Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο: Οι Έλληνες επιστήμονες και τεχνοκράτες πίσω από τη δημιουργία του θαύματος των Φαραώ - Πώς συνέβαλαν
Έρχεται ρεκόρ επισκεψιμότητας
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο αναμένεται να έχει 5 με 6 χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα για αρχή και σταδιακά θα αγγίξει τις 15 χιλιάδες επισκέπτες
Την Τρίτη 4 Νοεμβρίου άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του για το κοινό το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (Grand Egyptian Museum), σηματοδοτώντας το ντεμπούτο του αιώνα, αφού πρόκειται όχι μόνο για το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου, αλλά και για το πιο σύγχρονο σε επίπεδο εγκαταστάσεων. Έπειτα από είκοσι χρόνια προκλήσεων, καθυστερήσεων και ανατροπών στα σχέδια κατασκευής, το μουσείο άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του, παρουσιάζοντας περισσότερα από 100 χιλιάδες εκθέματα, σε εγκαταστάσεις των οποίων η τεχνολογία θα επαναπροσδιορίσει το Κάιρο ως κορυφαίο προορισμό city break.
Διαβάστε: Αίγυπτος: Τα εντυπωσιακά εγκαίνια του Μεγάλου Αρχαιολογικού Μουσείου με φόντο ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου (Εικόνες & Βίντεο)
Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο: Έρχεται ρεκόρ επισκεψιμότητας
Ήδη, αναμένεται επισκεψιμότητα-ρεκόρ, με εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που κλείνουν εισιτήρια για να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία του αιγυπτιακού μύθου. Η τελευταίας τεχνολογίας οργάνωση και παρουσίαση για περισσότερα από 100 χιλιάδες εκθέματα, η ασύλληπτη κατασκευή του κτιρίου, με κόστος επένδυσης άνω του 1 δισ. δολαρίων, η εσωτερική αρχιτεκτονική και όλες οι υπηρεσίες του μουσείου φαίνεται να ξεπερνούν πολλά από τα δημοφιλέστερα μουσειακά brands παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πρώτων επισκεπτών, κανείς δεν μπορεί να συλλάβει το μέγεθος του συγκεκριμένου μουσείου, που απλώνεται σε 480.000 τ.μ., με έναν τεράστιο αριθμό αιθουσών. Κάνοντας πραγματικότητα την έμπνευση των αρχιτεκτόνων της Heneghan Peng Architects, με έδρα το Δουβλίνο, που, πέραν όλων, ήθελαν την απρόσκοπτη θέα των πυραμίδων μέσα από τους χώρους του GEM. Αλλωστε, το νέο μουσείο φιλοδοξεί να προσφέρει ένα βιωματικό ταξίδι στην Ιστορία και την κουλτούρα της Αιγύπτου, γι’ αυτό και οι θεματικές ενότητες δεν ξετυλίγονται με χρονολογική σειρά, αλλά γύρω από τα σημεία-σταθμούς στην εξουσία των Φαραώ, τη θρησκεία και την καθημερινή ζωή των Αιγυπτίων, από την προϊστορική μέχρι την ελληνο-ρωμαϊκή εποχή.
Το GEM αναμένεται να έχει 5 με 6 χιλιάδες επισκέπτες την ημέρα για αρχή και σταδιακά θα αγγίξει τις 15 χιλιάδες επισκέπτες. Αυτό εκτίμησε ο Αιγύπτιος υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Sherif Fathy, υπολογίζοντας άνοδο πέντε εκατομμυρίων τουριστών μέσα στον επόμενο χρόνο. Μάλιστα, όπως είπε, η αιγυπτιακή κυβέρνηση προχωρά σε νέες επενδύσεις για την κατασκευή ξενοδοχείων, καταστημάτων εστίασης, αλλά και εμπορικών κέντρων, ενώ συντονίζεται μια προσπάθεια επαναφοράς του συνεδριακού τουρισμού στην Αίγυπτο, στην οποία καταλυτικό ρόλο θα παίξει το νέο μουσείο GEM.
«Γράφουμε ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία του παρόντος και του μέλλοντος, στο όνομα αυτής της αρχαίας πατρίδας», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τονίζοντας ότι είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν πολιτισμό που χαρακτηρίστηκε από βασιλείς, αρχηγούς κρατών και διεθνείς ηγέτες από όλο τον κόσμο.
Αυτονόητη η υπερηφάνεια για τους Έλληνες που συμμετείχαν στο μεγάλο εγχείρημα
Όταν ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους που συνέβαλαν στην υλοποίηση του GEM αναφέρονται και ονόματα ελληνικά, τότε η υπερηφάνεια είναι αυτονόητη. Στις αρχικές ενέργειες του εγχειρήματος ενεπλάκησαν αρκετοί Ελληνες, ως μηχανικοί, αρχαιολόγοι, εξιδεικευμένοι στην αιγυπτιολογία, αλλά και σχεδιαστές - αρχιτέκτονες.
Όπως αναφέρει το pyramisnews, o Εμμανουήλ Κωνσταντάς, αντιπρόεδρος της εταιρείας Hill, προσέφερε ως Project Director υπηρεσίες διαχείρισης έργων από την υποβολή προσφορών, την κατασκευή, την έκθεση και τη διαχείριση εκταμιεύσεων. Κατά τα ίδια, ο Αναστάσιος Κόλλιας, επίσης ως Project Director, είχε την ευθύνη ως επικεφαλής της διαχείρισης έργων και των υπηρεσιών διαχείρισης λειτουργιών για όλα τα συστήματα δικτύων υποδομής του νέου μουσείου, ενώ ο Χρήστος Λουφόπουλος είχε τη θέση του Project Control Manager και στην ομάδα του συμμετείχαν άλλοι τέσσερις Ελληνες ως επιβλέποντες σε πολλές λεπτομέρειες, από τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις μέχρι την τοποθέτηση και παρουσίαση των αντικειμένων. Επιπλέον, ο γνωστός αρχαιολόγος Νικόλαος Καλτσάς, που υπηρέτησε ως διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Αθηνών, συνέβαλε καθοριστικά στην οργάνωση του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου. Ανάμεσα στους Ελληνες που προσέφεραν την τεχνογνωσία τους είναι ο Βασίλης Χρυσικόπουλος, ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου, και ο Χαράλαμπος Χαϊτάς, μουσειολόγος και διευθυντής στο Τμήμα Operational Management Consultancy. Επίσης, η ελληνική διαφημιστική εταιρεία Interweave επελέγη με διαγωνισμό και εργάστηκε στον σχεδιασμό της στρατηγικής, της εμπειρίας, της ταυτότητας και της επικοινωνίας και marketing του μουσειακού συγκροτήματος. Τέλος, στην τελετή έναρξης του GEM την 1η Νοεμβρίου ξεχώρισε η παρουσία της Ελληνίδας πρίμα μπαλαρίνας της Εθνικής Όπερας του Καΐρου, Αντιγόνης Τσιούλη.
Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά
En