Πριν ένα χρόνο περίπου είχα συναντήσει τον Γιώργη Χριστοδούλου με αφορμή την παράσταση «Ο Αττίκ στο Παρίσι» που παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών. Στις 19 Ιουνίου 2016, στον κήπο της Πειραιώς 260 γίναμε για πρώτη φορά μάρτυρες μια εξαιρετικής δουλειάς την οποία ο Γιώργης ετοίμαζε καιρό με πολύ αγάπη και μεράκι.


Κύριος άξονας της βραδιάς τότε, αλλά και της σημερινής στο Κηποθέατρο Παπάγου είναι τα άγνωστα τραγούδια του Αττίκ, από την εποχή που εκείνος ζούσε στο Παρίσι. Κομμάτια που ενώ έκαναν λαμπρή καριέρα τότε δεν έχουν ηχογραφηθεί ποτέ. “Attic a Paris”, λοιπόν, με τον Γιώργη να επισφραγίζει όχι μόνο την αγάπη του για αυτή τη μουσική, αλλά και την πεποίθηση ότι με πολλή δουλειά μπορείς πραγματικά να καταφέρεις θαύματα.


Ο τραγουδοποιός έμαθε τον Αττίκ από την γιαγιά του. Το αγαπημένο της τραγούδι ήταν το «Αν βγουν αλήθεια». «Από τότε επανέρχομαι συχνά και τον μελετάω. Κάπως έτσι ήρθε η διασκευή του ‘Ζητάτε να σας πω’ και ο δίσκος ‘Καντάδα με παλιά τραγούδια’. Με το “Attic à Paris” ξεκίνησα την έρευνα πριν από περίπου δύο χρόνια και στην αρχή ήταν μια αργή διαδικασία. Ομως βλέποντας τη σπουδαιότητα αυτών των κομματιών, άρχισα να ασχολούμαι πιο εντατικά και πριν από λίγους μήνες ξεκινήσαμε πρόβες με τον Χάρη Σταυρακάκη στο πιάνο για να φτιάξουμε το πρότζεκτ “Ο Αττίκ στο Παρίσι”» συνεχίζει ο ίδιος.


Όλη αυτή η δουλειά του Γιώργη για τον Αττίκ έγινε ένα υπέροχο βιβλίο-δίσκος που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό. Όπως και η μουσική παράσταση που παρουσιάζει ο τραγουδοποιός σε όλη την Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο.


Ολη αυτή η έρευνα απαίτησε πολύ χρόνο, αλλά ο Γιώργης μέσα από βιβλιοθήκες, ιδιώτες και συλλέκτες κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει 200 περίπου από αυτά τα τραγούδια, 12 από τα οποία -όλα σε πρώτη εκτέλεση- περιλαμβάνονται σε αυτό το δίσκο και πολλά από αυτά και στις συναυλίες.


Για την αποψινή βραδιά έχουν επιλεγεί και άλλες ιστορίες τις οποίες θα παρουσιάσει ο Χριστοδούλου με την ζεστή φωνή του. «Το πρωί με ξυπνάς με φιλιά», «Πόσο λυπάμαι», «Πάμε σαν άλλοτε», «Ζητάτε να σας πω» και τόσα άλλα. Κάθε τραγούδια.


Την παράσταση πλαισιώνει το εξαιρετικό HATZKO JAZZ TRIO με τους μουσικούς Χάρη Σταυρακάκη (πιάνο και ακορντεόν), Κώστα Κλάγκο (κοντραμπάσο) και Χρήστο Τζέρπο (τύμπανα).


Συμμετέχει η ερμηνεύτρια Πολυξένη Καράκογλου (η οποία διακρίθηκε μέσα από την 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου) και καλεσμένοι έκπληξη!