Η Αγγελική Φράγκου είναι μια νεαρή ηθοποιός αφοσιωμένη εδώ και πολλά χρόνια στο παιδικό θέατρο.

Το λατρεύει από τότε που σπούδαζε στη Δραματική Σχολή Γ.Θεοδοσιάδη στο κέντρο της Αθήνας.

Από το 2006 που ασχολείται επαγγελματικά με αυτό, έως σήμερα έχει ζήσει αμέτρητες συγκινητικές στιγμές κοντά στα παιδιά που παρακολουθούν την δουλειά της. Σήμερα η ταλαντούχα ηθοποιός μας ανοίγει την καρδιά της και μας μιλάει για όλα όσα την έκαναν να αγαπήσει το παιδικό θέατρο και να μάχεται για τα σχέδια της πλάι στις τρυφερές ηλικίες των παιδιών.

Το παιδικό θέατρο είναι η μεγάλη σου αγάπη; Από πότε ασχολείσαι με αυτό;

Είναι γεγονός πως είναι η μεγάλη μου αγάπη... Θα έλεγα πως η εκκίνηση βρίσκεται στο 2005 που ανέλαβα για πρώτη φορά μια ομάδα παιδιών σχολικής ηλικίας για να οργανώσουμε μία παράσταση με θέμα το παραμύθι της Σταχτοπούτας με την τεχνική του θεατρικού παιχνιδιού.

Τι σε έκανε να το αγαπήσεις τόσο πολύ;

Η μητέρα μου με έκανε να το αγαπήσω τόσο πολύ. Όταν ήμουν μικρή με πήγαινε ανελλιπώς στο παιδικό θέατρο. Ως παιδί περίμενα με μεγάλη ανυπομονησία και χαρά το πότε θα πάμε στο θέατρο. Μάλιστα σε ηλικία 5 ετών και μετά το τέλος μίας ακόμα θεατρικής εξόδου της ανακοίνωσα πως θέλω να γίνω ηθοποιός.

Ποιες δυσκολίες συνάντησες από τότε που το σκέφτηκες μέχρι σήμερα που είσαι επαγγελματίας;

Οι δυσκολίες ήταν και είναι κυρίως πρακτικές. Ίδρυσα την εταιρεία 'Θέατρο ΡΕΤΡΟ' ορμώμενη από την αγάπη μου για την τέχνη μου και γεγονός είναι πως στη συνέχεια με 'προσγείωσαν' όλα τα πρακτικά θέματα ενός θιάσου, όπως για παράδειγμα τα έξοδα παραγωγής, η εφορία και τόσα άλλα ίσως δύσκολα τα φαντάζεται ένας θεατής όταν παρακολουθεί μια παράσταση. Όμως από τη φύση μου είμαι αισιόδοξη και αυτό με βοηθά να διαχειρίζομαι το κάθε τι.

Πές μας λίγα λόγια για την εταιρεία "Θέατρο ΡΕΤΡΟ".

Η 'Θέατρο ΡΕΤΡΟ' δραστηριοποιείται στην παραγωγή θεατρικών παραστάσεων που αφορούν το παιδί και το παιδί μέσα μας. Με την 'Θέατρο ΡΕΤΡΟ' θέλουμε να δημιουργήσουμε μια θεατρική εμπειρία, που σέβεται όχι μόνο τη νοημοσύνη και την ευαισθησία του παιδιού, θεωρώντας το 'εν δυνάμει ενήλικα', αλλά και την προσωπική αισθητική και το χιούμορ του ενήλικα. Αναζητούμε μύθους ανά τον κόσμο οι οποίοι να έχουν την βάση τους σε αντίστοιχους Ελληνικούς. Στόχος είναι να συμβάλλουμε στη διαπολιτισμική επαφή των λαών, με το να ταξιδεύουμε τους 'μύθους' που έγιναν 'παραστάσεις' στη χώρα καταγωγής τους (Βερολίνο 2015, Όσλο 2013). Έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με σημαντικούς φορείς και εταιρείες όπως: Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Aegean, Βυζαντινό Μουσείο, ΠΙΟΠ, 81η ΔΕΘ. Η 'Θέατρο ΡΕΤΡΟ' εδρεύει στην Αθήνα και παρουσιάζει τις παραστάσεις της, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η εταιρεία «θέατρο Ρετρό» τι χαρές σου έχει χαρίσει έως τώρα;

Η εταιρεία 'Θέατρο ΡΕΤΡΟ' μου έχει χαρίσει και μου χαρίζει καθημερινά πολλές χαρές! Αρχικά με εχει φέρει κοντά σε πολύ ωραίους ανθρώπους, στη συνέχεια με έχει ταξιδέψει στην Νορβηγία και στην Γερμανία για την παρουσίαση των παραστάσεων μας, ακόμα μου χάρισε την βράβευση από την 81η ΔΕΘ για την ερμηνεία μου στην παράσταση 'Η πριγκίπισσα &το μπιζέλι', επίσης μου χαρίζει την ευκαιρία να είμαι δημιουργική, και το κυριότερο απ' όλα με κάνει να βιώνω καθημερινά μέσα από την σχέση μου με τα παιδιά όλη τους την γενναιοδωρία και να έχω την ευκαιρία να γίνομαι (θέλω να πιστέυω ) καλύτερη.

