Κωνσταντίνος Μουσούλης: Ο γιος της Αγγελικής Νικολούλη κατέκτησε το Βραβείο Κοινού στο Λος Άντζελες - "Μου χάρισε πληγές και μαθήματα ζωής" (Εικόνες)
Η επιτυχία των "Φίλων για Πάντα"
Ο Κωνσταντίνος Μουσούλης επέστρεψε στο Λος Άντζελες, την πόλη όπου έζησε σχεδόν 10 χρόνια, και είδε την ταινία του "Φίλοι για Πάντα" να κερδίζει το Βραβείο Κοινού στο Los Angeles Greek Film Festival
Μια επιστροφή γεμάτη μνήμες, συγκίνηση και δικαίωση έζησε ο Κωνσταντίνος Μουσούλης στο Λος Άντζελες, εκεί όπου η ταινία του «Φίλοι για Πάντα» απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο Los Angeles Greek Film Festival, σε μια στιγμή με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τον ίδιο.
Κωνσταντίνος Μουσούλης: Η διάκριση στο Los Angeles Greek Film Festival
Ο σκηνοθέτης και γιος της Αγγελικής Νικολούλη ταξίδεψε ξανά στην πόλη όπου έζησε σχεδόν μία δεκαετία, με αφορμή την προβολή της ταινίας του στο Los Angeles Greek Film Festival. Η παρουσία του εκεί δεν ήταν απλώς μια ακόμη φεστιβαλική συμμετοχή, αλλά ένα προσωπικό και επαγγελματικό κλείσιμο κύκλου. Το «Best Friends Forever», ο αγγλικός τίτλος της ταινίας «Φίλοι για Πάντα», τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού στην κατηγορία Feature Film, μια διάκριση που έχει πάντα ξεχωριστό βάρος, ακριβώς επειδή έρχεται από τους ίδιους τους θεατές. Δεν είναι μόνο η αναγνώριση μιας επιτροπής, αλλά η άμεση ανταπόκριση του κοινού σε μια ιστορία, στους ήρωες και στο συναίσθημα που αφήνει μια ταινία μετά την προβολή της. Για τον Κωνσταντίνο Μουσούλη, η βράβευση αυτή είχε ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς έγινε στο Λος Άντζελες, μια πόλη που, όπως ο ίδιος έγραψε, τον διαμόρφωσε βαθιά ως άνθρωπο και δημιουργό.
Η πόλη που τον σημάδεψε
Στην ανάρτησή του στα social media, ο Κωνσταντίνος Μουσούλης περιέγραψε το ταξίδι αυτό ως «δώρο». Είχε περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που επέστρεψε στο Λος Άντζελες, μια πόλη στην οποία έζησε σχεδόν δέκα χρόνια και στην οποία συνδέθηκε με εμπειρίες που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στην προσωπικότητα και την καλλιτεχνική του πορεία. Όπως ανέφερε, οι δρόμοι και τα κτίρια της πόλης τού μιλούσαν μέσα από τις αναμνήσεις. Το Λος Άντζελες δεν ήταν για εκείνον απλώς το σκηνικό μιας επαγγελματικής διαδρομής, αλλά ένας τόπος μαθητείας, δοκιμασιών, φιλοδοξιών, επιτυχιών και αποτυχιών. Η επιστροφή του εκεί, αυτή τη φορά με την ταινία του σε ένα φεστιβάλ που τιμά τον ελληνικό κινηματογράφο εκτός συνόρων, έφερε ξανά στην επιφάνεια όλα όσα είχε ζήσει. Μόνο που τώρα η μνήμη συναντήθηκε με τη δικαίωση.
Στην προβολή της ταινίας βρέθηκαν άνθρωποι σημαντικοί για τον Κωνσταντίνο Μουσούλη, πρόσωπα που είχε να δει χρόνια και που συνδέονται με την περίοδο της ζωής του στο Λος Άντζελες. Ο ίδιος έγραψε πως το να τους βλέπει να γελούν και να συγκινούνται με την ταινία του ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα. Αυτό είναι ίσως και το πιο ουσιαστικό κομμάτι μιας τέτοιας διάκρισης. Μια ταινία που ξεκινά από την Ελλάδα, περνά τα σύνορα, προβάλλεται σε ένα κοινό Ελλήνων, Ελληνοαμερικανών και ανθρώπων του κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, και καταφέρνει να δημιουργήσει σύνδεση. Να προκαλέσει γέλιο, συγκίνηση και αναγνώριση. Το «Φίλοι για Πάντα» είναι μια σύγχρονη ελληνική κωμωδία για τη φιλία, τις καλές προθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις και τις σχέσεις που δοκιμάζονται όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Στο κέντρο της ιστορίας βρίσκονται παρεξηγήσεις, οικογενειακές εντάσεις, ένα ταξίδι στην Κρήτη και μια αλληλουχία γεγονότων που φέρνουν γέλιο αλλά και συναίσθημα.
