση και την ανάδειξη του ρόλου που παίζει ο τόπος στις συνειδήσεις της κοινότητας στο σήμερα.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης σημειώνει: «Το βράδυ του Σαββάτου 12 Ιουλίου γίναμε κοινωνοί μιας μοναδικής εμπειρίας, βαθιά συγκινητικής. Η περιπατητική παράσταση Στη Γη των Κρίνων δεν ήταν απλώς ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός, αλλά μια πράξη ουσιαστικής σύνδεσης με την Περιφέρεια. Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μέλισμα, η Εθνική Λυρική Σκηνή έγινε μέρος μιας κοινότητας που πληγώθηκε βαθιά, αλλά βρήκε τη δύναμη να ανασυγκροτηθεί μέσα από τη συλλογικότητα, τη μνήμη και τη δημιουργία. Με αφετηρία την ανάγκη της φύσης και της κοινωνίας για ανασυγκρότηση και επανασύνδεση, το Μέλισμα αξιοποίησε τη μουσική, το θέατρο, την κίνηση και τις εικαστικές τέχνες, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και καλλιεργώντας δεσμούς με την τοπική κοινωνία. Ευχαριστώ θερμά όλους όσους συμμετείχαν και στήριξαν αυτό το έργο: την τοπική κοινωνία που άνοιξε την καρδιά της, την καλλιτεχνική ομάδα που εργάστηκε με πάθος, σεβασμό και φαντασία, τους Δήμους Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού για την αμέριστη υποστήριξη, και φυσικά την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και το Υπουργείο Πολιτισμού που πίστεψαν στο όραμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεών της και στην πίστη τους στο γεγονός ότι η τέχνη θεραπεύει, γεφυρώνει, ξαναδίνει φωνή. Αυτό ακριβώς συνέβη στη Γη των Κρίνων – και αυτό μας δείχνει τον δρόμο για το μέλλον».
Η ερευνητική και εκπαιδευτική διαδικασία
Η παραγωγή υπήρξε το απόσταγμα πολύμηνων εργαστηρίων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Μέλισμα στις περιοχές Ιστιαίας / Αιδηψού, Λίμνης / Μαντουδίου και Αγίας Άννας / Βασιλικών και το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία της ΕΛΣ και του Υπουργείου Πολιτισμού για τη στήριξη της πληγείσας από τις πυρκαγιές Βόρειας Εύβοιας.
Η ερευνητική και εκπαιδευτική διαδικασία αξιοποίησε σύγχρονες μεθόδους καλλιτεχνικής δημιουργίας, επιτόπιας έρευνας και βιωματικής μάθησης, δίνοντας έμφαση στη σύνδεση του ανθρώπου με τον τόπο και τη μνήμη του. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Β΄ κύκλου του προγράμματος υπέγραψε η Άννα Τζάκου, η οποία επίσης ανέλαβε τη σκηνοθεσία και την επιμέλεια της κίνησης. Τη μουσική σύνθεση υπέγραψε ο Σταμάτης Πασόπουλος, ενώ τη δραματουργία συνδημιούργησαν οι Μαρία Όλγα Αθηναίου, Άννα Τζάκου, Άννα Χουσιάδα και Σταμάτης Πασόπουλος σε συνεργασία με τον Μάριο Χατζηπροκοπίου, ο οποίος έγραψε και τα κείμενα της παράστασης. Τους στίχους των τραγουδιών συνυπέγραψαν οι Σταμάτης Πασόπουλος και Μαρία Όλγα Αθηναίου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Άννα Χουσιάδα, τους φωτισμούς η Ελένη Χούμου και τον ήχο ο Κώστας Χαϊκάλης. Η Μαρία Όλγα Αθηναίου, μαζί με την Άννα Τζάκου, είχε την ευθύνη της υποκριτικής εκπαίδευσης, καθώς και της θεατροπαιδαγωγικής προσέγγισης και καθοδήγησης της ομάδας μέσω processwork, ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες παιδιών και εφήβων.
Το Μέλισμα σχεδιάστηκε από τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με άξονα την ανάγκη για ανασυγκρότηση στη Βόρεια Εύβοια μετά το βαθύ τραύμα των καταστροφικών πυρκαγιών του 2021 και με στόχο να απευθυνθεί σε ανθρώπους όλων των ηλικιών προσφέροντας έναν χώρο έκφρασης, επεξεργασίας και σύνδεσης. Μέσα από τη διαθεματική του προσέγγιση, η οποία αξιοποίησε εργαλεία από τη μουσική, το θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά και τις βιωματικές μεθόδους, επιχείρησε να ενθαρρύνει την ενεργή συμμετοχή, τη δημιουργική συνεργασία και την ανάπτυξη όχι μόνο καλλιτεχνικών, αλλά και κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων. Πολύ γρήγορα αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και τελικά, μέσα από μια πολύμηνη εκπαιδευτική και καλλιτεχνική διαδικασία, κατάφερε να ενεργοποιήσει ένα δίκτυο συμμετοχής και συνεργασίας, το οποίο ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια του ατομικού.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ
Στη Γη των Κρίνων
Συντονισμός προγράμματος, οργάνωση παραγωγής: Σάντρα Πιντζοπούλου