Σίγουρα όλοι έχουν δει κάποια παράστασή της κι ας μην το ξέρουν, καθώς ούσα μια από τις πιο πετυχημένες Ελληνίδες στο χώρο του θεάτρου σήμερα έχει στο ενεργητικό της πλήθος επιτυχιών στην κατηγορία του μιούζικαλ. Ο λόγος για τη Θέμιδα Μαρσέλλου, που τα τελευταία 15 χρόνια έχει σκηνοθετήσει στη χώρα μας τα ωραιότερα μιούζικαλ μετατρέποντας τις ιστορίες τους σε μαγικά παραμύθια με πολύ χορό και μουσική.

Ξεκίνησε το 2003 με το «Grease» και ακολούθησαν «Το μαγαζάκι του τρόμου», τα «Rent», «Fame», «Annie», «Μελωδία της Ευτυχίας», «Οικογένεια Adams», «Jesus Christ Super Star», Mamma mia και φέτος το «Matilda» έχοντας στο πλευρό της μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Η Δέσποινα Βανδή, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, η Αννα Παναγιωτοπούλου, ο Βλαδίμοιρος Κυριακίδης, ο Παύλος Χαικάλης, είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές των παραστάσεών της.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

«Μουσική ξεκίνησα να μαθαίνω από τα 5 μου, αλλά αγάπησα το μιούζικαλ επειδή από μικρή πήγαινα μαζί με τον μπαμπά μου στο Λονδίνο και έβλεπα συνέχεια τέτοιες παραστάσεις. Από το Νηπιαγωγείου έως το Λύκειο έκανα κοπάνες από το σχολείο λέγοντας ότι είμαι άρρωστη και πηγαίναμε οι δυο μας στο Λονδίνο. Έβλεπα τις παραστάσεις δέκα φορές την κάθε μια. Πρόλαβα να ζήσω τη χρυσή εποχή του Αγγλικού μιούζικαλ. Όταν άρχισα να κάνω μιούζικαλ στην Ελλάδα είχα στο μυαλό μου να κάνω να αισθανθεί έστω και ένας άνθρωπος αυτό που αισθανόμουν εγώ τότε» μας εξομολογείται.

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η Θέμις Μαρσέλλου σε κάθε παράστασή κάνει η ίδια τη μετάφραση, τις οντισιόν, τη σκηνοθεσία αλλά επιμελείται και τους στίχους και τη μουσική καθώς εκτός από ηθοποιός και σκηνοθέτης είναι και καθηγήτρια μουσικής.

Όταν πρωτοξεκίνησε να φτιάχνει μιούζικαλ είχε δώσει υπόσχεση στον ευατό της πως δεν θα δεχτεί να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα. Και μετά από 10 μεγάλες επιτυχίες είναι προς τιμήν των θεατρικών παραγωγών το γεγονός ότι την εμπιστεύονται ρισκάροντας τα χρήματα τους για να πραγματοποιηθεί το όραμά της. «Ένα καλό μιούζικαλ είναι πάντα μια ακριβή παραγωγή. Θέλω πάντα να έχω ζωντανή ορχήστρα. Ξεκίνησα τα μιούζικαλ μετά το 2000 αλλά ο κόσμος άρχισε να με μαθαίνει με το Mamma mia. Η Δέσποινα Βανδή, που πρωταγωνιστούσε σε αυτό δούλεψε σαν μαθήτρια, στις πρόβες δεν ξεχώριζε από τους υπόλοιπους. Δεν αισθανόμουν ποτέ ότι είχα μπροστά μου μια σταρ. Ήταν πολύ καταδεχτική και ταπεινή, πράγμα πολύ σημαντικό για το αποτέλεσμα. Και είχε τη γενναιοδωρία μπροστά στις κάμερες να με αναφέρει παντα».

