Οι «δεξιές» περιοχές στο μικροσκόπιο και ο ρόλος-κλειδί του Βορίδη

Ακόµα πιο δυναµικά και συστηµατικά ξεκινούν οι περιοδείες κορυφαίων «γαλάζιων» κυβερνητικών και κοµµατικών στελεχών ανά την ελληνική επικράτεια µε φόντο τις επικείµενες ευρωεκλογές. Ηδη, ορισµένα εξ αυτών, µε αφορµή τις εκδηλώσεις για την κοπή της πίτας των κατά τόπους κοµµατικών οργανώσεων, έχουν πάρει τα βουνά και τα λαγκάδια, ενώ κάποιοι άλλοι τα νησιά και τις παραλιακές περιοχές της χώρας. Μεγαλύτερη έµφαση στην παρούσα χρονική συγκυρία δίνεται, όπως γίνεται αντιληπτό, στα σηµεία του ελληνικού χάρτη όπου το στοιχείο της λεγόµενης λαϊκής ∆εξιάς είναι ιδιαίτερα έντονο και, ως εκ τούτου, αναζητείται αντίδοτο στην όποια αποσυσπείρωση παρατηρείται µε φόντο το νοµοσχέδιο για τον γάµο και την τεκνοθεσία των οµόφυλων ζευγαριών. Στο µέτωπο αυτό, επιστρατεύονται κορυφαία στελέχη του δεξιού πυρήνα της κυβερνώσας παράταξης, προεξάρχοντος, µάλιστα, του υπουργού Επικρατείας και πλέον επιφανούς «γαλάζιου» διαφωνούντος µε την επίµαχη κυβερνητική παρέµβαση, Μάκη Βορίδη. ∆εν είναι µάλιστα τυχαίο ότι ένα από τα πρώτα µελήµατα των επιτελών του Μεγάρου Μαξίµου σε ό,τι αφορά τις περιοδείες που θα πραγµατοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αµέσως επόµενο διάστηµα είναι η οργάνωση εξορµήσεων στις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας (ιδιαιτέρως της Κεντρικής και της ∆υτικής Μακεδονίας), αλλά και της Θεσσαλίας, οι οποίες, όπως φάνηκε, και σε επίπεδο εθνικών, αλλά και αυτοδιοικητικών καλπών, θα πρέπει για µια σειρά από λόγους να συνιστούν εκλογική προτεραιότητα για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο Βούρος και Φλέσσα

Μπορεί ο Γιάννης Βούρος να έχασε εµφατικά τον ∆ήµο Νέας Φιλαδέλφειας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, ωστόσο φαίνεται πως δεν το βάζει κάτω σε ό,τι έχει να κάνει µε την ενασχόλησή του µε την πολιτική. Βλέπετε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, ο τέως δήµαρχος έχει µπει στη διαδικασία να χτυπήσει σηµαντικές «γαλάζιες» πόρτες, προκειµένου να θέσει εαυτόν στη διάθεση των γεγονότων σε ό,τι έχει να κάνει µε την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.∆. Τώρα, αν έχει αποτέλεσµα η προσπάθειά του ή αν δεν υπάρχει θέση για τον ίδιο στο κάδρο των «42» που θα συµπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόµµατος, θα φανεί πολύ γρήγορα... Μέχρι εκεί, γιατί η όποια πιθανότητα εκλογής ξεπερνά και το πιο προχωρηµένο σενάριο φαντασίας... Από κει και πέρα, µε προίκα την προσωπική της επίδοση το 2019 (που µόνο ευκαταφρόνητη δεν είναι, δεδοµένου του γεγονότος ότι κατήλθε για πρώτη φορά στον εκλογικό στίβο), διατεθειµένη να δώσει εκ νέου στίγµα είναι η γνωστή δηµοσιογράφος και παρουσιάστρια της ΕΡΤ Βίκυ Φλέσσα.

Ο σημερινός αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Μεγάρου Μάξιμου, Χρήστος Ζωγράφος, είναι η προφανής λύση για την αντικατάσταση του ∆ημήτρη Τσιόδρα, όταν εκείνος ξεκινήσει επισήμως την εκστρατεία του για μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο. Η επίσης τώρα προφανής επιλογή για αντι-Ζωγράφος είναι ο εξαιρετικός δημοσιογράφος Γιώργος Ευθύμιου.