Το «ευχαριστώ» μετά το Βραβείο Κοινού
Ο Κωνσταντίνος Μουσούλης ευχαρίστησε δημόσια το Los Angeles Greek Film Festival για την πρόσκληση και το κοινό του φεστιβάλ για την τιμή που έκανε στον ίδιο και σε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν για το «Best Friends Forever». Στην ανάρτησή του στάθηκε και στον ρόλο του φεστιβάλ, το οποίο κάθε χρόνο λειτουργεί ως σημείο συνάντησης για Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς δημιουργούς, νέους κινηματογραφιστές, καταξιωμένους σκηνοθέτες και επαγγελματίες του χώρου. Το Los Angeles Greek Film Festival έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική γέφυρα ανάμεσα στον ελληνικό κινηματογράφο και το διεθνές κοινό, και για έναν δημιουργό όπως ο Μουσούλης η παρουσία εκεί είχε προφανώς ιδιαίτερο βάρος. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους ανθρώπους που στάθηκαν δίπλα του στη δημιουργία της ταινίας. Αναφέρθηκε στους παραγωγούς του, Gareth Ellis-Unwin και Κωνσταντίνο Μουτσινά, καθώς και στον Άκη Βοϊλά από τη Village Cinemas, αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους στην ολοκλήρωση και την πορεία του φιλμ.
Η πορεία του Κωνσταντίνου Μουσούλη
Ο Κωνσταντίνος Μουσούλης έχει χτίσει σταθερά τη δική του διαδρομή στον χώρο της εικόνας και του κινηματογράφου. Σύμφωνα με το βιογραφικό που συνοδεύει την παρουσία του στο Los Angeles Greek Film Festival, είναι σεναριογράφος και σκηνοθέτης με πολυετή εμπειρία σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει τη μεγάλου μήκους ταινία «Φίλοι για Πάντα», καθώς και σειρά μικρού μήκους ταινιών διαφορετικών ειδών, ορισμένες από τις οποίες έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ. Έχει σπουδάσει κινηματογράφο τόσο στη Βρετανία όσο και στο Λος Άντζελες, έχει εργαστεί ως script consultant στη Νέα Υόρκη, έχει εκδώσει μυθιστόρημα στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται επίσης ως acting on camera instructor. Η διαδρομή αυτή εξηγεί και γιατί η επιστροφή στο Λος Άντζελες δεν ήταν για εκείνον μια απλή παρουσία σε φεστιβάλ. Ήταν επιστροφή σε έναν τόπο που συνδέθηκε με τη διαμόρφωση του βλέμματός του, με τα πρώτα μεγάλα όνειρα, αλλά και με τις δυσκολίες που συνοδεύουν κάθε δημιουργική πορεία.
Αγγελική Νικολούλη - Κωνσταντίνος Μουσούλης
Η Αγγελική Νικολούλη στο πλευρό του γιου της
Η Αγγελική Νικολούλη είχε βρεθεί στο πλευρό του γιου της και στην ελληνική πρεμιέρα της ταινίας «Φίλοι για Πάντα», τον περασμένο Μάρτιο. Η γνωστή δημοσιογράφος είχε μιλήσει τότε με συγκίνηση για το επαγγελματικό βήμα του Κωνσταντίνου Μουσούλη, δηλώνοντας περήφανη για εκείνον και για την πορεία του. Η σχέση μητέρας και γιου έχει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινό, καθώς η Αγγελική Νικολούλη είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της ελληνικής τηλεόρασης. Ο Κωνσταντίνος Μουσούλης, ωστόσο, έχει επιλέξει να ακολουθήσει τη δική του διαδρομή, μακριά από την τηλεοπτική ταυτότητα της μητέρας του, χτίζοντας το όνομά του στον χώρο του κινηματογράφου και της δημιουργίας. Η νέα διάκριση στο Λος Άντζελες έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή την αυτόνομη πορεία. Δεν είναι απλώς «ο γιος της Αγγελικής Νικολούλη», αλλά ένας δημιουργός που επιστρέφει σε μια πόλη που τον διαμόρφωσε, παρουσιάζει τη δουλειά του και βλέπει το κοινό να την αγκαλιάζει.
Κωνσταντίνου Μουσούλη: «Λος Άντζελες, σε ευχαριστώ»
Το πιο προσωπικό κομμάτι της ανάρτησής του ήταν το φινάλε. Ο Κωνσταντίνος Μουσούλης ευχαρίστησε το Λος Άντζελες όχι μόνο για τις όμορφες στιγμές, αλλά και για τις δύσκολες. Για τα γέλια και τα δάκρυα, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες, τις πληγές και τα μαθήματα ζωής. Αυτή η φράση δίνει και το πραγματικό βάθος της ιστορίας. Η βράβευση στο Los Angeles Greek Film Festival δεν είναι μόνο μια επαγγελματική είδηση. Είναι η στιγμή που ένας δημιουργός επιστρέφει σε έναν τόπο που τον δυσκόλεψε, τον μεγάλωσε, τον δοκίμασε και τελικά τον υποδέχεται ξανά με χειροκρότημα.