Το 2013 κάνει το πρώτο της μιούζικαλ με παιδιά. Ήταν το Annie με την Κατερίνα Παπουτσάκη, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τον Παύλο Χαικάλη και αρκετούς άλλους. «Το έργο αυτό το αγαπούσα παθολογικά. Ήθελα πάρα πολύ να το ανεβάσω, αλλά ήμουν φοβισμένη σχετικά με την επιλογή παιδιών. Όταν κάναμε την οντισιόν, αναρωτιόμουν αν θα βρω την Annie που θέλω. Βρήκα δύο. Η μια ήρθε από τη Χίο. Η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα για αυτό το λόγο» αναφέρει.

Πως όμως είναι η δουλειά με τα παιδιά; «Τα παιδιά είναι πολύ καλοί επαγγελματίες. Η δουλειά μαζί τους είναι ένα πολύ εύκολο πράγμα γιατί αυτά είναι πάντα σε φάση παιχνιδιού. Το πιο ωραίο είναι να βλέπεις ταλέντα. Αυτό δεν τα αλλάζω με τίποτα. Λατρεύω την οντισιόν με παιδιά. Στις πρόβες μαθαίνουν πολύ γρήγορα. Τους είναι εύκολο να υποκρίνονται έναν ρόλο. Ταυτίζονται. Μπαίνουν μέσα στην ιστορία. Αυτό με συγκινεί αφάνταστα. Είναι για μένα λόγος ύπαρξης. Μπορούν να ερμηνεύσουν αν χρειαστεί όλους τους ρόλους της παράστασης. Ξέρουν απέξω όλο το έργο. Το θέατρο τα βοηθάει να συμφιλιώνονται με την έκθεση του εαυτού τους, το σώμα, τη φωνή, τη κίνησή τους» λέει.

Η ΣΧΟΛΗ

Πριν λίγους μήνες η Θέμις Μαρσέλλου αποφάσισε σε συνεργασία με την Δραματική σχολή Ίασμος να ιδρύσει την πρώτη σχολή στην Ελλάδα που θα μαθαίνει σε παιδιά και εφήβους την τέχνη του μιούζικαλ σ’ έναν ιστορικό χώρο, το Σύγχρονο Θέατρο του Βασίλη Διαμαντόπουλου. «Δεν την έφτιαξα μόνη μου. Η σχολή είναι του Ιάσμου και έχει δασκάλους για υποκριτική, μουσική, τραγούδι, χορό και τεχνική φωνής. Μετά από τη Μadilda, που είδα που μπορεί να φτάσει ένα παιδί, θέλησα να φτιάξω μια τέτοια σχολή γιατί πιστεύω πως υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία παιδιών που ενδιαφέρεται για αυτό το είδος. Τα τελευταία 7- 8 χρόνια έχω δει σε ακροάσεις πάνω από 1500 παιδιά και είμαι σε θέση να το γνωρίζω καλά αυτό. Θέλω να δημιουργηθεί ένα φυτώριο με ταλαντούχα παιδιά» μας εξηγεί.

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑ

Όσο για τους μικρούς πρωταγωνιστές της η κ. Μαρσέλλου έχει να πει τα καλύτερα. Συστήνοντάς μας την 12χρονη Ζωή Πετράκη αναφέρει πως αυτό το παιδί είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει ανακαλύψει. Η μικρή που επιλέχθηκε για το Annie όταν ήταν 7 ετών θέλει πια να γίνει ηθοποιός όταν μεγαλώσει. «Όταν οι γονείς μου με πήγαν στην οντισιόν, κανείς μας δεν πίστευε ότι θα περάσω γιατί δεν ήξερα πως τραγουδώ καλά. Πάνω στη σκηνή νιώθω μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Δεν με αγχώνει καθόλου το ότι από κάτω έχει κόσμο. Στην πρεμιέρα νιώθω πως πρέπει να τα κάνω όλα σωστά, αλλά μετά γίνεται ροή όλο αυτό» μας λέει σήμερα το κοριτσάκι που έχει παίξει στο Annie, τη Μελωδία της Ευτυχίας, το Mamma mia, και φέτος στη Madilda.