Συναυλία στη Ηρώδειο στη μνήμη του Κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη
Σε μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη
Μία μεγάλη και λαμπερή συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του εθνικού ποιητή της Κύπρου Βασίλη Μιχαηλίδη, σε μουσική του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, δόθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
Έλληνες και Κύπριοι κατέκλυσαν το Ηρώδειο για να απολαύσουν τη συναυλία που είχε τον τίτλο «9 Ιουλίου», από το ποίημα «9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου» του Μιχαηλίδη, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα της κυπριακής ποίησης και διδάσκεται στα σχολεία της Μεγαλονήσου. Έχει ως κύριο θέμα τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού από τους Τούρκους την 9η Ιουλίου του 1821.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης για την Πρεσβεία που μετά από πολλά χρόνια οργάνωσε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και τον Πολιτιστικό Όμιλο Διάσταση Λεμεσού ένα τόσο σημαντικό μουσικό γεγονός στο εμβληματικό Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Η συναυλία η αφιερωμένη στον εθνικό ποιητή της Κύπρου, απευθύνεται, συνέχισε το Πρέσβης, όχι μόνο στους παροικούντες κυπρίους αλλά και στο ευρύ Ελλαδικό κοινό γιατί η ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη είναι η ποίηση της ίδιας της Ρωμιοσύνης και μιλά στις καρδιές όλων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κ. Κενεβέζος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Παιδείας της Κύπρου στην κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη, με σκληρή δουλειά κατάφερε, πέραν των άλλων, μέσα από τον πολιτισμό, να αναδείξει τις ιστορικές σχέσεις που συνδέουν τους κύπριους και ελλαδίτες έλληνες. Κυρίως, όμως ως πολιτικός, να σφυρηλατήσει αυτές τις σχέσεις δημιουργώντας μια ασφαλή γέφυρα για την επούλωση των συνεπειών που άφησε η κρίση στις δύο χώρες.
Εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κύριος Κώστας Καδης, ο οποίος τόνισε ότι η επιλογή από τους διοργανωτές του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, στην καρδιά της Αθήνας, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής αποτελεί την πιο απτή απόδειξη ότι ο κύπριος ποιητής της Ρωμιοσύνης ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί και να καταξιωθεί στην συνείδηση του κάθε Έλληνα ως μεγάλος δημιουργός και ως εκφραστής των πόθων της συλλογική ελληνικής ψυχής.
Στη συνέχεια τόνισε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θέλοντας να αναδείξει το έργο του εθνικού μας ποιητή πέρα από τα σύνορα της μικρής μας πατρίδας, αποφάσισε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων για την πραγματοποίηση της κορυφαίας αυτής εκδήλωσης, δίνοντας την ευκαιρία σε Κύπριους και Ελλαδίτες που ζουν στην Αθήνα να την παρακολουθήσουν με ελεύθερη είσοδο.
Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους τους διοργανωτές και τους συντελεστές.
Το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση» με τη μαέστρο Αντριάνα Σεργίδου και με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα, του βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη, του Κώστα Χατζηχριστοδούλου και δεκατετραμελή ορχήστρα παρουσίασαν με τρόπο εξαιρετικό τα δώδεκα τραγούδια της συλλογής.
Στο β΄ μέρος ο Γιώργος Νταλάρας, που συμμετείχε, αφιλοκερδώς ερμήνευσε με τον δικό του μοναδικό τρόπου τραγούδια από τη συλλογή του Μιχάλη Χριστοδουλίδη «Ες γην εναλίαν Κύπρον». Τη συναυλία διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης.
Το ποίημα, Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου, θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα της κυπριακής ποίησης. Έχει ως κύριο θέμα τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, την 9η Ιουλίου του 1821, από τους Τούρκους. Διδάσκεται ευρέως στα σχολεία της Κύπρου. Πρόκειται για ένα άρτια δομημένο λογοτεχνικό δημιούργημα, που χωρίζεται σε 24 ραψωδίες και έχει 560 δεκαπεντασύλλαβους στίχους, γραμμένο στην τοπολαλιά του νησιού. Το έτος 2017 είναι αφιερωμένο στον Βασίλη Μιχαηλίδη με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τον θάνατό του.