Με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας «Κλέφτες καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε Εντα ανοίγει απόψε στο Ολύμπιον η αυλαία του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών και σύντομα θα διανεμηθεί και στις αίθουσες από την εταιρία One From the Heart.

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει φέτος τις προβολές 253 συνολικά ταινιών (164 μεγάλου και 89 μικρού μήκους), στο πλαίσιο όλων των τμημάτων - αφιερωμάτων.

Οι προβολές των ταινιών θα γίνονται στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στον Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου με την προβολή της ταινίας «Girl» του 27χρονου Βέλγου Λουκάς Ντοντ (βραβεία σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm, Fipresci στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών).

Caritas Romana

Η Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία / Caritas Romana, ένα λησμονημένο κι ωστόσο συγκλονιστικό θέμα της κλασικής τέχνης, οδηγεί φέτος τις επιλογές των 15 ταινιών που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ.

Την κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος απαρτίζουν οι:Σάντρα ντεν Χάμερ (Sandra den Hamer), διευθύντρια του EYE Filmmuseum (Ολλανδία, ο Ράντου Ζούντε (Radu Jude), σκηνοθέτης (Ρουμανία), η Φατεμέ Μοταμέντ-Αριά (Fatemeh Motamed-Arya), ηθοποιός (Ιράν), ο Αλφόνσο ντε Βιλαλόνγκα (Alfonso de Vilallonga), συνθέτης (Ισπανία) και η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Ελλάδα)

20 μεγάλες και 34 μικρές ελληνικές ταινίες

Όσον αφορά στις ελληνικές ταινίες, 12 θα παιχθούν σε πρώτη προβολή, τρεις στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» και πέντε που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα.

Επίσης, θα προβληθούν 10 ταινίες μικρού μήκους στο πλαίσιο αφιερώματος στον animator Ιορδάνη Ανανιάδη, το πρόγραμμα «Acrobatics» που επιμελήθηκε η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με 6 μικρού μήκους φιλμ νέων ελλήνων δημιουργών συν την ομώνυμη σπονδυλωτή μικρού μήκους σε σκηνοθεσία των ίδιων, καθώς και οι βραβευμένες 17 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Ματιές στα Βαλκάνια: «Πριν ξεσπάσει το Κύμα»

Ο Βαλκανικός Κινηματογράφος είχε ανέκαθεν ιδιαίτερη θέση στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έτσιμκαι φέτος στην 59η διοργάνωση οι «Ματιές στα Βαλκάνια» που επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός, έχει αφιέρωμα στον ρουμανικό κινηματογράφο υπό τον τίτλο «Πριν ξεσπάσει το Κύμα».

Ο ρουμάνικος κινηματογράφος έχει το δικό του αστέρι στο παγκόσμιο σινεμά. Από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές δυνάμεις, με ένα φυτώριο από το οποίο ξεπηδούν διαρκώς νέα ταλέντα, το ρουμάνικο σινεμά παραμένει σταθερά κάτω από τους προβολείς. Το 59ο Φεστιβάλ πραγματοποιεί ένα σπάνιο αφιέρωμα, παρουσιάζοντας οκτώ μοναχικούς καβαλάρηδες, οκτώ τολμηρούς δημιουργούς οι οποίοι έδειξαν την πραγματικότητα ωμή, ντροπιαστική, άνευ παραπλανητικού περιτυλίγματος. Ήρθαν αντιμέτωποι με την απαγόρευση και τη λογοκρισία, όμως δεν εγκατέλειψαν τη μάχη. Είναι οι πρωτοπόροι που άνοιξαν το δρόμο για το εκρηκτικό νέο κύμα του ρουμάνικου σινεμά.

Παράλληλα το πρόγραμμα του 59ου Φεστιβάλ περιλαμβάνει επιλεγμένες ταινίες από όλο το φάσμα του βαλκανικού κινηματογράφου ξαθώς και και ταινίες μικρού μήκους που μας συστήνουν ταλέντα του αύριο.

Queer ελληνικό σινεμά

Το φεστιβάλ προτείνει επίσης στους θεατές να ανακαλύψουν εκ νέου το queer ελληνικό σινεμά με 38 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως τις μέρες μας.

