Τα τελευταία χρόνια που το Θέατρο Μουσούρη είναι το θεατρικό σπίτι του Πέτρου Φιλιππίδη, έχει δημιουργηθεί εκεί στη μικρή πλατεία Καρύτση ένα ιδιαίτερο κράμα χαράς και ευχαρίστησης. Μια εστία γέλιου, μια γωνίτσα της πόλης που αποτελεί εγγύηση για τη διασκέδασή σου. Μέσα στο θέατρο μέχρι και οι τοίχοι ηχούν γέλιο, καθώς έχει κολλήσει πάνω τους ο ήχος του. Και αυτό είναι ένα στοίχημα που κερδίζει ο Φιλιππίδης χωρίς να είναι ο μόνος στην Αθήνα, που έχει φτιάξει μόνιμο στέκι γέλιου.

Φέτος στο Μουσούρη η συνταγή ακολουθεί την πεπατημένη.

Η κωμωδία «Ψέμα στο Ψέμα» του Άντονι Νίλσον είναι μια καλογραμμένη φάρσα που συνδυάζει το κωμικό στοιχείο με δραματικά επεισόδια και θυμίζει στον θεατή την κατάσταση που ζει η Ελλάδα τα τελευταία 7 χρόνια.

Όπως το πολιτικό σύστημα αρνείται να πει την αλήθεια στο λαό οδηγώντας τη χώρα σε τραγελαφικά καθημερινά επεισόδια, έτσι και οι δύο γκαφατζήδες αστυνομικοί του έργου αρνούνται την παραμονή Χριστουγέννων να γίνουν δυσάρεστοι και να αναγγείλουν τον θάνατο μιας νεαρής στους γονείς της χαλώντας τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Έτσι αποφασίζουν να τους αποκρύψουν το γεγονός, λέγοντας το ένα ψέμα μετά το άλλο, με αποτέλεσμα τα πράγματα να αρχίζουν να μπερδεύονται, προκαλώντας μια σειρά από παρεξηγήσεις.

Οι ανατροπές που ακολουθούν εκτοξεύουν το γέλιο, με μόνη αδυναμία του έργου τις ξεπερασμένες πια βωμολοχίες που δεν εξυπηρετούν το αστείο, όπως γινόταν παλαιότερα. Δεν βγάζουν τόσο γέλιο όσο έβγαζαν την εποχή του Χάρυ Κλυν ή του Βασίλη Τσιβιλίκα.

Το απολαυστικό της παράστασης όμως είναι ότι Φιλιππίδης και Χαϊκάλης είναι πια τόσο αγαπητοί στο κοινό που ο κόσμος νιώθει πως τους ξέρει χρόνια. Είναι μέρος της ζωής του. Τους εμπιστεύεται. Και σε αυτό το έργο έχοντας την άνεση της σκηνής παίζουν ιδανικά με τους κώδικες της μπουφόνικης κωμωδίας.

Στιβαρές είναι οι παρουσίες του Κώστα Τριανταφυλλόπουλου και της Μαρίας Κατσανδρή, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην επιτυχία της παράστασης.

INFO:

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη 19:15, Πέμπτη-Παρασκευή 21:00
Σάββατο (λαϊκή απογευματινή): 18:15
Σάββατο (βραδινή) 21:15
Κυριακή: 19:15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Τετάρτη & Πέμπτη: €20, €14 (φοιτητικό, νεανικό έως 26 ετών, άνω των 65 ετών), €10 (ανέργων)
Παρασκευή: €20, €14 (φοιτητικό)
Σάββατο: €22 (Γενική είσοδος βραδινή Σαββάτου), €17 (λαϊκή απογευματινή), €14 (φοιτητικό απογευματινή Σαββάτου)
Κυριακή: €20, €14 (φοιτητικό)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 105' χωρίς διάλειμμα

ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΟΥΡΗ: Πλ. Καρύτση 7, τηλέφωνο: 210 3310936

Η κριτική δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο 4 Νοεμβρίου

Μαριάνθη Κουνιά ---- mfkounia@hotmail.com