Η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη, που παρουσιάζεται στον «Ελληνικό Κόσμο», είναι η ιστορία της μητέρας του συγγραφέα. Μια ιστορία που μπορεί να συγκινήσει και τον πιο αδιάφορο. Μια ιστορία χωρίς φτιασιδόματα και υπερβολές. Τόσο ζουμερή, όσο τα δάκρυα που χύνεις και τις τρεις ώρες που την παρακολουθείς. Είχα τόσο ταυτιστεί με αυτήν τη γυναίκα, που όταν τελείωσε το έργο, ήθελα κι άλλο.

Ο Χωμενίδης έγραψε αυτό το βιβλίο, για να το διαβάσει η κορούλα του, η Νίκη, όταν μεγαλώσει και να μάθει για την γιαγιά της. Ο Σταμάτης Φασουλής και ο Γιώργος Λύρας το έκαναν θεατρικό έργο για να μπορέσει ο κόσμος να μάθει πως μέσα από μια οικογενειακή ιστορία ξετυλίγετε σε δεύτερο πλάνο η ιστορία της Ελλάδας και της αριστεράς τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Η διασκευή τους εξαίσια. Η πλοκή του έργου μαγική. Η σκηνοθεσία αντάξια της υπόθεσης.

Η Νίκη ήταν κόρη του Βασίλη Νεφελούδη, προπολεμικού ηγέτη της Αριστεράς, βουλευτή και υποψηφίου δημάρχου Αθηνών. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής στην εξορία σε κάποιο απομακρυσμένο νησί και στη συνέχεια, όταν οι γονείς της μπήκαν φυλακή έμεινε με τη γιαγιά της. Την εφηβεία της την πέρασε κλεισμένη για 7 ολόκληρα χρόνια μέσα σε ένα σπίτι της «παρανομίας» στη Νέα Σμύρνη μαζί με τους γονείς της. Μετά ήρθε ο έρωτας, η επανάσταση, η έκρηξη. Τα όμορφα χρόνια. Η απελευθέρωση από τα όποια δεσμά της.
Ο Χωμενίδης και ο Φασουλής ανοίγουν ένα μαγικό παράθυρο στο θεατή, που παρακολουθεί την ιστορία της Ελλάδας αλλά και τις περιπέτειες της αριστεράς μέσα από τα βιώματα δύο –τριών οικογενειών.

Μέσα από αυτό το παράθυρο ο συγγραφέας δίνει όλη την ατμόσφαιρα που βιώσαν τα στελέχη της αριστεράς του 1920 στην προσπάθειά τους για μια πιο δίκαιη κοινωνία και ένα καλύτερο αύριο. Ο Σταμάτης Φασουλής με τα σκηνοθετικά ευρήματα που υιοθετεί και το εργαλείο της αφήγησης, επιτυγχάνει να ζωγραφίσει όλες τις ιστορικές περιπέτειες της Ελλάδας, ενώ διηγείται την πολιτική ιστορία του τόπου.

Ο συνδετικός κρίκος της παράστασης, η αφηγήτρια Φιλαρέτη Κομνηνού, η Νίκη, με τη μεστή ερμηνεία της δίνει το ρυθμό του έργου με απίστευτη μαεστρία. Ήρεμα, χωρίς καθόλου άγχος. Ο λόγος της, γάργαρο νερό, που άλλοτε ρέει γρήγορα και άλλοτε βασανιστικά σταγόνα- σταγόνα. Πλέκει αριστοτεχνικά αυτή τη συγκίνηση που αθόρυβα σε φέρνει σε έκσταση. Σε ταράζει τόσο πολύ που ρουφάς την ιστορία ως το μεδούλι.

Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μάινας και Μπρέμπου με την εμπειρία τους και τα εκφραστικά τους μέσα κρατούν την παράσταση σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Ευγενία Δημητροπούλου, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Κώστας Φαλελάκης και Δανάη Μπάρκα δείχνουν πως το Ελληνικό θέατρο διαθέτει γερές βάσεις και υπάρχει ελπίδα.

Η Μουμούρη, που υποδύεται την «τρελή» θεία της Νίκης, αποτελεί μια κωμική νότα στο έργο φορώντας το ρόλο της με την ίδια επιτυχία σε όλες τις ηλικίες της θείας Μαρκέλας. Το μήνυμα του έργου ποιο άλλο; Ότι ο έρωτας απογειώνει τους ανθρώπους, τους οδηγεί σαν φανάρι μέσα στο σκότος.


INFO: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, Τηλ. 212 254 0300