Ποιές παραστάσεις παρουσιάζετε αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο παρουσιάζουμε δύο παραστάσεις. Την παράσταση 'ΒατΡαπουνζέλ' που βασίζεται στα παραμύθια των αδερφών Γκρίμ και απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 9 ετών. Την σκηνοθεσία έχει πραγματοποιήσει ο Αιμίλιος Αλεξανδρής και παίζουν οι ηθοποιοί Νίνα Αδαμοπούλου και Βάλια Παπκωνσταντίνου. Και ακόμα παρουσιάζουμε την παράσταση 'Η πριγκίπισσα & το μπιζέλι' που απευθύνεται σε νήπια 3 έως 6 ετών. Την σκηνοθεσία έχουμε πραγματοποιήσει μαζί με την Μαργαρίτα Κυραγιάννη. Η παράσταση είναι solo perfomance και παίζει η 'γράφουσα'. Και τα δύο θεατρικά έργα είναι γραμμένα σε ποιητικό λόγο από την Μαργαρίτα Κυραγιάννη. Μετά το τέλος της παραστάσεων ακολουθεί θεατρικό παιχνίδι. Και οι δύο παραστάσεις είναι 'χειροποίητες' και χωράνε κυριολεκτικά σε μία extra large βαλίτσα, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται παντού και κατ' επέκταση εκφράζει την πεποίθηση μας ότι με απλά μέσα μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί φτιάχνοντας ένα θέαμα που διακρίνεται από ποιότητα και ευαισθησία.

Ποια είναι τα μηνύματα των έργων αυτών;

Η παράσταση 'ΒατΡαπουνζέλ' διαχειρίζεται το θέμα της αδελφικής αγάπης και η παρασταση 'Η πριγκίπισσα & το μπιζέλι' διαχειρίζεται το θέμα της ισότητας.

Έχετε μια σπουδαία και χρήσιμη πρωτοτυπία στις παραστάσεις σας. Παίζετε σε τρεις γλώσσες. Πως το καταφέρνετε; Σε ποιο κοινό απευθύνονται οι ξενόγλωσσες παραστάσεις;

Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια! Αυτή την πρωτοτυπία την υποστηρίζουν με σθένος οι ηθοποιοί της παράστασης 'ΒατΡαπουνζέλ'. Οι ηθοποιοί παίζουν την παράσταση στα Ελληνικά, στα Αγγλικά & στα Γερμανικά. Οι ξενόγλωσσες παραστάσεις μας απευθύνονται στα κέντρα ξένων γλωσσών, στα αγγλόφωνα και γερμανόφωνα σχολεία και όλους όσοι αγαπούν την Αγγλική και την Γερμανική γλώσσα.

Τα 932 παιδικά πορτραίτα της Βατραπουνζέλ πως συγκεντρώθηκαν και δημιούργησαν την έκθεση στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου τον περασμένο Σεπτέμβριο;

Η έκθεση ζωγραφικής με 'Τα 932 πορτρέτα της ΒατΡαπουνζελ' ήταν μία από τις αγαπημένες μας εμπειρίες! Τα 932 πορτρέτα συγκεντρώθηκαν και δημιουργήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης 'ΒατΡαπουνζέλ' κατά τη θεατρική περίοδο 2015-16. Οι θεατές-ζωγράφοι κινητοποιήθηκαν για να απεικονίσουν την παράσταση που είδαν και έδωσαν έργα με πολλά χρώματα, αλλά και μονοχρωματικά έργα αυθόρμητα, σκεπτόμενα, αφαιρετικά, συναισθηματικά, έργα με αναλυτικές λεπτομέρειες καθώς και έργα συνεργατικά. Μετα την ολοκλήρωση της έκθεσης τα έργα ταξίδεψαν σε άλλα παιδιά σε φορείς όπως: Κιβωτός του Κόσμου, Αγκαλιά, Δίκτυο για τα διακαιώματα του παιδιού κ.α. Και είχαμε την χαρά σε όλο αυτό το εγχείρημα της έκθεσης να συνεργαστούμε με το 'Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο'. Απώτερος σκοπός της έκθεσης αυτής είναι να δημιουργήσουμε στα παιδιά μία όμορφη ανάμνηση που θα τα συνοδεύει καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους και θα τους θυμίζει πως σε μία λευκη κόλλα Α4 μπορω να ζωγραφίσω με τα χρώματα που μου αρέσουν αυτό που επιθυμώ!

