Τα ρομπότ που κατασκεύασαν θα μπορούσαν, όπως λένε, να εξερευνήσουν τον πλανήτη Άρη. Ή να βοηθήσουν ασθενείς ...στον πλανήτη Γη να λαμβάνουν τα σωστά φάρμακα στη σωστή δοσολογία. Οι κατασκευές τους υπόσχονται ακόμα να δημιουργήσουν ένα «ρομποτικό μικροκλίμα» για την προστασία των ζώων του πλανήτη ή να ειδοποιούν τα καράβια για κινδύνους και -εναλλακτικά- να σώζουν ναυαγούς. Οι δημιουργίες τους είναι φιλόδοξες, παρότι οι ίδιοι ...δεν έχουν καν τελειώσει το σχολείο. Ο λόγος για τις μαθήτριες και τους μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, που συμμετέχουν με 67 ομάδες στο 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, που διοργανώνει στις 15 Δεκεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα, στο φετινό φεστιβάλ δύο ομάδες δίνουν άλλο τόνο: πρόκειται για τα πιτσιρίκια του νηπιαγωγείου Νεοχωρούδας, που συμμετέχουν κι αυτά με μια ...μελισσούλα-ρομποτούλα, με την οποία θα ξεναγούν τους επισκέπτες στο σχολείο τους και στα αξιοθέατα της περιοχής τους και για τους μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαιδευσής και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Κιλκίς, που διαγωνίζονται στο εκθεσιακό μέρος κι αποτελούν έμπρακτη απόδειξη τού «Ολοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι». Στο φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος και μαθητές της 2ης Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, που δημιούργησαν και θα παρουσιάσουν φορητό φορτιστή ηλεκτρονικών συσκευών (power bank) .

Οι μαθητές δημιούργησαν επίσης ρομποτικές κατασκευές για ένα έξυπνο σπίτι με κατοίκους με προβλήματα ακοής και κίνησης μέσω εφαρμογών σε κινητό τηλέφωνο, αλλά και για ένα αυτόνομο έξυπνο σπίτι που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και συλλέγει βρόχινο νερό, ένα μηχανικό ασύρματο χέρι, το οποίο αν αναπτυχθεί θα μπορούσε να ανυψώνει και να μεταφέρει αυτοκίνητα εξ αποστάσεως μέσω κινητού, ένα παιχνίδι με ρομποτικά αυτοκίνητα που ελέγχονται με ασύρματα γάντια που φορούν οι παίκτες στα χέρια τους, ρομποτικό όχημα που κινείται αυτόνομα και συλλέγει ανακυκλώσιμα υλικά, ένα έξυπνο ποδήλατο και ένα βιονικό χέρι, ρομπότ που ανιχνεύει υλικά ανάλογα με το είδος τους (σίδερο, αλουμίνιο, γυαλί) κι ένα έξυπνο ρομποτάκι - ανθρωποειδές.

Στη «γιορτή» τους κάλεσαν μάλιστα και τον ...Καραγκιόζη, αλλά όχι με οποιαδήποτε ιδιότητα, αλλά με την ιδιότητα του χάκερ! Η παράσταση του Θεάτρου Σκιών, με τίτλο «Ο Καραγκιόζης χάκερ» θα δοθεί κι αυτή από έναν μαθητή καραγκιοζοπαίχτη (στις 14.00), ενώ θα παρουσιαστούν και ποντιακοί χοροί από το παιδικό τμήμα του Ποντιακού Συλλόγου Καλλιθέας Συκεών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, οι αιτήσεις για συμμετοχή στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής κάθε χρόνο αυξάνονται θεαματικά σε αριθμό. Στο 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής συμμετέχουν 67 ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Ε.Ε.Ε.ΕΚ. από περιοχές όπως Ιωάννινα, Βόλο, Σέρρες, Έδεσσα, Κιλκίς, Αλεξάνδρεια, Άγιο Αθανάσιο, Καρδία, Περαία, Θερμαϊκό, Καλαμαριά, Ευκαρπία, Εύοσμο, Αμπελόκηπους, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Νεάπολη, Συκιές, Δήμο Θεσσαλονίκης κ.α. και από Κύπρο, που θα πάρουν μέρος ηλεκτρονικά στο εκθεσιακό μέρος. «Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν, να συναγωνιστούν και τελικά να δημιουργήσουν και να προβάλουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητα τους στον τομέα της ρομποτικής, μέσα σε ένα κλίμα άμιλλας και χαράς, χωρίς διακρίσεις» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται ότι η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν, καθώς στηρίζεται στον εθελοντισμό, οι δαπάνες της διοργάνωσης καλύπτονται από χορηγίες και τα παιδιά εργάζονται αποκλειστικά μόνα τους, χωρίς προπονητές, έτσι ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής.

«Συναντώνται και αλληλεπιδρούν παιδιά και εκπαιδευτικοί και από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς πέρα από τους διαγωνιζόμενους συμμετέχουν φοιτητές εθελοντές, κυρίως απόφοιτοι του σχολείου μας, ως εμψυχωτές των ομάδων, αλλά και εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια, τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη γιορτή αυτή φυσικά συμμετέχουν ενεργά και οι γονείς των μαθητών» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπου επισημαίνεται ακόμη ότι το Φεστιβάλ στοχεύει στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και επινοητικότητας των μαθητών /ριών, καθώς μπορούν όλοι κι όλες να συμμετάσχουν σε αυτό με οποιοδήποτε ρομποτικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό και να αξιοποιήσουν κάθε υλικό, όπως κολλητική ταινία ή άλλα αντικείμενα, για να δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα με τον εξοπλισμό που θα διαγωνιστούν τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο εκθεσιακό μέρος.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μπορούν να προσέρχονται στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολικού συγκροτήματος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νεάπολη (περιοχή Στρεμπενιώτη, π. Πολυκλαδικό) από τις 10 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι, για να θαυμάσουν τις ρομποτικές δημιουργίες των μαθητών/ριών ενώ στις 2 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής (http://mfr.sch.gr/).