Το ότι η επαφή Κασσελάκη - Ανδρουλάκη στην Κωνσταντινούπολη, το διήµερο των Θεοφανείων, ήταν ψυχρή έγινε προφανές από τα τηλεοπτικά πλάνα και τις φωτογραφίες. Ηταν µια ψυχρότητα που εξελίχθηκε σε συνέχειες, από την εκκλησία µέχρι τους δρόµους της Πόλης και το τραπέζι του φαγητού. Στην εκκλησία έφτασαν µε διαφορά 40 λεπτών πρώτος ο Στέφανος και µετά ο Νίκος, που έµπλεξε στην κίνηση. Στον δρόµο µπροστά πήγαινε ο Στέφανος (µαθαίνω ότι στο πέρασµά του ακούστηκαν και κάποιες επευφηµίες) και πίσω ο Νίκος. Οσο για το τραπέζι, την ώρα που ο Στέφανος µιλούσε για τα Ελληνοτουρκικά, ο Νίκος στράφηκε στον Μανώλη (Κεφαλογιάννη) και µίλησαν για µπάσκετ. Με άλλα λόγια, «είµαστε µια ωραία ατµόσφαιρα είµαστε», όπως θα έλεγε κι ο Ντίνος Ηλιόπουλος! Σκεφτείτε, τώρα, να γινόταν δεκτή η πρόταση Ζαχαριάδη - Ραγκούση - Θεοχαρόπουλου και να βρίσκονταν παρέα στους Ευρωσοσιαλιστές ο Στέφανος µε τον Νίκο. Πόσα να αντέξει κι αυτός ο ευρωσοσιαλισµός;

! Ποιος/α υφυπουργός δεν ξέρει το PowerPoint και ο υπουργός, όταν του το είπε, απάντησε «να σε στείλουµε στις Σπέτσες»;

Ελλάς - Γαλλία συμμαχία

Το άκουσα από παλιό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έγινε γνωστό ότι η Γαλλία απέκτησε πρωθυπουργό 34 ετών, τον Γκαµπριέλ Ατάλ, που είναι ανοιχτά οµοφυλόφιλος, και σας το µεταφέρω, γιατί το βρήκα πολύ προχωρηµένο. «Ελλάς - Γαλλία συµµαχία», µου επεσήµανε, θυµίζοντάς µου από Καραµανλή - Ντ’ Εστέν και Μιτεράν - Παπανδρέου µέχρι Ζοσπέν - Σηµίτη, Καραµανλή - Σαρκοζί, Ολάντ - Παπανδρέου και εσχάτως Μακρόν - Μητσοτάκη. Εποµένως, σου λέει ο παλιός, που είναι αλλιώς, γιατί να µην µπαίνουµε στη φάση Ατάλ - Κασσελάκης; Οταν αντέτεινα ότι στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει ιδεολογική σχέση, γιατί ο Ατάλ είναι κεντρώος -άνθρωπος του Μακρόν-, ενώ ο Κασσελάκης αριστερός, το σκέφτηκε λίγο και µου είπε: «Ναι, αλλά θα µπορούσε να είχε γίνει υπουργός του Μητσοτάκη!». Κάπου εκεί έφυγα µονολογώντας: «C’ est ne pas possible»…

Τρέχει και δεν φτάνει

Ο υφυπουργός Ψυχικής Υγείας, ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος, θα έχει πολλή δουλειά τους επόµενους µήνες. Αφενός γιατί θα παρουσιάσει νοµοσχέδιο για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής  µεταρρύθµισης (αποασυλοποίηση). Αφετέρου γιατί θα επιχειρήσει ξεκαθάρισµα µέσω αξιολόγησης των (πάνω από 80) ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ψυχικής υγείας. Αντιδράσεις και βέβαια θα υπάρξουν. Αλλά αυτοί που τον ξέρουν λένε ότι «δεν µασάει». Για να δούµε...