Μίλησέ μας λίγο και για τις παραστάσεις που δίνετε σε ιδρύματα, νοσοκομεία και φυλακές. Που έχετε παίξει;

Σημαντικό για μας είναι, οι παραστάσεις μας να παρουσιάζονται σε χώρους μη συμβατικούς και αναμενόμενους, εκτός από τον συμβατικό χώρο του θεάτρου. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να προσεγγίσουμε το κοινό που δεν έχει την δυνατότητα να έρθει σε μας για να παρακολουθήσει τις παραστάσεις μας. Έως τώρα έχουμε παρουσιάσει τις παραστάσεις μας στις Φυλακές της Θήβας, στις Φυλακές της Αυλώνας, στο Χριστοδούλειο Ορφανοτροφείο, στον Ξενώνα Ελπίδα. Είναι για εμάς πολύ σοβαρό να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε τις παραστάσεις τις σε χώρους όπως ιδρύματα, ορφανοτροφεία, φυλακές, νοσοκομεία συνεισφέροντας στην ψυχαγωγία των παιδιών και των οικογενειών τους.

Σκέφτηκες ποτέ να συμμετάσχεις επαγγελματικά και σε παράσταση για ενήλικο κοινό;

Ναι το έχω σκεφτεί και δεν το αποκλείω, θα μου άρεσε μία τέτοια οπτική. Αλλωστε και οι ενήλικες μεγάλα παιδιά είμαστε...

Πάνω σε ποιο καμβά οργανώνεις τα παιδικά πάρτι; Ποια είναι τα βασικά σημεία, πάνω στα οποία τα δημιουργείς;

Σε εμάς θα βρείτε θεατρικά παιδικά πάρτυ! Αυτό σημαίνει ότι στο παιδικό σας πάρτυ έρχονται οι θεατρικές μας παραστάσεις! Επίσης κάτι που μας ζητάνε πολύ είναι η αφήγηση παραμυθιού. Μας λέτε ποιο παραμύθι αρέσει στο παιδί σας και του το αφηγούμαστε! Επίσης κάτι που μου αρέσει εμένα πολύ στα τα παιδικά πάρτυ είναι να μου δίνεις ένα θέμα. (π.χ. μία ιστορία από την μυθολογία ή ένα τραγούδι ή τον Bat-man ή τους πειρατές) και να φτιάχνω θεατρικό παιχνίδι με το συγκεκριμένο θέμα.

Θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας μερικές στιγμές με τα παιδιά που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη σου;

Αστεία στιγμή 1η: Έχουν χτυπήσει τα κουδούνια για να ξεκινήσει η παράσταση και είναι μία μικρή θεατής όπου δεν έχει προλάβει να πάει στην τουαλέτα. Περιμένω για να ξεκινησω την παρασταση εκείνη με βλέπει και μου λεει 'Μην ξεκινήσεις εαν δεν κάνω τσίσα μου!'
Αστεία στιγμή 2η: Στην παράσταση 'Η πριγκίπισσα & το μπιζέλι' υπάρχει μια σκηνή όπου η πριγκίπισσα κλαίει. Στο τέλος της παράστασης έρχεται και μου λέει μία μικρή θεατής γύρω στα 4.'Κλαίς σαν τον αδερφο μου τον Φρίξο!' 'Πόσο χρονών είναι ο αδερφός σου' της λέω '8 μηνών' μου απαντάει.

Συγκινητική στιγμή 1η: Στο τέλος της παράστασης έρχεται ένας μικρός θεατής 5 ετών και με αγακαλιάζει και μετά μου λεει: 'Πριγκίπισσα πέρασες τόσα πολλά που σκέφτηκα ότι χρειαζόσουν μία αγκαλιά'

Συγκινητική στιγμή 2η: Πάλι στη σκηνή που η πριγκίπισσα κλαίει κατα τη διάρκεια της σκηνης μου λέει μία μικρή θεατής 'έγω όταν κλαίω πίνω λίγο νεράκι. να σου φέρω νεράκι;'

Η πιο συγκινητική στιγμή εως τώρα: Είμαστε περιοδεία το καλοκαίρι και πρόκειται να παίξουμε σε ένα πολυ μικρό χωριό όπου, ένα κορίτσι 12 ετών είναι συνεχώς μαζί μου σε σημείο που δεν μπορώ να άλλαξω για να φορέσω το κοστούμι μου. Και της λέω:'Δώσε μου μόνο 10 λέπτα να φορέσω το κοστούμι μου και ...' 'Όχι' με διακόπτει 'Πρώτη φορά θα δώ θέατρο στη ζωή μου και θέλω να έιμαι συνέχεια μαζί σου.'

Μία ατάκα που μου είχε κάνει πολύ εντύπωση την άκουσα από μία μαμά η οποία μου είπε:'Μου άρεσε η παράσταση επειδή ένιωσα ότι δε σε ενοχλούν τα παιδιά.'

Είμαι τυχερή και ώς τώρα δεν έχω βιώσει κάποια άτυχη στιγμή.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της ομάδας σου;

Συνήθως το μυαλό μου 'τρέχει' και 'οραματιζομαι' συνεχώς! Αυτό το ταξίδι να πάμε με την παράσταση, αυτο το παραμύθι να φτιάξουμε παράσταση και ύστερα το άλλο παραμύθι... Και όλα αυτά που 'επιθυμώ' τα ηρεμώ μέσα μου και αφοσιώνομαι στο παρόν και εύχομαι να έχουμε υγεία για να μπορούμε να υλοποιούμε τα σχέδια μας μικροί και μεγάλοι.

Ευχαριστώ θερμά για αυτή την κουβέντα.