Τρεις νύχτες τέχνης και συγκίνησης στη Μυτιλήνη – Το 2ο Φεστιβάλ Σαπφούς στο απόγειό του
Τα Παραπολιτικά βρέθηκαν στο φεστιβάλ
Αποστολή του «S» στο μεθυστικό 2ο Φεστιβάλ Σαπφούς στη Λέσβο, με τα πολλά αστέρια – Ξαρχάκος, Μπασής και Σαΐα, Ναυπλιώτου και Οικονόμου, Παπαδημητρίου και Γεροντιδάκης άφησαν το μοναδικό τους στίγμα

Το ραντεβού για το 2ο Φεστιβάλ Σαπφούς, διάρκειας τριών ηµερών, που ολοκληρώθηκε µε απόλυτη επιτυχία -όπως και το περσινό- στις 12/7 στη Λέσβο, είχε κλειστεί εδώ και καιρό. Στοχεύοντας, διαµέσου της εµβληµατικής λυρικής ποιήτριας, στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισµού του τρίτου µεγαλύτερου ελληνικού νησιού, µας κέρδισε. Πανεύκολα. Θα ήταν έξοχο να καταγραφεί ό,τι συνέβη στο πλαίσιό του -µιλάµε για µεθυστικό κοκτέιλ παρελθόντος, παρόντος, µέλλοντος, µε ηχηρό πολιτιστικό αποτύπωµα- σε σκληρόδετο λεύκωµα, συλλεκτικό, ιλουστρασιόν. Γιατί scripta manent κι επειδή το φεστιβάλ άγγιξε ευαίσθητες χορδές µας.
2ο Φεστιβάλ Σαπφούς στην Μυτιλήνη: Η μεγαλειώδης βραδιά του Σταύρου Ξαρχάκου
Στη «Σαν σινεµά» µεγαλειώδη παράσταση του κολοσσού Σταύρου Ξαρχάκου απολαύσαµε τους ∆ηµήτρη Μπάση και Ηρώ Σαΐα. Μας προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης µε τη δύναµη των ερµηνειών τους. Οµοίως και οι βιρτουόζοι µουσικοί του από την πρώτη νότα. Ο µαέστρος µάς εντυπωσίασε µε το ασίγαστο µεράκι για την τέχνη του. Εµείς, το κοινό, σιγοντάραµε, συντονισµένοι, σαν σε χορωδία.
Με τον διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτέχνη να υπερτονίζει την «ευτυχία τού να είναι κανείς µουσικός».
Ηταν ιδέα του πρώην υπουργού Νίκου Σηφουνάκη η πρόσκληση του πυλώνα του ελληνικού πολιτισµού στο φεστιβάλ. Ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, επισήµανε ότι επρόκειτο για «όνειρο που έγινε πραγµατικότητα».
Ντουέτο-έκπληξη
Η συναυλία, όπως και τα events που ακολούθησαν, πραγµατοποιήθηκαν σε τοπόσηµο του νησιού, στο µουσείο που δηµιουργήθηκε από την οικογένεια του Οδυσσέα Ελύτη -ο οποίος νιώθεις να ξεπροβάλλει από κάθε γωνιά της Λέσβου- στο ιστορικό ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά, στον οικισµό Παππάδο.
Με τον Νίκο Σηφουνάκη να τεστάρει τον εαυτό του και στο τραγούδι, σε ντουέτο-έκπληξη, για πολλούς, µε την Ηρώ Σαΐα.
Από τη δημοσιογραφία στην ποίηση – ένα συγκινητικό αφιέρωμα
Η δεύτερη ηµέρα είχε δηµοσιογραφική, µαζί και λογοτεχνική, εσάνς. Η Μαίρη Αυγερινοπούλου και ο Αρης Καβατζίκης -διαµέσου και ειδικού αφιερώµατος που ο δεύτερος ετοίµασε- εστίασαν σε κοµβικές στιγµές του αείµνηστου Φρέντυ Γερµανού.
Η κόρη του, Ναταλία Γερµανού, µας ταξίδεψε -µέσω βίντεο- στα ατελείωτα καλοκαίρια τους στην Εφταλού.
