Με τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πινακίδας από τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαίδη άρχισε η τελετή μετονομασίας του Δημοτικού Κηποθεάτρου Λεμεσού σε Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας».

«Η Κύπρος ολόκληρη, αλλά ξεχωριστά η πόλη που γεννήθηκε και αγάπησε ο Μάριος Τόκας, τιμά τον υπέροχο μουσουργό, υπέροχο δημιουργό, τον ευαίσθητο καλλιτέχνη» ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του.

Διαβεβαίωσε πως το κράτος θα συμπαρασταθεί στην επιθυμία των αδελφών του Μάριου Τόκα να μετατραπεί το σπίτι των γονιών τους σε μουσείο για τον καλλιτέχνη, ώστε, όπως είπε, «να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη αυτού που τόσες φορές μας έχει ενθουσιάσει, συγκινήσει, που έχει μελοποιήσει Έλληνες και Κύπριους ποιητές, που η πολιτικοποίησή του ήταν κατά κύριο λόγο αυτό που πρέπει να διακρίνει τον κάθε πολιτικό, η ανθρωπιά και η αγάπη στην πατρίδα».

Σε χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ο Μάριος Τόκας υπήρξε ένας μεγάλος άνδρας, ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης, ένας μεγάλος οραματιστής, πάνω όμως από όλα παρέμεινε το σεμνό παιδί από τη Λεμεσό, με τη μεγάλη καρδιά, με αληθινό και γνήσιο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό του και τον συμπατριώτη του».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο αδελφός του μουσικοσυνθέτη Νίκος Τόκας, ο οποίος εξέφρασε τη βαθιά συγκίνηση της οικογένειας, λέγοντας ότι ο Μάριος, με την απλότητα, τη σεμνότητα και τη μετριοφροσύνη που τον διέκρινε ίσως να μη αποδεχόταν μια τέτοια μεγάλη τιμή, ειδικά από τη γενέθλια του πόλη που τόσο πολύ λάτρεψε και υπήρξε γι' αυτόν μόνιμη πηγή έμπνευσης».

Μετά το τελετουργικό μέρος ακολούθησε συναυλία με το συμφωνικό του έργο του Μ. Τόκα «Θεογεννήτωρ Μαρία», με σολίστ τον στενό συνεργάτη του συνθέτη, τον Κώστα Χατζηχριστοδούλου, το Κουαρτέτο Εγχόρδων του δήμου Λεμεσού και τη Χορωδία Άρης Λεμεσού, υπό τη διεύθυνση του Σόλωνα Κλαδά. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γνωστές συνθέσεις του Μάριου Τόκα, τις οποίες ερμήνευσε η Χορωδία του Μουσικού Λυκείου «Μάριος Τόκας», υπό τη διεύθυνση του Σόλωνα Κλαδά.