Μια περιφέρεια σε κάθε υπουργό για τις Ευρωεκλογές…

Μπορεί η οργανωτική δοµή της «γαλάζιας» προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωκάλπες να θυµίζει σε µεγάλο βαθµό την αντίστοιχη (και εκ του αποτελέσµατος επιτυχηµένη) των εθνικών εκλογών, ωστόσο µε δεδοµένες τις ειδικές συνθήκες υπό τις οποίες θα διεξαχθεί η επικείµενη αναµέτρηση έχει δροµολογηθεί µια σειρά από διαφοροποιήσεις. Η σηµαντικότερη εξ αυτών έχει να κάνει µε την απόφαση του Μαξίµου να επιστρατευθεί µια ισχυρή οµάδα κορυφαίων υπουργών, ο καθένας εκ των οποίων θα έχει υπό την εποπτεία του την καµπάνια µίας εκ των 13 περιφερειών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγµατοποιεί διαδοχικές επισκέψεις στις περιοχές ευθύνης του, θα ενηµερώνεται για ζητήµατα τοπικού ενδιαφέροντος από το στελεχιακό δυναµικό του κόµµατος, τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, ενώ, σε συνεργασία µε τους υπόλοιπους κοµµατικούς απεσταλµένους της κεντρικής διοίκησης, θα υπογραµµίζει τόσο στο πρωθυπουργικό στρατηγείο όσο και στην Πειραιώς τις ιδιαίτερες κατά τόπους προεκλογικές ανάγκες. Ανάµεσα στα ονόµατα που θα µπουν σε αυτή τη διαδικασία είναι φυσικά περιπτώσεις όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης κ.ά. Το έργο των υπουργών θα συνδράµουν και τα κοµµατικά κλιµάκια που θα ταξιδεύουν ανά την ελληνική περιφέρεια, αποτελούµενα από υφυπουργούς, µέλη της Κοινοβουλευτικής Οµάδας και υψηλόβαθµους κοµµατικούς παράγοντες.

Όταν ο Μάκης Βορίδης κάνει… κερκίδα

Αν κάποιος παρατηρούσε µε προσοχή τις ιδιαιτέρως χαρακτηριστικές εκδηλώσεις χαράς και ικανοποίησης των παρευρισκοµένων στο Ωδείο των Αθηνών, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε επίσηµα το «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο, κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μπελέρη θα αντιλήφθηκε από πρώτο χέρι πως ιθύνων νους αυτού του κύµατος ενθουσιασµού δεν ήταν άλλος από τον Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός Επικρατείας, βλέποντας τον Πύρρο ∆ήµα να σηκώνεται όρθιος και να χειροκροτεί στο άκουσµα του ονόµατος του εκλεγµένου δηµάρχου Χειµάρρας, ο οποίος κρατείται στις αλβανικές φυλακές, όχι µόνο έπραξε το ίδιο, αλλά έσπευσε να παρασύρει και τους υπόλοιπους στον ίδιο ρυθµό, µέχρι που ολόκληρη η αίθουσα σηκώθηκε στο πόδι για να αποθεώσει τον Μπελέρη. Λογικό. Βλέπετε, πέραν του ιδεολογικού κοµµατιού και της πεποίθησης ότι η συγκεκριµένη υποψηφιότητα θα αναχαιτίσει τις διαρροές του κυβερνώντος κόµµατος προς τα δεξιά, είναι κοινό µυστικό ότι ο υπουργός χρειάστηκε ουκ ολίγες φορές να δώσει... µάχη εντός του πρωθυπουργικού συστήµατος, προκειµένου να επικρατήσει η λογική έναντι του... παραλόγου και των διαφόρων ιδεοληπτικών κολληµάτων. Χώρια που έχει πολύχρονη γνωριµία µε τον Μπελέρη και την οικογένειά του. Κάπως έτσι φθάσαµε στο σηµείο η Ν.∆. να τσιµπάει στις δηµοσκοπήσεις, και µάλιστα για πρώτη φορά να εµφανίζει έπειτα από καιρό σηµάδια συσπείρωσης στο δεξιό κοινό της.

