Έλληνες εφοπλιστές στις Άλπεις

Από το Παρίσι, όπου τα σάρωσε όλα χορεύοντας στους ρυθµούς του Kωνσταντίνου Αργυρού και της Καλοµοίρας -φυσικά, ως καλεσµένη πρώτα στην επίδειξη της Σήλιας Κριθαριώτη, στο πλαίσιο της Εβδοµάδας Υψηλής Ραπτικής στην «πόλη του φωτός», και έπειτα στο πάρτι της ντιζάινερ-, «πέταξε» στην Κουρσεβέλ. Η Μαρίνα Βερνίκου ήσυχη δεν κάθεται. Μαµά, και δη τριών παιδιών, αλλά η ήσυχη λίµνη ουδεµία σχέση έχει µε τη σοσιαλιτέ-φωτογράφο-εφοπλίστρια. Ετσι, µιας και το θερµόµετρο έχει κάνει βουτιά στη «γηραιά ήπειρο», ύστερα από τη γαλλική πρωτεύουσα ταξίδεψε µε την οικογένειά της στο κορυφαίο γαλλικό αλπικό θέρετρο. Από την άλλη, ο σύζυγος της Celia K., εφοπλιστής Νίκος Τσάκος, παρουσίασε οικογενειακή λήψη από την κορυφή του Γκστάαντ, ευχόµενος τώρα -γιατί έτσι του αρέσειχαρούµενο 2024.

Και Πέιν και Κοντοβράκης για BAFTA


Mε δύο υποψηφιότητες για Οσκαρ για «Τα παιδιά του χειµώνα», υποψήφιος στην πεντάδα της Αµερικανικής Ενωσης Σκηνοθετών (DGA) και των BAFTA και θριαµβευτής στα Critics' Choice µε τρία βραβεία, ο ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν µε βεβαιότητα θα µας απασχολήσει και µελλοντικά. Ωστόσο, υποψήφιος για BAFTA φέτος είναι και ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης της Heretic. Η ταινία του «Πώς να κάνεις σεξ» («How to have sex») απέσπασε υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερης Βρετανικής Ταινίας για τη συµπαραγωγή. Κάτι που ακούστηκε από ελάχιστα έως καθόλου. Ενός καλού µύρια έπονται, σαν να λέµε, και φέτος, από όποια σκοπιά και αν το δούµε, είναι καθ' όλους τους τρόπους κινηµατογραφική χρονιά µε άρωµα Ελλάδας, µεσιέ Λάνθιµε. Τip: Οι νικητές των Βρετανικών Βραβείων Κινηµατογράφου ανακοινώνονται στις 18 Φεβρουαρίου.

Στην (ηλιόλουστη) Φλόριντα με τον Νικόλαο

Στην (ηλιόλουστη) Φλόριντα παρουσιάζεται η νέα φωτογραφική έκθεση του δευτερότοκου γιου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Αννας-Μαρίας. Ο λόγος για τον Νικόλαο Γλίξµπουργκ, που µε καθαρά ανοιξιάτικη περιβολή φωτογραφήθηκε µε τη Μαριλένα Κουτσούκου και τον Ιθαν Κοέν στη διάρκεια συνεδρίου, όπου µίλησε για τη δύναµη του ασύλληπτου, οµολογουµένως, ελληνικού φωτός και τη φύση στην Τέχνη της πατρίδας µας. H έκθεσή του παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Art Palm Beach και ο Νικόλαος, µε την καλλιτεχνική του ιδιότητα, εστίασε στην τέχνη των κλικ σε συνέντευξή του στο Fox 5 New York. Από τις αριστουργηµατικές δουλειές του είναι το «Together» (Μαζί), µε το XXL χρυσό δέντρο για τη «συνοχή της φύσης», που παρουσιάστηκε το 2021 στο πλαίσιο της London Design Biennale.

