Με κεντρικό θέμα: «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται» η φετινή διοργάνωση επιχειρεί να τονίσει μια πτυχή των μουσείων στην οποία συνήθως δεν στεκόμαστε.

Εκτός από φορείς πολιτισμού τα μουσεία είναι κυρίως φορείς κοινωνικής ειρήνης, και σύμφωνα με τον ΙCOM η παρουσίαση αμφιλεγόμενων ή αμφισβητούμενων ζητημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την κοινωνική συμφιλίωση και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων.


Το κατάλληλο για να εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος που επιλέχθηκε φέτος ως τιμώμενο μουσείο. Από το 2005 που εγκαινιάστηκε το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο.


Είναι το κτίριο στο οποίο οι κάτοικοι της πόλης γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη θεματική του φετινού εορτασμού.


Η κεντρική εκδήλωση, την οποία θα χαιρετίσει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Μαΐου στις 19:00 στα Καλάβρυτα.


Στα υπόλοιπα μουσεία της χώρας την 18η Μαΐου θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δράσεις, όπως διαλέξεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαδραστικά εργαστήρια και καλλιτεχνικά δρώμενα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι στον εορτασμό συμμετείχαν περισσότερα από 35.000 μουσεία σε 145 χώρες.


Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.