Η αναφορά του πρωθυπουργού κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ στα καλά λόγια της Κοµισιόν για την ελληνική κυβέρνηση στο Μεταναστευτικό έφερε χαµόγελα στο υπουργείο Μετανάστευσης. Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε προ ηµερών το υπουργείο και άκουσε µε τα αυτιά του τα καλά λόγια από τη Γιόχανσον, την αρµόδια επίτροπο, η οποία έχει άψογη συνεργασία µε τον ∆ηµήτρη Καιρίδη. Το γεγονός ότι απέδωσε τα εύσηµα στην τηλεοπτική του συνέντευξη ξεπερνούσε τις προσδοκίες του υπουργού…

Υποψήφιοι νέου κόμματος

Ο Σπύρος Καρανικόλας υπήρξε εκπρόσωπος του Α. Λοβέρδου όταν έδινε µάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μετά την προσχώρησή του στη Ν.∆., δηµιουργήθηκε η εντύπωση ότι κάπως θα αξιοποιηθεί, πράγµα που δεν συνέβη. Εάν ο Λοβέρδος δηµιουργήσει δικό του κόµµα για τις ευρωεκλογές, ίσως του προτείνει να τον ακολουθήσει. Ακουσα στην ίδια κατηγορία να µπαίνουν κι άλλα ονόµατα, όπως η διεθνολόγος, δρ Ευρωπαϊκών Σπουδών και ∆ιεθνών Σχέσεων, Ελ. Φτακλάκη, που είχε διατελέσει τοµεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, και ο Απ. Σπυρόπουλος (γιος του Ροβέρτου), που πολιτεύτηκε στην Αρκαδία. Περιττό να σηµειωθεί ότι στη Χ. Τρικούπη το κλίµα είναι «καλά να πάθουν».

Τι συνέβη τον Ιούνιο;

Ακόµη δεν έχουν ησυχάσει στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά µε το τι ακριβώς συνέβη µεταξύ 25ης και 28ης Ιουνίου, όταν ο Τσίπρας άλλαξε γνώµη και από το «θέτω εαυτόν στην κρίση του κόµµατος» πέρασε στο κατηγορηµατικό «παραιτούµαι». Τα σενάρια περί αφόρητων πιέσεων προς τον τότε πρόεδρο να φύγει «εδώ και τώρα» (δηλαδή τότε) φουντώνουν ξανά µετά την αποκάλυψη ότι το think tank «Ετερον», που στήριξε την Εφη Αχτσιόγλου, κατέβαλε εµπροσθοβαρώς στην εφηµερίδα «Αυγή» ποσό άνω του 1 εκατ. ευρώ µε σύµβαση που έγινε στις 29 Ιουνίου για διαφήµιση διάρκειας µερικών χρόνων. Η σύµβαση διεκόπη µε το που κέρδισε ο Κασσελάκης τον πρώτο γύρο των εκλογών, για αδιευκρίνιστους λόγους, ενώ είχε ήδη καταβληθεί µέσα σε λίγους µήνες µεγάλο µέρος του ποσού.

Προσφορά και ζήτηση

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου (φωτ.) θα είναι εκ νέου υποψήφιος µε τη «Νέα Αριστερά», διεκδικώντας τρίτη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, µε άλλο κόµµα αυτήν τη φορά. Ακούγεται και το όνοµα του καθηγητή στο Πάντειο ∆ηµήτρη Χριστόπουλου. Υπάρχει και η εισήγηση να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου η Εφη Αχτσιόγλου, ανεξάρτητα από το αν θα κρατήσει την έδρα, εφόσον εκλεγεί. Ολα αυτά την ώρα που το νέο κόµµα στα γκάλοπ παίρνει µετά βίας 2%.

Χωρίς δουκάτο

Εάν στις ευρωεκλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αθροιστικά συγκεντρώσουν ποσοστό κοντινό µε εκείνο της Ν.∆., οι πιέσεις που θα ασκηθούν την επόµενη ηµέρα στις ηγεσίες των δύο κοµµάτων θα είναι ισχυρές. Σας το περιέγραψα ήδη από την προηγούµενη εβδοµάδα ως «σχέδιο ∆ούκα για την Ελλάδα». Τώρα θα µου πείτε, ποιος θα παραστήσει τον ∆ούκα σε αυτό το σενάριο; Αµα υπάρξει… δουκάτο, όλο και κάποιος θα βρεθεί να ενδιαφερθεί.