Ένα από τα λαμπρότερα αρχιτεκτονικά διατηρητέα κτίσματα στο κέντρο της Καβάλας, με ζωή πάνω από έναν αιώνα, που έχει συνδεθεί με τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της πόλης, το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης, ιδιοκτησίας της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυρίων Καβάλας (Φ.Α.Κ.Κ), του αρχαιότερου σωματείου της Καβάλας, έχει πλέον αποκαλύψει όλη του τη μεγαλοπρέπεια, αφού απομακρύνθηκαν οι σκαλωσιές που είχαν τοποθετηθεί πριν από τέσσερα χρόνια για την πλήρη αποκατάσταση και συντήρησή του.

Το καθόλα εντυπωσιακό κτίριο της Μεγάλης Λέσχης συμπληρώνει τη σειρά των πανέμορφων διατηρητέων κτισμάτων κατά μήκος της λιθόστρωτης οδού Κύπρου (μαζί με την καθολική εκκλησία, το δημαρχιακό μέγαρο, το αρχοντικό Wix, το παλιό παρθεναγωγείο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων) φανερώνοντας τον πλούτο και την ακμή της άλλοτε κραταιάς καπνούπολης. 

Η Μεγάλη Λέσχη εγκαινιάστηκε σε μια λαμπρή εκδήλωση στις 22 Μαΐου 1910. Αποτέλεσε αρχιτεκτονικό κόσμημα, επίδειξη πλούτου και δύναμης της τουρκοκρατούμενης ελληνικής κοινότητας και συνδέθηκε άρρηκτα με την σύγχρονη ιστορία της Καβάλας. Μιας περιοχής, η οποία μετά το 1900 μεταμορφώνεται σταδιακά από ένα μικρό και άνυδρο χωριό σε μια μεγάλη πολυπολιτισμική κοινωνία, προσφέροντας ταυτόχρονα καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της.

Το κτίριο της Μεγάλης Λέσχης επί σειρά ετών αποτέλεσε σημείο αναφοράς της πνευματικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής της Καβάλας τόσο τα χρόνια του οθωμανικού ζυγού και της βουλγαρικής κατοχής, όσο και της ελεύθερης Ελλάδας. Σε αυτό το κτίριο φιλοξενήθηκε για κάποιες ώρες ο μεγάλος πολιτικός της νεότερης Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν οι αρχές της Καβάλας του παρέθεσαν επίσημο γεύμα κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στις 3 Νοεμβρίου 1929, με την ευκαιρία των εγκαινίων από τον ίδιο του νέου λιμανιού, που αναμενόταν ν’ αλλάξει την οικονομική ρότα ολόκληρης της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με την εντυπωσιακή ανάπτυξη του καπνεμπορίου.

Στο κτίριο αυτό φιλοξενήθηκαν διαχρονικά μεγάλες εμβληματικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ στα εκατό και πλέον χρονιά ζωής του είχε πολλές χρήσεις, από τράπεζα και  λέσχη αξιωματικών μέχρι φρουραρχείο.  

Στο πλαίσιο των εκτεταμένων έργων συντηρήθηκαν όλα τα παλιά ξύλινα έπιπλα - αντίκες, που βρίσκονταν στην κεντρική σάλα και τις μικρότερες αίθουσες, όπως επίσης οι εντυπωσιακές σκαλιστές πορσελάνινες θερμάστρες (σόμπες) μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Το πιο σημαντικό όμως έργο, που μελετήθηκε με προσοχή και εκτελέστηκε στους εσωτερικούς χώρους της Μεγάλης Λέσχης ήταν η πλήρη αποκατάσταση όλων των τοιχογραφιών. Ο επισκέπτης μένει έκθαμβος μπροστά αποκάλυψη της ομορφιάς των τοιχογραφιών και σχεδόν καθηλώνεται από το διακοσμητικό και χρωματικό πλούτο που έρχονται ξανά στο φως, σχεδόν έναν αιώνα μετά την κατασκευή του κτιρίου.

Η μεγαλοπρεπής ξύλινη είσοδος του κτιρίου με τη μαρμάρινη σκάλα και τις αποκαλυφθείσες τοιχογραφίες δίνουν πλέον στον επισκέπτη την αίσθηση ότι εισέρχεται σ’ ένα μικρό βιενέζικο παλάτι.
Πολυτέλεια και εθνικές ανάγκες