Τι σκέφτεται ο Ανδρουλάκης

Οσοι έχουν µιλήσει το τελευταίο διάστηµα µε τον Νίκο Ανδρουλάκη αντιλαµβάνονται τη σηµασία που δίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις επικείµενες ευρωεκλογές. Γι’ αυτό, άλλωστε, προσπαθεί να συγκροτήσει το καλύτερο δυνατό ψηφοδέλτιο, αδιαφορώντας για κοµµατικές ισορροπίες και φιλοδοξίες. Και το κάνει διότι γνωρίζει πως από τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόµµατα δεν θα βγουν απλώς εντυπώσεις, αλλά θα φανεί πως µπαίνουν στην κούρσα, στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Ο Ανδρουλάκης θεωρεί πως µε ένα ποσοστό που θα προσεγγίζει ή θα ξεπερνά το 15% το ΠΑΣΟΚ θα µετατραπεί, έπειτα από πολλά χρόνια, σε βασικό πόλο της Κεντροαριστεράς και αντίπαλη δύναµη της Ν.∆. Από το αποτέλεσµα, άλλωστε, λέει, θα εξαρτηθούν και οι πρωτοβουλίες που ο ίδιος σχεδιάζει να αναλάβει, προκειµένου να υπάρξουν ευρύτερες συσπειρώσεις των προοδευτικών δυνάµεων. Εως τώρα, από την εξίσωση και την προοπτική των συνεργασιών εξαιρεί οτιδήποτε σχετίζεται µε τον κ. Κασσελάκη. Οπερ σηµαίνει πως ίσως και αυτός βλέπει εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ την επόµενη µέρα των ευρωεκλογών.

Η εξαιρετική συνάντηση με τον Μυλωνάκη

Πολύ καλά πήγε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγία Παρασκευή και η συνάντηση που είχε µε τον νεοεκλεγµένο δήµαρχο, Γιάννη Μυλωνάκη, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος δεν είχε την επίσηµη στήριξη της Ν.∆., αλλά υποστηρίχθηκε από ευρύτερες δυνάµεις από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ο Γ. Μυλωνάκης, τόσο κατά τη συνοµιλία του µε τον πρωθυπουργό όσο και στις επαφές που είχε µε κυβερνητικά στελέχη, ζήτησε, µεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση του κολυµβητηρίου της πόλης, την ανέγερση νέου δηµαρχείου και τη χρηµατοδότηση του πρώην Στρατοπέδου Σπυρούδη, που βρίσκεται στις παρυφές του Υµηττού, προκειµένου να αξιοποιηθεί από τον ∆ήµο Αγίας Παρασκευής ως χώρος αναψυχής και πολιτισµού.

Εξόρμηση

Ολοκληρώνεται στο τέλος του µήνα η οικονοµική εξόρµηση των οργανώσεων του ΚΚΕ. Με βάση τα επίσηµα στοιχεία που δηµοσιεύτηκαν στον «Ριζοσπάστη», το πλάνο υπερκάλυψαν οι οργανώσεις της Ηπείρου, του Εξωτερικού και, όπως ισχύει παραδοσιακά, της ΚΝΕ.

Ετοιμάζονται για τη σύγκρουση

Θεωρητικά, σε περίπου έναν µήνα από τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε Συνέδριο. Γι’ αυτό και σταδιακά σχηµατοποιούνται οι οµάδες, κυρίως αυτές που δεν θέλουν ή δεν µπορούν να ενσωµατωθούν από το σύστηµα Κασσελάκη. Σε βασικό αντίπαλο πόλο εξελίσσεται πλέον ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας, ο οποίος µε την πλατφόρµα που κατέθεσε για τη συγκρότηση «δηµοκρατικού πόλου» µοιάζει να ετοιµάζεται για τη σύγκρουση µε τον κ. Κασσελάκη. Κρατήστε και την πληροφορία πως είναι πλέον συνειδητά ανενεργά τα στελέχη που είναι ταυτισµένα µε τον κ. Τσίπρα (π.χ., Γεροβασίλη, Φλαµπουράρης), ενώ ενδιαφέρον έχει η κίνηση του διπλωµατικού συµβούλου του πρώην πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Στέκι

Ολοένα και περισσότεροι βουλευτές της Ν.∆. κάνουν... εισπήδηση στο πλέον φηµισµένο στέκι των ΣΥΡΙΖΑίων, το «Musique Café», στο Παγκράτι. Την Τρίτη το βράδυ ήταν εκεί σε διαφορετικές παρέες η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, και ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης.

