Ανοίγει η αυλαία του 5ου Φεστιβάλ Βαλκανικής μουσικής «Κεράσοβο 2018», στο ομώνυμο ορεινό χωριό της Κόνιτσας. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσικά σεμινάρια και συναυλίες που αγγίζουν όχι μόνο την Ήπειρο αλλά την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και τις χώρες των Βαλκανίων με τις οποίες συνορεύουμε.

Φέτος, καλεσμένοι από το Βέλγιο οι δεξιοτέχνες Tcha Limberger και Benjamin Clément θα ταξιδέψουν το κοινό στις μουσικές παραδόσεις της κεντρικής Ευρώπης και τη jazz-manouche κουλτούρα του Django Reinhardt.
Φέτος, θα διδαχθούν στο Κεράσοβο πολυφωνίες της Ελλάδας, βαλκανικό ρεπερτόριο, jazz-manouche μουσική και παραδοσιακά κρουστά, ενώ θα υπάρχει και παιδικό μάθημα μουσικοκινητικής αγωγής με τραγούδια και χορούς του κόσμου.

Στις 16 Αυγούστου θα παρουσιαστεί στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής συναυλία με τίτλο, «Ο ήχος της Δρακόλιμνης», με συνθέσεις εμπνευσμένες από τις μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου και των Βαλκανίων, με τους Περικλή Βραχνό στο βιολί, και την κιθάρα, τον Βαγγέλη Βραχνό στο κοντραμπάσσο και την τρομπέτα και τον Αλέξανδρο Ριζόπουλο στα κρουστά.

Στις 17 Αυγούστου, επίσης στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, οι Trio Tatavla, με τους διεθνούς φήμης δεξιοτέχνες Τcha Limberger στο βιολί και το τραγούδι, βιολί, τον Benjamin Clément κιθάρα και τον Δήμο Βουγιούκα στο ακορντεόν, συναντούν την Ξανθούλα Ντακοβάνου, για να μας ταξιδέψουν στις μουσικές της Πόλης και το σμυρναίικο ρεμπέτικο με ένα τρόπο ιδιαίτερο, που αντικατοπτρίζεται στο νέο τους δίσκο που κυκλοφορεί σε όλη την Ευρώπη με εξαιρετικές κριτικές.

Στις 18 Αυγούστου, θα παρουσιαστεί στην πλατεία του Κεράσοβου, η δουλειά των μουσικών σεμιναρίων που έλαβαν χώρα μέσα στην εβδομάδα. Θα ακούσουμε πολυφωνίες, βαλκανικές μουσικές, jazz-manouche τραγούδια και παραδοσιακά κρουστά. Το φεστιβάλ θα κορυφωθεί με μια μεγάλη συναυλία, «Από την Ελλάδα στα Βαλκάνια», στο «Σπίτι της Χάμκως» στην Κόνιτσα, με παραδοσιακό ελληνικό με βαλκανικό ρεπερτόριο, ενώ θα υπάρχουν εκπλήξεις και συμμετοχές των μουσικών που συμμετείχαν σε όλο το Φεστιβάλ.

Σε σχετική ανακοίνωση, το Φεστιβάλ ευχαριστεί την Αδελφότητα Αγίας Παρασκευής Αθηνών «Το Κεράσοβο» και την εταιρία Δωδώνη για την έμπρακτη στήριξή τους, καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Δήμο Κόνιτσας, για την παραχώρηση του χώρου «Το Σπίτι της Χάμκως» στην Κόνιτσα.