Απαντήσεις που αφορούν τα ζητήματα της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) έδωσε από το βήμα της Βουλής η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου. Αφορμή υπήρξε σχετική επίκαιρη ερώτηση της Όλγας Κεφαλογιάννη, τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η Λυδία Κονιόρδου είπε:

Πράγματι είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που αποκαλύπτεται παρόλο που φαινόταν επί δεκαετίες ότι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, η ΑΕΠΙ στηριζόταν τόσα χρόνια σε τόσο σαθρά θεμέλια και σε μη υγιείς μηχανισμούς.

Όπως ξέρετε χρειάστηκαν συντονισμένες και τολμηρές προσπάθειες και πρωτοβουλίες από τους προκατόχους μου στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από εμένα προσωπικά. Κανείς σε προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε τολμήσει να προχωρήσει, για να έρθουν στο φως ξεκάθαρα τα φαινόμενα της κακοδιαχείρισης και αδιαφανούς λειτουργίας της ΑΕΠΙ.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναζητηθούν ευθύνες για όσους τόσα χρόνια πλούτιζαν εις βάρος των δημιουργών και των χρηστών και η συγκυρία είναι πολύ καλή.

Είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή το πλαίσιο για μια νέα εποχή διαχείρισης των πνευματικών και συλλογικών δικαιωμάτων.
Με την ευκαιρία της ενσωμάτωσης της κοινοτικής σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας θα αντιμετωπιστούν οι ελληνικές παθογένειες και θα επιβληθούν, επιτέλους, κανόνες διαφάνειας και χρηστής διοίκησης των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης. Επαναλαμβάνω ότι είναι σκοπός μας είναι να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΕΠΙ θα εξυγιανθεί, αυτό είναι μονόδρομος για την προστασία των δημιουργών και των αμοιβών τους και θα λειτουργήσει βάση νέων κανόνων και αυστηρής εποπτείας.

Προβλέπεται λοιπόν ο διορισμός επιτρόπου με υψηλά εχέγγυα ανεξαρτησίας προκειμένου να συνεχίσει την λειτουργία της η εταιρεία και να οικοδομηθεί εκ νέου σε γερές υγιείς βάσεις, για όσο χρόνο χρειάζεται.

Έχει προβλεφθεί η συγκρότηση Γενικής Συνέλευσης και Εποπτικού Συμβουλίου με αυξημένες αποφασιστικές αρμοδιότητες. Η διοίκηση ακόμα και στην ΑΕΠΙ θα ελέγχεται από τους ίδιους τους δημιουργούς και δεν θα μπορεί να δράσει χωρίς τουλάχιστον την συναίνεση τους για θέματα που τους αφορούν.

Για την πρώτη εφαρμογή του νόμου και για την άμεση προστασία των δημιουργών το εποπτικό συμβούλιο της ΑΕΠΙ θα διοριστεί από την Υπουργό Πολιτισμού ύστερα από εισηγήσεις των ίδιων των δημιουργών και θα μετέχουν αυστηρά δημιουργοί μέλη της εταιρείας.

Τα επόμενα εποπτικά συμβούλια θα εκλέγονται κανονικά από τη γενική συνέλευση της ΑΕΠΙ όπως θα ισχύει και από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης με σκοπό οι ίδιοι οι δημιουργοί να αποφασίζουν ποίοι θα ελέγχουν την διοίκηση της εταιρείας και πως θα διαχειρίζονται τα δικαιώματα τους.

Παράλληλα στην ΑΕΠΙ όπως και τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης προβλέπεται υποχρεωτική υιοθέτηση κανόνων διαφάνειας στη λειτουργία τις αποφάσεις και στις δράσεις του. Ούτως ώστε όλοι χρήστες και δημιουργοί να μπορούν να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις τους και να έχουν την ίδια μεταχείριση.

Οι διαχειριστικές δαπάνες στον ΟΣΔΕΛ και της ΑΕΠΙ δεν θα ξεπερνούν το 20 τις εκατό των εσόδων. Έτσι οι δημιουργοί θα εισπράττουν πλέον τα πραγματικά αναλογούντα στο έργο τους χωρίς ανεξέλεγκτες μειώσεις εις όφελος μισθών των μελών του ΔΣ και πολυτελών παροχών.

Αναφορικά για τα αμοιβολόγια τόσο για την ΑΕΠΙ όσο και τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης καθορίζεται δομημένη η διαπραγμάτευση με τους χρήστες και τις αντιπροσωπευτικές ενώσεις τους.

Όπως δημόσια ανάρτηση των αμοιβολογίων και υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές προκείμένου να εξαλειφθούν προβλήματα του παρελθόντος. Τέλος προκειμένου στο μέλλον να μην υπάρξει άλλη κρίση και ανασφάλεια στον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων προβλέπεται αυστηρή εποπτεία και έλεγχος των οργανισμών συλλογικής διαχειρίσεις και της ΑΕΠΙ από το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και άμεση επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις.

Το θέμα της ΑΕΠΙ ξεπερνάει τα κόμματα. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά του δημιουργούς εδώ και δεκαετίες. Σας διαβεβαιώ δεν θα πάρουμε 25 χρόνια για να καταλήξουμε στην κατάθεση του σχεδίου νόμου. Το ότι υπήρξε διάλογος και αλλαγές είναι ακριβώς ενδεικτικό του πόση δυσκολία υπάρχει για να μπορέσει κανείς να ισορροπήσει συχνά αντικρουόμενα συμφέροντα. Και να βρει μία μέση, ισορροπημένη, λύση η οποία θα μπορεί να είναι εφαρμόσιμη. Το πόρισμα στον εισαγγελέα δόθηκε για τις νόμιμες διαδικασίες και είναι στη διάθεση σας παρόλο που έχει δημοσιευτεί.

Στην προσπάθεια για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων της κακοδιαχείρισης δόθηκε το πόρισμα στον εισαγγελέα. Επίσης ζητήθηκε από τον ΟΠΙ επιπλέον διαχειριστικός έλεγχος των ετών 2015-2016. Ακολουθούμε την προβλεπόμενη τυπική διαδικασία για επιβολή κυρώσεων και την απόδοση ευθυνών, έχουμε λάβει μέριμνα για να αντιμετωπιστούν όλες οι εκδοχές μέσα στο σχέδιο νόμου: την πιθανή ή επαπειλούμενη πτώχευση, τα σοβαρά διαχειριστικά προβλήματα.

Έχουμε λάβει σε όλο αυτό το διάστημα πολύ δημοκρατικά τις απόψεις όλων των δημιουργών και των ενδιαφερομένων μερών και έχουμε διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών εκδοχών και επιπλοκών.
Ο επίτροπος μπαίνει για να εξασφαλίσει τη συνέχεια των εσόδων των δημιουργών, την απρόσκοπτη λειτουργία του εισπρακτικού μηχανισμού αλλά και την εξυγίανση της εταιρείας και για να μπορέσει να δεχθεί μεγαλύτερη αποφασιστική παρουσία των δημιουργών μέσα στην εταιρεία. Αυτό είναι κομμάτι της λειτουργίας του εποπτικού συμβουλίου.

Θέλω να πω ότι η απόφαση μας είναι δεδομένη να εξυγιανθεί το τοπίο. Θα θέλαμε να είστε αρωγοί σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, έχει ήδη δοθεί το σχέδιο νόμου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γίνονται οι τελευταίες μικρές νομοτεχνικές διορθώσεις κυρίως προς τις υπολειπόμενες διατάξεις γιατί και αυτές έχουν τη σημασία τους και το σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο άμεσα να κατατεθεί στη Βουλή.