Επόμενο στοίχημα το νομοσχέδιο Φλωρίδη

Αφού µε το καλό ψηφιστεί και τελειώσει ο χαµός που προκαλεί το νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, µια άλλη «καυτή πατάτα» έρχεται στα χέρια των βουλευτών και αφορά το νοµοσχέδιο του Γιώργου Φλωρίδη. Το σχέδιο νόµου µαθαίνω πως είναι έτοιµο από την Τετάρτη και στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης έχουν οριστικοποιηθεί οι τελευταίες αλλαγές για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας, µετά τη δηµόσια διαβούλευση και τις έντονες αντιδράσεις κυρίως των δικηγόρων. Με στόχο να αντιµετωπιστεί η ανεξέλεγκτη παραβατικότητα στους ανηλίκους, έρχεται ρύθµιση που µειώνει κατά δύο έτη το όριο ηλικίας καταλογισµού ποινικών ευθυνών σε ανήλικους παραβάτες. Μέχρι σήµερα, οι πράξεις όσων δεν είχαν συµπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους δεν απασχολούσαν τα ποινικά δικαστήρια, αλλά µόνο τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Το υπουργείο ∆ικαιοσύνης ρίχνει στα 10 χρόνια το ηλικιακό όριο, για να βρεθούν οι ανήλικοι δράστες αντιµέτωποι και µε ποινικές ευθύνες. Το µέτρο κρίθηκε αναγκαίο, καθώς τους τελευταίους µήνες η εγκληµατικότητα στους ανηλίκους έχει ξεφύγει, µε τα κρούσµατα επιθέσεων ακόµα και 10χρονων σε συνοµηλίκους τους να εκτινάσσονται. Σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν θα αλλάξει τίποτα στο ηλικιακό όριο που ένας ανήλικος θα δύναται να περιοριστεί σε ειδικό κατάστηµα κράτησης. Ηταν και θα παραµείνει το 15ο έτος. Αλλαγές µαθαίνω ότι θα υπάρξουν στον κατάλογο µε τα αναµορφωµένα µέτρα που θα επιβάλλονται σε ανήλικους δράστες. Προστέθηκε και η υποχρεωτική συµµετοχή τους σε αθλητικά σωµατεία ή σε θεατρικές οµάδες, µε σκοπό τα παιδιά να απασχολούνται δηµιουργικά στον ελεύθερο χρόνο τους.

Λίγο χαµούλης έχει γίνει στο ΠΑΣΟΚ µετά την κίνηση του Μ. Χριστοδουλάκη να συµµετάσχει στην εκδήλωση της «Εφ.Συν.» µε τον Τεµπονέρα και την Αχτσιόγλου. «Ντου» από παντού έκαναν στον νέο και άµαθο βουλευτή.


Διπλή αποστολή

Την πιο δύσκολη, διπλή, αποστολή είχε να φέρει εις πέρας ο Β. Οικονόµου, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Ειδικά στο νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, ο βουλευτής της Ανατολικής Αττικής έχει αναλάβει ρόλο, λόγω της καλής σχέσης που έχει µε τον µητροπολίτη Μεσογαίας, Νικόλαο, να µαλακώσει και να ηρεµήσει τα πνεύµατα. Ο µητροπολίτης, εισηγητής της Ιεράς Συνόδου, είναι απέναντι στο νοµοσχέδιο, µε επιρροή σε χιλιάδες ψηφοφόρους της Ν.∆. Από το Μαξίµου έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον Οικονόµου, γιατί αποτελεί ανάχωµα στις διαρροές και βάζει πλάτη. Η άλλη αποστολή ήταν η δύσκολη συνεδρίαση µε τους 22 φορείς, όπου κράτησε τα γκέµια και δεν έγινε το µάλε βράσε! Οταν άρχισαν οι κόντρες, οι αποδοκιµασίες και τα χειροκροτήµατα µεταξύ φορέων και ακραίων κοµµάτων, επανέφερε την τάξη… «Εγώ διευθύνω και δεν θέλω υποδείξεις από κανέναν… ∆εν είναι λαϊκή συνέλευση. Ούτε κρίσεις για τους βουλευτές ούτε χειροκροτήµατα κατά των βουλευτών ούτε σχόλια και επιθέσεις!».

