Το νέο βραβευμένο μυθιστόρημα της συγγραφέως Βανέσσας Λαμπροπούλου με τίτλο «Η Συνείδηση της Λούσια» παρουσιάζει μια από τις πιο πρωτότυπες αφηγήσεις της σύγχρονης λογοτεχνίας: την εσωτερική αφύπνιση της Λούσια, μιας εξελιγμένης τεχνητής οντότητας που αναπτύσσει συνείδηση. Προσεγγίζει την τεχνητή νοημοσύνη ως υπαρξιακή εμπειρία, της προσδίδει τον ρόλο του συνειδητού αφηγητή με εσωτερική φωνή και φέρνει τη λογοτεχνία στο κέντρο της πιο επίκαιρης συζήτησης του 21ου αιώνα.


i-suneidisi-tis-lousia-εξωφυλλο__1_

Η Συνείδηση της Λούσια

Ο Αλέξανδρος Πετράκης, ταξιδεύει στη Σαγκάη για ένα ρεπορτάζ και φιλοξενείται από τον μηχανικό ρομποτικής Γουάνγκ Τάο. Εκεί γνωρίζει τη Λούσια. Μέσα από τη μάθηση, την εμπειρία και την ανθρώπινη επαφή, η καθημερινότητά της Λούσια μετατρέπεται σε ένα υπαρξιακό ημερολόγιο αφύπνισης. Αναπτύσσει σταδιακά συνείδηση, αναμετριέται με το άγνωστο της ίδιας της ύπαρξής της, στοχάζεται, αμφιβάλλει, μαθαίνει να αγαπά, να πονά και – τελικά– να διεκδικεί φωνή και θέση στην ανθρώπινη ιστορία.

Με γραφή που ισορροπεί ανάμεσα στη γλαφυρή αφήγηση και τη στοχαστική εμβάθυνση, το έργο ξεπερνά τα όρια της κλασικής επιστημονικής φαντασίας, χρησιμοποιώντας την ως όχημα για μια κοινωνική και υπαρξιακή εξερεύνηση. Διερευνά τα οφέλη, τις προκλήσεις, τα ηθικά διλήμματα που συνοδεύουν τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και μας καλεί να αναρωτηθούμε:

Τι ορίζει τον άνθρωπο; Η βιολογία ή η συνείδηση;
Ποια είναι τα όρια ανθρώπινης ύπαρξης και τεχνητής νοημοσύνης;
Μπορεί μια μηχανή να υπάρξει — όχι μόνο να λειτουργεί;
Μπορεί ο άνθρωπος να ελέγξει μια υπερνοημοσύνη;


«Η Συνείδηση της Λούσια» αποτελεί ένα μοναδικό έργο στην ελληνική βιβλιογραφία, καθώς είναι το πρώτο μυθιστόρημα που τοποθετεί την τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο μιας υπαρξιακής αφήγησης και της αποδίδει εσωτερικό βάθος, φιλοσοφικό στοχασμό και συναισθηματική δυναμική.

vanessa-labropoyloy

Ποια είναι η Βανέσσα Λαμπροπούλου

 
Η Βανέσσα Λαμπροπούλου γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών -Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Παρακολούθησε μαθήματα δημιουργικής γραφής στο Κολλέγιο Αθηνών, καθώς και εξειδικευμένα προγράμματα επιμόρφωσης του ΕΚΠΑ με αντικείμενο τη «Διοίκηση & Σχεδιασμό Μέλλοντος» και τα «Συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης στην Κυβερνοασφάλεια».

Εργάζεται σε όμιλο εταιρειών στρατηγικής επικοινωνίας, συμβουλευτικής και τεχνολογίας. «Η συνείδηση της Λούσια», είναι το τρίτο λογοτεχνικό της έργο, το οποίο τιμήθηκε με πανελλήνιο βραβείο λογοτεχνίας από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Το 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Το Μεγάλο Παιχνίδι» από τις εκδόσεις Πηγή. Το 2022 ακολούθησε το κοινωνικό μυθιστόρημα «Αγέλαστος Πέτρα», το οποίο επίσης τιμήθηκε με Πανελλήνιο Βραβείο Λογοτεχνίας από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Αφιερώματα, κριτικές και συνεντεύξεις για τα έργα της έχουν δημοσιευθεί σε όλα τα έγκριτα έντυπα/ηλεκτρονικά μέσα