Στις Αποθήκες Σαπλιτζά του Κάστρου Μυτιλήνης, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση, διάβασαν στη συνέχεια αποσπάσµατα από βιβλία του οι Ντορέττα Παπαδηµητρίου - Γιώργος Γεροντιδάκης. Με το πάθος να κυριαρχεί (και) στην καλλιτεχνική τους ένωση.
Στο «µενού» και η εµπνευσµένη συζήτηση υπό τον τίτλο «Οταν η δηµοσιογραφία συναντά τη λογοτεχνία», µε πρωταγωνιστές τους δηµοσιογράφους-συγγραφείς Γιώργο Παπαχρήστο, Μένιο Σακελλαρόπουλο, Στρατή Μπαλάσκα και στο πηδάλιο της παρουσίασης τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο.
Με µουσική «πλάτη» τις µελωδίες που ξεπήδησαν γλυκά από το πιάνο του ταλαντούχου Πάνου Τσάγαλου.
Sapfo-mania, savoir faire και καθηλωτικό φινάλε
Επειτα από προσκύνηµα στην εµβληµατική Ιερά Μονή του Ταξιάρχη στο Μανταµάδο, ξεναγηθήκαµε στους χώρους της ιστορικής επιχείρησης «Ούζο Πλωµαρίου, Ισιδώρου Αρβανίτου», στο γραφικό Πλωµάρι, µε την τεράστια εξαγωγική δραστηριότητα και το ΠΟΠ στα πρόσηµά της (γιατί Μυτιλήνη χωρίς ούζο και δη, όπως σε αυτήν την περίπτωση, µε τον ποιοτικότερο, εξ ου και ακριβότερο τρεις φορές παραπάνω από τους άλλους, γλυκάνισο στον κόσµο, δεν γίνεται – γίνεται;).
Aφού µυηθήκαµε στην όλη φιλοσοφία του ούζου που διαπνέει το νησί, φτάσαµε στην κορύφωση, στην τρίτη βραδιά: H ποιήτρια Μαρία Βρανά ζoύµαρε στη Σαπφώ, που «έφτιαξε δεύτερο Παρθενώνα από στίχους, κάνοντας τη Λέσβο διάσηµη σε κάθε γωνιά της Γης. Ηταν η ίδια το νησί, µετουσιωµένο σε ποίηση».
Ο φηµισµένος ακαδηµαϊκός καθηγητής Ελληνικών του Πανεπιστηµίου του Κέιµπριτζ Τιµ Γουίτµαρς προέταξε τη «Sapfo-mania», που πρυτάνευσε ως µόδα στη ρωµαϊκή αυτοκρατορία.
Ενώ ο διακεκριµένος ακαδηµαϊκός, πασίγνωστος και στη Γερµανία, εξειδικευµένος στη λυρική ποίηση, Γιώργος Τσοµής του ∆ηµοκρίτειου Πανεπιστηµίου επικεντρώθηκε στο «οικοτροφείο που δηµιούργησε ως αριστοκράτισσα-κονεσέζ των καλών τρόπων. Για να µεταλαµπαδεύει στις κοπέλες των καιρών τις γνώσεις της για το savoir faire. Και για το… styling».
Στη συνέχεια της ίδιας εκδήλωσης -«Λυρική ποίηση»- στο αρχαίο Ιερό του Μέσσου, µε οικοδέσποινα την Κατερίνα Γκαγκάκη, τα ηνία πήρε η Μαρία Ναυπλιώτου: απαγγέλλοντας και µελοποιηµένα αποσπάσµατα λυρικών ποιητών, σε µια καθηλωτική σύµπραξη µε τον συνθέτη-πιανίστα, υπεύθυνο µουσικής και σκηνοθέτη του θεάµατος, Θοδωρή Οικονόµου.
Σµήνη χελιδονιών την ίδια ώρα πετούσαν πάνω από το ιερό. Σαν να είχαν επιστρατευτεί για µια άλλου τύπου, µαγική, σχεδόν εξώκοσµη χορογραφία. Σαν δευτεραγωνιστές στο ίδιο έργο, στο ίδιο τέµπο.
- Δημοσιεύθηκε στο Secret των Παραπολιτικών