Τέλος, η Εικονική Πραγματικότητα έχει δικό της διαγωνιστικό τμήμα (VR/Virtual Reality), εκτός συναγωνισμού ξεχωρίζει ο πρωτοποριακός κινηματογράφος που προτείνει (κυρίως) το τμήμα Ανοιχτούς Ορίζοντες και τα μεταμεσονύχτια ραντεβού καλύπτουν στη ζώνη «Round Midnight» .

Μήνυμα της υπουργού

«Η επιτυχία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η εξωστρέφεια, η σχέση με το διεθνές και ελληνικό κοινό του και οι δεσμοί με την ίδια την πόλη» σχολιάζει στον κατάλογο του φεστιβάλ η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

Για πρώτη φορά απόψε οι χαιρετισμοί της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), του περιφερειάρχη, του δημάρχου, του διευθυντή και της προέδρου του Φεστιβάλ θα προβληθούν σε ταινία-βίντεο που γυρίστηκε ειδικά για την τελετή έναρξης του φεστιβάλ.

Ταλαντούχοι καλεσμένοι

Σε ότι αφορά τους επισκέπτες δημιουργούς το φεστιβάλ θα υποδεχτεί τον Ισπανό Χάιμε Ροσάλες, την ολλανδή Νάνουκ Λέοπολντ και τους χιλιανούς εικαστικούς και κινηματογραφιστές Κριστομπάλ Λεόν και Χοακίν Κοσίνια, που έρχονται στο φεστιβάλ με φόρα από το Γκούγκενχαϊμ και τη Μπιενάλε Βενετίας. Το παρόν θα δώσουν επίσης ο Ρομάν Γαβράς αλλά και ο Λάζλο Νέμες, ο σκηνοθέτης του σπουδαίου «Γιού του Σαούλ», ο οποίος θα παρουσιάσει την τελευταία ταινία του «Sunrise».

Και ταινία 14 ωρών

Η πλέον συζητημένη ταινία του Φεστιβάλ αείναι το έπος με τον τίτλο «Λουλούδι» (La Flor ) του Αργεντινού Μαριάνο Γινάς με διάρκεια προβολής ...14 ωρών. Για την ολοκλήρωση της χρειάστηκαν10 χρόνια γυρισμάτων, τρεις ήπειροι και έξι ιστορίες. Στα 808 λεπτά της διάρκειάς της συμπυκνώνει σχεδόν όλα τα κινηματογραφικά είδη και όλες τις πιθανές και απίθανες αφηγηματικές φόρμες της ιστορίας του κινηματογράφου.

Η ταινία του 43χρονου Αργεντινού θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με δύο τρόπους: Η πρώτη προβολή θα γίνει σε τρία μέρη (Μέρος 1, Μέρος 2 και Μέρος 3) στην αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» του Λιμανιού την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στις 17:00 (Μέρος 1, διάρκεια τέσσερις ώρες), το Σάββατο 3 στις 16.15 (Μέρος 2ο, διάρκεια πέντε ώρες) και την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 15.30 (Μέρος 3ο, διάρκεια έξι ώρες) αντίστοιχα. Θα προβληθεί επίσης και στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 15.00 και τις 14.00 αντίστοιχα.

«Το The Flower είναι μια παθιασμένη αφιέρωση στο ίδιο το σινεμά. Ντελιριακό και ανένταχτο, περνά από τα B-Movies στο μιούζικαλ, και από το κατασκοπικό φιλμ στην ταινία εποχής και όχι μόνο. Μια πληθωρική αφήγηση, τα κεφάλαια της οποίας έχουν ως μόνη σύνδεση τις τέσσερις πρωταγωνίστριες που αλλάζουν διαρκώς ρόλους και χρονικές περιόδους. Η υπερφυσική κατάρα μιας μούμιας, το απρόσμενο ριμέικ μιας κλασικής γαλλικής ταινίας του Ρενουάρ, μια μυστική κοινωνία που ψάχνει το ελιξίριο της αιώνιας ζωής, κατάσκοποι που μοιράζονται εμπειρίες και μια απόδραση από την έρημο, είναι μερικά από τα επεισόδια που χτίζουν αυτή την φιλμική εμπειρία» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην παρουσίαση του Φεστιβάλ για την ταινία.

URL: http://www.filmfestival.gr/el/