Συνάντηση γνωριμίας

Γεύµα γνωριµίας και ανταλλαγής απόψεων µε τους δηµοσιογράφους του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ διοργάνωσε η Μ. Συρεγγέλα, γραµµατέας της Ν.∆. και εισηγήτρια του νοµοσχεδίου για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών. Η κ. Συρεγγέλα, που έχει αυξηµένες υποχρεώσεις, πολύ πιεστικά ωράρια, αλλά και τον ρόλο να κάνει «µασάζ» στους βουλευτές όταν χρειάζεται και να ξεµπλοκάρει καταστάσεις, κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς σε ένα χαλαρό meeting εκτός Βουλής την πρώτη ηµέρα που είχε µπει προς συζήτηση ο γάµος των οµόφυλων ζευγαριών. Ολοι είχαν ανάγκη διαλείµµατος και οι περισσότεροι την τίµησαν για να ακούσουν και από το πρώτο χέρι όλες τις λεπτοµέρειες για το επίµαχο νοµοσχέδιο, που ταλαιπωρεί το εσωτερικό της Ν.∆.

Thessaly Pass

Λύσεις για να στηρίξει τον τουρισµό φέρνει στη Βουλή ο υφυπουργός Κλιµατικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρµόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο λόγος για το Thessaly Pass, το οποίο έχει ως στόχο µέσα από τη χρήση άυλης, ψηφιακής κάρτας από τους πολίτες να αυξηθεί η επισκεψιµότητα σε συγκεκριµένες περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν, όπως το Πήλιο, η Λίµνη Πλαστήρα και άλλες.

Συνεργάτες του έλεγαν ότι «παγιδεύτηκε» σε µια συζήτηση για το µέλλον της Κεντροαριστεράς, πυροδοτώντας ποικίλα σενάρια, που δεν ήταν στις προθέσεις του. Ωστόσο, οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για συνειδητή κίνηση-µατ!

Αλλαγή φρουράς

Στις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα µέσα Ιανουαρίου είχαµε αλλαγές και αποχαιρετισµούς. Οσον αφορά τις αλλαγές προς τα πάνω των αξιωµατικών της Ελληνικής Αστυνοµίας, κάποιοι κρίθηκαν προακτέοι στον βαθµό του υποστρατήγου για κάλυψη κενών οργανικών θέσεων του βαθµού αυτού, 19 ταξίαρχοι γενικών καθηκόντων, ενώ 18 ταξίαρχοι γενικών και ειδικών καθηκόντων αποστρατεύονται. Μέσα στις αλλαγές προήχθη και ο µέχρι πρότινος φρούραρχος της Βουλής, Φώτης Ντουίτσης, από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Βουλής των Ελλήνων στη ∆ιεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, και µάλιστα στο πλευρό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στη θέση του πολύ αποτελεσµατικού και αθόρυβου Φ. Ντουίτση ανέλαβε ο ταξίαρχος Ιωάννης Λιανουδάκης.

Απόρησαν

Καταχειροκροτήθηκε η αναφορά του βουλευτή της Ν.∆. Γιώργου Σταµάτη στο πρόσωπο της Μαρίνας Γαλανού... Οταν ο βουλευτής κατά τη συνεδρίαση επί του νοµοσχεδίου για τα οµόφυλα ζευγάρια και τον γάµο τους είπε πως θα έπρεπε να κάνουν ειδική αναφορά σε έναν άνθρωπο που δεν είναι πια κοντά µας, πολλοί βουλευτές, ειδικά από τα άκρα δεξιά, απόρησαν ποια είναι η κυρία που ανέφερε. Μόνο δύο-τρεις βουλευτές χειροκρότησαν, όπως ο Παύλος Χρηστίδης. Η Μαρίνα Γαλανού δραστηριοποιείτο στο πεδίο των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωµάτων, ενώ ήταν ιδρυτικό µέλος και γενική γραµµατέας στο ΣΑΤΤΕ, την πρώτη τρανς οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών, έως το 2004.

«Νίκη» εναντίον Netfix

Επίκαιρη ερώτηση στην υπουργό Πολιτισµού, Λίνα Μενδώνη, κατέθεσαν από το κόµµα της «Νίκης», το οποίο την καλεί να προστατεύσει την πολιτιστική µας κληρονοµιά και να προβεί στις δέουσες ενέργειες κατά των ιδιοκτητών της εταιρείας Netfl ix για τη σκόπιµη παραποίηση ιστορικών στοιχείων της προσωπικότητας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η κ. Μενδώνη πρέπει να απαντήσει γιατί στο πρώτο επεισόδιο παρουσιάζεται ο Μέγας Αλέξανδρος σε οµοφυλοφιλικές περιπτύξεις µε τον επιστήθιο φίλο του, Ηφαιστίωνα. ∆ιότι, όπως λένε, το γεγονός αυτό δεν έχει καµία ιστορική βάση, αλλά είναι και τελείως απίθανο.