Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα φαίνεται να πλησιάζει σε ιστορικό ορόσημο, καθώς τόσο ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, όσο και η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, εκφράζουν αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr από το Υπουργείο Πολιτισμού, η επιστροφή των Γλυπτών αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Λίνα Μενδώνη, σε στενό κύκλο, εργάζονται επί του θέματος. Η μακροχρόνια διαμάχη για τα μνημεία που «χωρίζουν» Αθήνα και Λονδίνο δείχνει να ανοίγει έναν δρόμο συνεργασίας, με τις διαπραγματεύσεις να παραμένουν λεπτές, αλλά προσεκτικά προσανατολισμένες σε θετικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε: Τζορτζ Όσμπορν: Παραμένω αισιόδοξος για μια συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Λύση μπορεί να προκύψει αν όλες οι πλευρές "αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με ανοιχτό μυαλό"

Σε εκτενή συνέντευξή του στους «Sunday Times», ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, αναφέρθηκε στη μακροχρόνια διαμάχη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, χαρακτηρίζοντάς την «το πιο δύσκολο πρόβλημα του Μουσείου εδώ και 200 χρόνια». Ο ίδιος τόνισε ότι η επίλυσή του απαιτεί «προσεκτική και ταπεινή προσέγγιση», ωστόσο παραμένει αισιόδοξος για μια θετική εξέλιξη.

Ο Όσμπορν υπογράμμισε ότι η λύση μπορεί να προκύψει εάν όλες οι πλευρές αντιμετωπίσουν το ζήτημα «με ανοιχτό μυαλό». Σημείωσε ότι είναι δυνατή μια συμφωνία που θα ικανοποιεί τόσο τις νόμιμες απαιτήσεις του ελληνικού κράτους όσο και τις ανάγκες του Μουσείου. Αν επιτευχθεί συμφωνία, τα Γλυπτά θα μπορούσαν να επιστρέφουν στο Βρετανικό Μουσείο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ανοίγοντας τον δρόμο για συνεργασίες και κοινές εκθέσεις, κατέληξε ο ίδιος.


Μενδώνη για επιστροφή Γλυπτών του Παρθενώνα: Οι διαπραγματεύσεις είναι "λεπτές και μυστικές"

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας πρόσφατα στη Βουλή για το θέμα, τόνισε ότι «ο στόχος μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει έρθει τώρα πιο κοντά από ποτέ, μέσα στην 50ετία». Η ίδια επανέλαβε τη σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την οριστική επανένωση των Γλυπτών, σημειώνοντας ότι ενέργειες όπως το πρόσφατο δείπνο στην Duveen Gallery ενδυναμώνουν διεθνώς τα επιχειρήματα της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό τους, ενώ αποδυναμώνουν κάθε ισχυρισμό της βρετανικής πλευράς.

Η Μενδώνη υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι λεπτές και μυστικές, καθώς η αποκάλυψή τους θα μείωνε σημαντικά το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της χώρας. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί όλα τα εργαλεία της πολιτιστικής διπλωματίας, ενημερώνει συστηματικά πολιτικούς και επιστημονική κοινότητα και ότι όλα τα ουσιαστικά και χειροπιαστά αποτελέσματα στον τομέα των Γλυπτών τα τελευταία πενήντα χρόνια προέκυψαν μέσα στην τελευταία εξαετία.

Τέλος, η υπουργός τόνισε ότι το διεθνές περιβάλλον είναι ευνοϊκό για την επανένωση και τον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα και ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται ομόψυχα και μεθοδικά για την επίτευξη αυτού του στόχου.