Τρεις μεγάλες συγκεντρώσεις (οι δυο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φυσικά) θα πραγματοποιήσει ο Κυριακός Μητσοτάκης στο πλαίσιο της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές. Βλέπετε, η κόπωση του κόσμου από τις συνεχείς αναμετρήσεις δεν προσφέρεται για μεγαλύτερα ανοίγματα. Ως εκ τούτου, θα δούμε τον πρωθυπουργού να επιστρατεύει στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το μοντέλο των περιορισμένων συγκεντρώσεων και της απευθείας επαφής με τους πολίτες, με τον ίδιο να πραγματοποιεί την κυρία ομιλία του συνοδεία ενός απλού μικροφώνου.

Δικαίωση

Μπορεί πριν από µερικές εβδοµάδες να οδηγήθηκε στην έξοδο από το Μέγαρο Μαξίµου, ωστόσο η υποψηφιότητα Μπελέρη και η ιδιαιτέρως θερµή αποδοχή της στους κόλπους του εκλογικού σώµατος (όπως καταδεικνύουν οι µετρήσεις των τελευταίων ηµερών), αλλά και το γεγονός ότι το θέµα αυτό προκάλεσε µια σαφή αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, υπέρ φυσικά των προεκλογικών στοχεύσεων της Ν.∆., αποτελούν δίχως αµφιβολία µια ξεκάθαρη προσωπική δικαίωση για τον Σταύρο Παπασταύρου. Ο µέχρι πρότινος υπουργός Επικρατείας, για την αποχώρηση του οποίου από το κυβερνητικό σχήµα (όπως και του Γιάννη Μπρατάκου) ακόµη εκφράζονται απορίες µεταξύ ουκ ολίγων προβεβληµένων «γαλάζιων» στελεχών, ήταν εκείνος που βρέθηκε από την πρώτη στιγµή στο πλευρό της οικογένειας Μπελέρη µετά τη σύλληψη του εκλεγµένου δηµάρχου Χειµάρρας από τις αλβανικές Αρχές. Παράλληλα, έκανε ιδιαιτέρως αποτελεσµατικό lobbying στους κόλπους των διαχρονικών γνωριµιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και της ατζέντας που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Οπως αντιλαµβάνεται κανείς, ήταν και κεντρικός πόλος των εισηγήσεων για τη συµµετοχή του Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.∆.

Παρότι δεν πρόκειται για στροφή στην καριέρα µου, να σας αποκαλύψω ένα δηµοσιογραφικό τραπέζι µε µπόλικο άρωµα gossip που έλαβε χώρα την περασµένη Παρασκευή στη «Λυκόβρυση», στο Κολωνάκι. Η στήλη εντόπισε σε ευχάριστες και χαλαρές στιγµές τη Σταµατίνα Τσιµτσιλή µε τον σύζυγό της και γνωστό δικηγόρο, Θέµη Σοφό, τον παρουσιαστή Αντώνη Σρόιτερ µε τη σύζυγό του, Ιωάννα Μπούκη, καθώς και το πρώην top model Τζένη Τζιβεριώτη.

Ανεξέλεγκτος...

Με κάθε τρόπο προσπαθεί το περιβάλλον του Κασσελάκη να «κόψει» τον Κώστα Αρβανίτη. Στα ψηλά πατώµατα της Κουµουνδούρου θεωρούν πως ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος είναι απολύτως του κλίµατος του Αλέξη Τσίπρα, οπότε το τελευταίο που θα ήθελαν είναι να τον έχουν στα πόδια τους, και µάλιστα... ανεξέλεγκτο, για άλλα πέντε χρόνια.

Quiz: Ποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και µάλιστα µε θεσµικό ρόλο, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί δηλώνει πως το βράδυ των ευρωεκλογών θα βγει στα τηλεοπτικά πάνελ και θα αµφισβητήσει τον Ν. Ανδρουλάκη σε περίπτωση επιβεβαίωσης των δηµοσκοπικών προβλέψεων;

Ζημιά

Αµέσως βελτιώθηκαν στις µυστικές κυλιόµενες δηµοσκοπήσεις τα ποσοστά της Ν.∆. στη Βόρεια Ελλάδα, µε φόντο την υποψηφιότητα Μπελέρη. Μιλάµε, τα νούµερα είναι απολύτως χαρακτηριστικά της γενικότερης επιρροής της συγκεκριµένης εξέλιξης και της ζηµιάς που υφίστανται η Ελληνική Λύση και οι άλλοι σχηµατισµοί στα δεξιά του κυβερνώντος κόµµατος, που συγκεντρώνουν τη µεγαλύτερη δυναµική τους στους νοµούς της Κεντρικής και της ∆υτικής Μακεδονίας.