Στα ΜΜΕσα

Ο εξαίρετος δηµοσιογράφος και φίλος ∆ηµήτρης Μανιάτης «αφήνει» το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ για τα «Νέα» και γίνεται αρθρογράφος της εφηµερίδας. Το ρεπορτάζ αναλαµβάνει η καλή συνάδερφος Μυρτώ Λαλιούτη.

Quiz: Ποιο πρόσωπο επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός συνοµιλώντας µε βουλευτή µε τον οποίο έχει µεγάλη οικειότητα, για να τον πείσει να ψηφίσει τον γάµο για τα οµόφυλα ζευγάρια;


Ζυμώσεις

Κινητικότητα καταγράφεται στον αριστερό χώρο µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ενόψει των ευρωεκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ενδιαφέρον η εκδήλωση που θα γίνει τη ∆ευτέρα µε τη συµµετοχή ή τη στήριξη σηµαντικών στελεχών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ανάµεσά τους, πρώην υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο ∆ηµήτρης Στρατούλης, η Ηρώ ∆ιώτη, ο Τάσος Κορωνάκης, ο Κώστας Λαπαβίτσας και ο Ηλίας Χρονόπουλος. Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι η µέγιστη δυνατή ενότητα δυνάµεων που σήµερα κινούνται µεταξύ ΜέΡΑ25, Λαϊκής Ενότητας - Ανυπότακτης Αριστεράς και αριστερίστικων κινήσεων.

Αψογες

Σε όλες τις απορίες, εύλογες και µη, απάντησαν οι δύο καθηγήτριες της Νοµικής Κατερίνα Φουντεδάκη και Λίνα Παπαδοπούλου, κατά τη διάρκεια του περίφηµου «µασάζ» που έκαναν στους βουλευτές της Ν.∆. για το θέµα των οµόφυλων ζευγαριών. Οι κυρίες εισέπραξαν τα πλέον κολακευτικά σχόλια για την πειστικότητα των επιχειρηµάτων τους, τόσο από επιστηµονικής πλευράς όσο και από αυτής των ανθρωπίνων δικαιωµάτων.

Ψηφοθήρες

Την πλέον εύστοχη ατάκα για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών είπε (στον ρ/σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1) ο Θόδωρος Μαργαρίτης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αναρωτώµενος πώς είναι δυνατόν βουλευτές προοδευτικού κόµµατος να µην ψηφίζουν ένα τέτοιο νοµοσχέδιο. Πρώτη στη λίστα η βουλευτής Ευ. Λιακούλη, η οποία έλεγε παντού πως, αν ψηφίσει το νοµοσχέδιο, θα κινδυνεύσει να µην ξαναεκλεγεί. Ας ενηµερωθεί πως πάνω από όλα είναι τα δικαιώµατα των ανθρώπων και όχι τα «σταυρουλάκια» (της).

Βαρίδι

Εχει ενδιαφέρον πως ακόµα και στον σηµερινό ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Πολάκης θεωρείται για κάποιους βουλευτές βαρίδι. Γι’ αυτό και έλεγαν πως έχει µια χρυσή ευκαιρία ο Κασσελάκης να τον διαγράψει στην περίπτωση που κάνει πράξη την απειλή του και καταψηφίσει το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια. Αλλος βουλευτής, πάλι, σχολίαζε σκωπτικά τον αψύ Σφακιανό, λέγοντας πως είναι αστεία η απειλή του, από τη στιγµή που έχει συνυπογράψει την πρόταση σύσσωµης της Κοινοβουλευτικής Οµάδας.