Στην αναμονή...

Στο περίµενε είχε για περίπου έναν µήνα ο Κασσελάκης τον Νίκο Παππά. Αναφερόµαστε στον πρώην µπασκετµπολίστα και όχι στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, που πήγε να αλλάξει το τηλεοπτικό τοπίο. Ο µπασκετµπολίστας Παππάς αναζητούσε τον πρόεδρο Κασσελάκη, αλλά δεν τον έβρισκε, µε αποτέλεσµα να του µεταφέρει µέσω τρίτων πως, αν δεν του µιλήσει, θα αναζητήσει άλλη πολιτική στέγη. Προκειµένου ο πρόεδρος Στέφανος να µη χάσει τέτοιο (πολιτικό) κεφάλαιο, ενέδωσε στις πιέσεις και συναντήθηκε µαζί του. Ο τελευταίος ήθελε να πάρει το «πράσινο φως» προκειµένου να κατέβει στις ευρωεκλογές. Το αν το πήρε θα το µάθουµε σε λίγες ηµέρες...

Μόνο τυχαία δεν επέλεξε ο πρωθυπουργός να απαντήσει κοινοβουλευτικά στην ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη στεγαστική πολιτική και την αδιανόητη αύξηση στο κοµµάτι των ενοικίων. Βλέπετε, αφενός το πρόβληµα αφορά ένα τεράστιο κοµµάτι των πολιτών και αφετέρου στο Μαξίµου θεωρούν πως, παρά τα προβλήµατα, οι έως τώρα σχετικές πρωτοβουλίες συνιστούν ένα µεγάλο όπλο στη φαρέτρα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, ως εκ τούτου θα πρέπει να αναδειχθούν περαιτέρω.

Κολέγια

Πολλά και διάφορα ψιθυρίζονται για την κατάσταση που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία, εκτός των άλλων, βρίσκεται σε αναταραχή µε αφορµή το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια. Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγµατα στη Βουλή -και όχι µόνο- διαπιστώνουν πως εσχάτως έχουν έρθει πιο κοντά ο Παύλος Γερουλάνος µε τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Ο τελευταίος είναι εδώ και καιρό στα κεραµίδια µε τον Ανδρουλάκη και κάτι µου λέει πως ψάχνει το πρόσωπο εκείνο που θα µπορούσε να αµφισβητήσει τον πρόεδρο Νίκο, αν το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών δεν είναι το επιθυµητό. Λέτε να το βρήκε στο πρόσωπο του πορφυρογέννητου Παύλου;

Επαφές µε διευθυντικά στελέχη καναλιών έκαναν από τη «Νέα Αριστερά», προκειµένου να έχουν στα τηλεοπτικά πάνελ το µερίδιο που τους αναλογεί µε βάση και την κοινοβουλευτική τους δύναµη. Ενα από τα ραντεβού που έγιναν ήταν του προέδρου της Κ.Ο. της «Νέας Αριστεράς», Αλέξη Χαρίτση, µε τον πρόεδρο της ΕΡΤ, Κωνσταντίνο Ζούλα.

Το λακωνιζείν δεν εστί φιλοσοφείν...

Το ΚΚΕ τις περισσότερες φορές δεν αιτιολογεί τις αποφάσεις του για διάφορα θέµατα της επικαιρότητας. Εξαίρεση αποτέλεσε το ζήτηµα των οµόφυλων ζευγαριών, το οποίο απασχόλησε την Κεντρική Επιτροπή του κόµµατος. Αµέσως µετά εκδόθηκε ανακοίνωση 4.800 λέξεων (!), µε την οποία ο Περισσός εξηγούσε µε απίστευτες λεπτοµέρειες το κατηγορηµατικό «όχι» του κόµµατος στον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών. Η στάση αυτή του ΚΚΕ δείχνει ότι υπήρχαν εσωτερικές διαφωνίες, οι οποίες, φυσικά, ποτέ δεν βγαίνουν προς τα έξω...