Αερομαχίες γραμμών…

Στον ΣΥΡΙΖΑ, µετά και την επίσκεψη Κασσελάκη στο Πεντάγωνο, όπου συνάντησε τον Ν. ∆ένδια, έγινε κριτική για τα F-35. Ο τοµεάρχης Αµυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ευάγγελος Αποστολάκης, ζήτησε να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις για τις λεπτοµέρειες της συµφωνίας, καθώς, όπως είπε, έχει πολλά κενά και γκρίζα σηµεία. Επίσης, ο Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι θα µπορούσε η συµφωνία να έχει γίνει µε άλλους όρους και να έχουν επιλεχθεί άλλοι αµυντικοί εξοπλισµοί αντί των F-35. Στο ΠΑΣΟΚ, πάλι, βρήκαν µπροστά τους κριτική από τον πρώην σύµβουλο του Ν. Ανδρουλάκη, Σωτήρη Σέρµπο, που τόνισε, αναφερόµενος στην επικριτική ανακοίνωση της Χ. Τρικούπη, ότι «µε τον Ξανθόπουλο δεν πας µακριά στη διεθνή πολιτική», µιλώντας για στάση που χαρακτηρίζεται από γκρίνια και µιζέρια.

Παραμένει σταθερή

Σας είχα πει την προηγούµενη εβδοµάδα ότι ακόµα ένας «πονοκέφαλος» για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι η στάση της γραµµατέως της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελίας Λιακούλη, που είναι αρνητική απέναντι στο νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια. Η ίδια, ωστόσο, είναι σταθερή στην άποψή της, την οποία διατυπώνει εδώ και πολύ καιρό. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, δεν σκοπεύει να κάνει κυβίστηση, ακόµα και αν αυτό της στερήσει τον θεσµικό της ρόλο στην Κοινοβουλευτική Οµάδα. Το ερώτηµα τώρα είναι τι θα κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη, που έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα µείνει στη θέση της αν δεν ψηφίσει. ∆ύσκολες ισορροπίες, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές συνεργάζονται καλά µαζί της.

Σβήνουν-γράφουν

Οι πρόεδροι των κοµµάτων έχουν ξεκινήσει για τα καλά το σβήσε-γράψε µε τα ονόµατα των υποψηφιοτήτων που θα στελεχώσουν τα ευρωψηφοδέλτιά τους. Η µάχη των ευρωεκλογών για τη Ν.∆. έχει χαρακτηριστικά που αφορούν την πολιτική σταθερότητα, καθώς στόχος είναι να αποτυπωθεί ξανά ξεκάθαρα η κυριαρχία της. Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να βγάλουν το κεφάλι από το νερό των αναταράξεων, διεκδικώντας αυτή τη φορά τη δεύτερη θέση, που ήταν δεδοµένη στις εθνικές εκλογές. Στο ΠΑΣΟΚ παίζουν τα ρέστα τους για να βρεθεί το κόµµα στη δεύτερη θέση και να κατακτήσει την ηγεµονία στην Κεντροαριστερά για πρώτη φορά από το 2012.

Παλιά φρουρά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρίξει, όπως όλα δείχνουν, και τη φρουρά των παλιών ευρωβουλευτών στη µάχη, µε «κλειδωµένη» την Ελίζα Βόζεµπεργκ και όσους έχουν κλείσει µία θητεία, δηλαδή τον Βαγγέλη Μεϊµαράκη, την Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου και τον Στέλιο Κυµπουρόπουλο. Ενώ θα ενισχύσει µε αρκετά δυνατά νέα ονόµατα το ευρωψηφοδέλτιο, όπως αυτά του Γιώργου Αυτιά, της Νόνης ∆ούνια, του Πύρρου ∆ήµα, του ∆ηµήτρη Τσιόδρα και της Εύης Χριστοφιλοπούλου.

Μια έκπληξη

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πέρα από τους δύο εναποµείναντες ευρωβουλευτές, Αρβανίτη και Κουντουρά, θα έχει σίγουρα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τον Νικόλα Φαραντούρη και τη ∆ώρα Τσαµπάζη, ενώ τελευταία ακούγεται και το όνοµα του Γιώργου Τσίπρα. Στο ΠΑΣΟΚ, πάλι, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθεί για µια έκπληξη, όπως ο Γιάννης Μανιάτης, πέρα από τις ήδη γνωστές υποψηφιότητες, αλλά δεν του πάει καλά µέχρι τώρα η συνταγή, καθώς δεν έχει ακούσει ακόµη το πολυπόθητο «ναι». Κρίσιµοι λογαριασµοί…

Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η µετακίνηση της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη Ν.∆. από τη Χαριλάου Τρικούπη. Οι πρώην σύντροφοί της στο ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να κάνουν επίσηµο σχόλιο, «έβραζαν» όµως µε την κίνηση Μητσοτάκη.

Αντοχές-κλωστές

«Οι αντοχές γίναν κλωστές», τραγουδούσε ο Πασχάλης Τερζής, λαϊκό άσµα που θα µπορούσε να ακούγεται στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει το 1/3 των βουλευτών του απέναντι στη γραµµή του κόµµατος για υπερψήφιση του νοµοσχεδίου για τα οµόφυλα ζευγάρια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως όλα δείχνουν, πληρώνει το κόστος των όχι και ιδιαίτερα θερµών σχέσεων που έχει µε τους περισσότερους από τους βουλευτές του, µε συνέπεια το «µασάζ» που κάνει για να µειωθούν οι διαρροές να µην πιάνει.

Δεν είναι έτοιμοι

Προβλήµατα εµφανίστηκαν και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς Κόκκαλης, Μεϊκόπουλος, Λινού και Σαρακιώτης δεν φαίνονται έτοιµοι να ψηφίσουν µε θέρµη το νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, ενώ κλειστά κρατά τα χαρτιά της η Νίνα Κασιµάτη. Στη Ν.∆., πάλι, επικρατέστερο είναι το σενάριο των 110 βουλευτών που θα στηρίξουν το νοµοσχέδιο, µε κύριο πρόβληµα στις διαρροές τους υφυπουργούς που σκοπεύουν να απέχουν.

Αν υπάρχει ένα πρόσωπο από το ΠΑΣΟΚ που δίνει διαρκώς το «παρών» σε όλες τις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέµπη, αυτό είναι η Μιλένα Αποστολάκη. Για εκείνη αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Ενοχλήσεις

Στο Μέγαρο Μαξίµου περισσότερο έχει ενοχλήσει η περίπτωση του υφυπουργού ∆ικαιοσύνης, Γιάννη Μπούγα, που έχει δηλώσει ήδη ότι σκοπεύει να απέχει από την ψήφιση του νοµοσχεδίου, καθώς βρίσκεται σε συναρµόδιο για τη διαµόρφωσή του υπουργείο. Αντίστοιχη ενόχληση υπάρχει και για την υφυπουργό Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, που σκοπεύει επίσης να απέχει από την ψηφοφορία. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριµένοι υφυπουργοί µε την πρώτη ευκαιρία και µετά την ψήφιση του νοµοσχεδίου θα αντικατασταθούν. Το βέβαιο είναι ότι οι αναταράξεις πέρασαν και στην αντιπολίτευση.