Από άλλο έργο

• Είµαι Νεοϋορκέζα ηθοποιός, µε περιουσία 6 εκατοµµυρίων δολαρίων, δηλαδή µόλις κατά οκτώ εκατοµµυριάκια φτωχότερη από την... Ελένη Μενεγάκη. Τάδε έφη Networth. Οπου Networth, «πυξίδα» για πολλά ΜΜΕ που δεν ψάχνονται, αλλά µε σκοπό να τροφοδοτήσουν τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο όπου εργάζονται, δηµοσιοποιούν ό,τι να 'ναι και... τέλος. ∆εν έχει σηµασία ποιος, πού, τι, γιατί. Πηγή; Ελάτε τώρα που θα την αναζητήσουν. Το «Νεοϋορκέζα», µε τη λογική ότι το επίθετό µου, το Αδάµου -Ανταµς στα αγγλικά-, είναι τυπικό αµερικανικό, άντε να το καταλάβω. Το «ηθοποιός», καθώς έχω κάνει πέρασµα από τη βραβευµένη στις ΗΠΑ ταινία του φίλου σκηνοθέτη Αλέξανδρου Λεονταρίτη «Τελική αποπληρωµή», µε πρωταγωνιστές τους Γιάννη Μποσταντζόγλου, Ελένη Φιλίνη, τη διεθνή d.j. και ηθοποιό Μαρίνα Τσιγονάκη και τον οµογενή (ζει µόνιµα στον Καναδά) Γρηγόρη Τερζάκη, επίσης. Αλλά αυτό το ζαλιστικό -για τα δικά µου µέτρα και σταθµά- ποσό, που µε συγκαταλέγει ανάµεσα στις εκατοµµυριούχους, από πού κι ως πού; Πάλι καλά που δεν µου έβαλαν άσχετη φωτογραφία. Και που δεν µε έβγαλαν εκατό Μαΐων. Μόνο µη µε τσιµπήσει καµιά «δαγκάνα» της Εφορίας για fake news. Παρεµπιπτόντως, η Ελένη τα «νέα» τα ξέρει; Φίλτατοι, εκεί, στο Mega το καλό, ενηµερώστε την, παρακαλώ!

• Από την (ωραία) αφεντιά µου και την (ωραία) Ελένη της TV, να περάσω σε κάτι άλλο, για πολλούς ενδιαφέρον. Που έχει να κάνει επίσης µε Internet. Ωραίες και ωραίοι λοιπόν αναγνώστες µας, διάφοροι ιστότοποι που χρησιµοποιούν την τεχνητή νοηµοσύνη σάς ενηµερώνουν πώς σας... φαντάζονται. Τους δίνετε προσωπικά στοιχεία, ηλικία, επάγγελµα, χόµπι και διάφορα άλλα και σας παρουσιάζουν την εικόνα. Τη δική σας εικόνα. Aλλοι ιστότοποι σας προσφέρουν τη «µορφή» σας έναντι χαµηλού αντιτίµου, της τάξης των 5-6 ευρώ, και ορισµένοι, καινούργιοι συνήθως, for free: προάγουν «δωρεάν δοκιµαστική χρήση» για ένα διάστηµα. Προσωπικά, τη συγκεκριµένη εφαρµογή δεν τη δοκίµασα και ούτε προτίθεµαι. Ούτε ωραιότερη -να το πάλι, ναι, η λέξη της εβδοµάδας είναι- ούτε εξυπνότερη ούτε πλουσιότερη ούτε και υγιέστερη θα µε καταστήσει.


• Προτιµώ να ακονίσω τον εγκέφαλό µου µέσω εποικοδοµητικού διαλόγου. Με φίλους, συγγενείς, συνεργάτες. Ή, απλούστερα, να το ρίξω χειµωνιάτικα (το επισηµαίνω, επειδή, όπως η πλειονότητα, το ακόλουθο «σπορ» συνήθως το υιοθετώ δίπλα στο κύµα) στα σταυρόλεξα. Σύµφωνα και µε τελευταία έρευνα, καθώς υποχρεωτικά φιλτράρει ο εγκέφαλος τα στοιχεία που δέχεται για να λύσει το παζλ, ενισχύονται οι συνδέσεις µεταξύ των υπεύθυνων για την αποθήκευση της µνήµης νευρώνων. Ετσι, η ανάκληση µνήµης «µπουστάρεται» σε πολύ µεγαλύτερο βαθµό συγκριτικά µε όσους δεν ασχολούνται µε το «σπορ». Παράλληλα, συντελείται ενίσχυση της ευγλωττίας µας: Kαθώς επιχειρούµε συνδέσεις µεταξύ ενδείξεων/ορισµών, θέλοντας και µη ενεργοποιούµε περισσότερο τα φαιά κύτταρα. Σκοπός, να δηµιουργήσουµε τους σωστούς συσχετισµούς λέξεων. Και κάπως έτσι, µε την εφαρµογή της όλης διαδικασίας, βελτιώνονται οι επικοινωνιακές µας δεξιότητες και η συνολική γλωσσική µας επάρκεια. Αν µου κάνει, λέει; Ασυζητητί!