Το 2ο Ερπετολογικό Συμπόσιο και η 2η Εκθεση Ζωντανών Αμφιβίων και Ερπετών θα διεξαχθούν στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, από 2 έως 18 Νοεμβρίου 2018.

Το Συμπόσιο έχει ως στόχο να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με τα ερπετά και αμφίβια της Ελλάδας αλλά και των άλλων χωρών, να παρουσιάσει την χρησιμότητα και τον ρόλο τους στη φύση και στη ζωή μας γενικότερα και να λυθούν οι παρεξηγήσεις και οι προκαταλήψεις που είναι διαδεδομένες στη χώρα μας και αφορούν στα ερπετά.

Oι συμμετέχοντες στο Συμπόσιο αλλά και οι επισκέπτες του Μουσείου θα ενημερωθούν για:

• Τη σημασία των αμφιβίων και ερπετών
• Τα θέματα απειλών και προστασίας τους
• Τις παρεξηγήσεις σχετικά με τα ερπετά


• Το νομικό πλαίσιο της κατοχής αμφιβίων και ερπετών
• Το δηλητήριο των ερπετών
• Την φωτογράφιση και σχεδίαση αμφιβίων και ερπετών

Το συμπόσιο περιλαμβάνει δυο ενότητες:

1. Ομιλίες στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής» (Κέντρο ΓΑΙΑ) με ενδεικτικά θέματα: «οι χαμαιλέοντες της Ελλάδας, το δηλητήριο των ερπετών και τα φάρμακα που φτιάχνουμε από αυτά, τα απολιθωμένα ερπετά που έχουν βρεθεί στη χώρα μας».
Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής 9 Νοεμβρίου και όλη μέρα το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018. Οι ομιλητές που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν προέρχονται από διαφορετικά και αλληλοσυμπληρούμενα πεδία και είναι κορυφαίοι στον τομέα τους. Περιλαμβάνουν ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές, γιατρούς, κτηνιάτρους και ειδικούς στο αντικείμενο των ερπετών και αμφιβίων σαν κατοικίδια.

2. Έκθεση ζωντανών ερπετών – αμφιβίων εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που θα διαρκέσει από Παρασκευή 2 έως Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018. Η έκθεση θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικούς αντιπροσώπους από τις διαφορετικές ηπείρους και θα πραγματοποιηθεί στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ.
Η έκθεση είναι απολύτως νόμιμη, με όλες τις απαραίτητες άδειες και ασφαλής καθώς δεν θα υπάρχουν επικίνδυνα ζώα.