Στο ευρύ πρόγραμμα έργων προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης το υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει την αποκατάσταση και ανάδειξη του Βουλευτηρίου, που βρίσκεται εντός του Ιερού της Δωδώνης. Το έργο αποκατάστασης υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων με χρηματοδότηση από τη Βουλή των Ελλήνων και αποτελεί συμπλήρωμα της συνεχιζόμενης ανασκαφικής έρευνας στο μνημείο, η οποία χρηματοδοτείται από το 2022. Η Δωδώνη αποτέλεσε σημαντικό λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης ήδη από την προϊστορική εποχή. Το ιερό ξεκίνησε ως υπαίθριος χώρος με επίκεντρο την ιερή βελανιδιά, ενώ αργότερα διαμορφώθηκε σε ένα εντυπωσιακό σύνολο κτισμάτων που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του. Το Βουλευτήριο, πολιτικού χαρακτήρα κτίσμα, κατασκευάστηκε μέσα στον ιερό περίβολο, σε κοντινή απόσταση από το επιβλητικό θέατρο, στην ίδια περιοχή όπου ανεγέρθηκαν και άλλα δημόσια οικοδομήματα για πολιτικές δραστηριότητες.

Διαβάστε: Μενδώνη: Δεν καταστρέφουμε αρχαιότητες - Απόλυτη προστασία του μνημείου στον λόφο Παπούρα

dodonis-mendoni__5_

Λίνα Μενδώνη: ''Το Βουλευτήριο της Δωδώνης, ένα επιβλητικό οικοδόμημα''      

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Το Βουλευτήριο της Δωδώνης, ένα επιβλητικό οικοδόμημα, των αρχών του 3ου αιώνα π.Χ., αποτέλεσε την έδρα των πολιτικών θεσμών του Κοινού των Ηπειρωτών. Βρίσκεται εντός του περιβόλου του Ιερού της Δωδώνης, σε άμεση γειτνίαση με το αρχαίο θέατρο. Η πρόταση αποκατάστασης του μνημείου αποσκοπεί στην προστασία των σωζόμενων αρχιτεκτονικών καταλοίπων, αλλά και στην αποκατάσταση της αρχικής μορφής του οικοδομήματος, με τρόπο που να καθιστά ευανάγνωστη στους επισκέπτες την ιστορική του εξέλιξη. Η αποκατάσταση του Βουλευτηρίου εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης. Το συνολικό πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη στερέωση και αποκατάσταση του μεσαίου κοίλου του αρχαίου θεάτρου, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του κάτω κοίλου, η συντήρηση της δυτικής στοάς του εξωτερικού περιβόλου του Ιερού, καθώς και έργα για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ και την αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης του κοινού και των δικτύων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων υπερβαίνει τα 9.000.000 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που αποδίδεται από το Υπουργείο Πολιτισμού στην προστασία και ανάδειξη ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας». Ακόμη, προβλέπεται η προστασία και συμπλήρωση των εξωτερικών τοίχων, η αποκατάσταση των αναβαθμών και των κιόνων, η συντήρηση των τάφων και η δημιουργία συστημάτων αποστράγγισης για τα όμβρια ύδατα.

dodonis-mendoni__3_
dodonis-mendoni__4_
dodonis-mendoni__6_

Η χρήση του Βουλευτηρίου συνδέεται με τη Συμμαχία και αργότερα με το Κοινό των Ηπειρωτών. Σήμερα βρίσκεται σε κεντρική θέση του οργανωμένου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Το οικοδόμημα ήταν μεγάλων διαστάσεων με ενιαία στέγη, με τρεις σειρές κιόνων, δωρική στοά με 15 κίονες στη νότια πλευρά, εσωτερικό κοίλο με αναβαθμούς και είσοδο από δύο μεγάλα ανοίγματα, με ασβεστολιθικά κατώφλια. Το Βουλευτήριο έχει τρεις κύριες οικοδομικές φάσεις. Η πρώτη τοποθετείται χρονικά στις αρχές 3ου αιώνα π.Χ. επί βασιλείας Πύρρου, στο πλαίσιο ενός μεγάλου οικοδομικού προγράμματος που περιλάμβανε το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο, το Θέατρο και το Στάδιο. Η δεύτερη οικοδομική φάση χρονολογείται μετά την αιτωλική καταστροφή (219 π.Χ.), και η τρίτη μετά τη ρωμαϊκή επέμβαση (167 π.Χ.), οπότε το Βουλευτήριο επισκευάστηκε και συνέχισε να λειτουργεί. Στα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια, η περιοχή συνέχισε να λειτουργεί, αλλά με άλλη χρήση. Οι τέσσερις τάφοι που έχουν εντοπιστεί ανήκουν σε αυτή τη φάση. Η τελική καταστροφή του κτηρίου τοποθετείται στον μεγάλο σεισμό του 522–528 μ.Χ.

dodonis-mendoni__2_

Κατάλοιπα του Βουλευτηρίου ήταν, εν μέρει, ορατά στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν άρχισαν να επισκέπτονται την περιοχή οι ξένοι περιηγητές. Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν το 1875 από τον Κ. Καραπάνο. Συστηματική έρευνα πραγματοποιήθηκε από το 1929 και κυρίως μεταξύ 1965–1973.