Αναταράξεις, ζυμώσεις και μπερδέματα

Μια σχετική ανακατωσούρα καταγράφεται το τελευταίο διάστηµα σε όλα τα κόµµατα στη Θεσσαλονίκη. Λίγο το νοµοσχέδιο για τον γάµο των οµοφύλων, λίγο οι επερχόµενες ευρωεκλογές, λίγο το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και οι εσωκοµµατικές εξελίξεις που διαµορφώθηκαν, έχουν δηµιουργήσει πολλές συζητήσεις και ζυµώσεις σε Ν.∆., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Στη Ν.∆. η παρασκηνιακή συζήτηση για τα «ναι» και τα «όχι» στον νόµο για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών προκάλεσε σχετικές αναταράξεις. Είναι ενδεικτική και η τελική αριθµητική. Από τους 11 βουλευτές της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, υπέρ ψήφισαν τελικά οι 8, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, οι υφυπουργοί Ελ. Ράπτη και ∆. Βαρτζόπουλος, ο γραµµατέας της Κ.Ο., Στ. Καλαφάτης, και οι βουλευτές Α. Ευθυµίου, Στρ. Σιµόπουλος, ∆. Γκολιδάκης και Φ. Παπάς. Κατά ψήφισαν 2 (Κ. Γκιουλέκας και Θ. Καράογλου), ενώ απείχε ο ∆. Κούβελας. Το γεγονός ότι 3 βουλευτές, δηλαδή οι Σιµόπουλος, Γκολιδάκης και Παπάς, παρά το «ναι», διατηρούσαν επιφυλάξεις έχει και αυτό τη σηµασία του. Επίσης σηµασία είχε η αποχή του µητσοτακικού Κούβελα, που είχε ταχθεί δηµόσια κατά του νοµοσχεδίου, και η στάση του Σιµόπουλου, που από το αρχικό «όχι» πέρασε στην αποχή και τελικά υπερψήφισε. Ολα αυτά ίσως τα βρούµε µπροστά µας στην επόµενη µάχη του σταυρού, όπου στη Θεσσαλονίκη (τόσο στην Α’ όσο και στη Β’) θα γίνει µια σχετική «σφαγή» για την επανεκλογή. Θυµίζουµε ότι η διαφορά από τον 6ο Κούβελα -µε 7ο τον Σιµόπουλο- έως τον 8ο Γκολιδάκη ήταν µόλις 126 σταυροί: 15.602 είχε ο Κούβελας, 15.556 ο Σιµόπουλος και 15.476 ο Γκολιδάκης! Στον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα, η εγγύτητα στον Στ. Κασσελάκη είναι κυµαινόµενη. Η Ρ. Θρασκιά είναι αρκετά κοντά του, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον νεοπροεδρικό Χρ. Γιαννούλη, που εδώ και καιρό τοποθετείται κοντά στον Ν. Παππά. Οσο για την Κ. Νοτοπούλου, αποστασιοποιείται όλο και πιο πολύ από τη νέα ηγεσία του κόµµατος. Οι δύο κυρίες είναι µπροστά σε σταυρούς και είναι σίγουρο ότι θα κονταροχτυπηθούν για την πρωτιά, ενώ ο Γιαννούλης βρίσκεται τρίτος σε απόσταση, αλλά πρέπει να ισχυροποιήσει το όνοµά του. Οσο για το ΠΑΣΟΚ, ακόµη ψάχνεται στη Θεσσαλονίκη. Ο µοναδικός βουλευτής είναι ο Ν. Ανδρουλάκης, στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ τα εσωτερικά θέµατα παραµένουν. Υπάρχει πάντα ο θεωρών τον εαυτό του αδικηµένο Χ. Καστανίδης, ενώ στην πόλη κυκλοφορούν αρκετοί παπανδρεϊκοί, που κινητοποιήθηκαν µε την παρουσία εδώ του πρώην γραµµατέα Μ. Χριστοδουλάκη, και πάντα υπάρχει ο παράγοντας που λέγεται Ευ. Βενιζέλος.

Αποτελεσµατική «πλάτη» σε όλα τα κυβερνητικά έργα της Θεσσαλονίκης βάζει ο Στάθης Κωνσταντινίδης, που αποδεικνύεται µια καλή επιλογή ως υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης.


Μόνιμος κάτοικος

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε εκ νέου ο Χρήστος Σταϊκούρας, που κοντεύει να γίνει µόνιµος κάτοικος της πόλης. Τη ∆ευτέρα παρουσίασε σειρά παρεµβάσεων για τον περιορισµό της επιβάρυνσης της κυκλοφορίας της πόλης από την έναρξη των εργασιών για το Flyover. Φρόντισε δε να είναι ακριβής και χωρίς καθυστερήσεις στα ραντεβού του, για να αποδείξει ότι τελικά το κυκλοφοριακό στην πόλη υποφέρεται…

Κόβει την πίτα

Την πίτα του πολιτικού γραφείου του έκοψε ο ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος, συνεχίζοντας την παράδοση να διοργανώνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή εκδηλώσεις, στις οποίες µαζεύει και κινητοποιεί τους ψηφοφόρους του. Πέρυσι την πραγµατοποίησε στο Βελλίδειο, µε «κράχτη» τον Αντώνη Σαµαρά. Φέτος είναι η πρωτιά του στη Β’ και το γεγονός ότι είναι πια υφυπουργός που τον ενισχύουν…

Επίτιμος διδάκτορας

Γυρίζει όλη τη Βόρεια Ελλάδα ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Πριν από µερικές εβδοµάδες µίλησε σε επιµελητηριακή εκδήλωση στην Κατερίνη, ακολούθησε οµιλία στη Βέροια, ενώ προχθές ανακηρύχθηκε επίτιµος διδάκτορας του τµήµατος Πολιτικής Επιστήµης στη Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονοµικών Επιστηµών του ∆ηµοκρίτειου στην Κοµοτηνή. Να δούµε τι θα του αποφέρουν οι πολλές διακρίσεις και οι χειραψίες.

∆εν σταµάτησε µετεκλογικά τις περιοδείες στους νοµούς ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και επανεκλεγείς πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ. κάνει επισκέψεις σε Κατερίνη, Εδεσσα, Κιλκίς και Πολύγυρο, παρουσιάζοντας τις πρώτες δράσεις επιχειρηµατικότητας από το νέο ΕΣΠΑ.

Το εργατικό… μυρμήγκι

Εχει αρχίσει να αποκτά… γωνίες ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης. Το έδειξε στις συζητήσεις για τις παρεµβάσεις που θα χρειαστεί η πόλη ώστε να αντιµετωπίσει το Flyover, ενώ και εσωτερικά βγάζει σιγά-σιγά το µπλοκάκι και τον... βούρδουλα. Η καθαριότητα στην πόλη έχει βελτιωθεί και µε τους συνεργάτες του είναι πια πιο απαιτητικός. Οσο για το παρατσούκλι «µυρµήγκι», δηλαδή ότι εργάζεται πολύ, αυτό παραµένει.


Δίμηνο

Τυχερό δίµηνο αποδεικνύεται ο Μάιος και ο Ιούνιος για τον ∆ιαµαντή Γκολιδάκη. Ο γάµος του βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης µε την εντυπωσιακή Φανή Αρβανιτίδου, που είναι και µέλος της Π.Ε. της Ν.∆., έγινε τον Μάιο του 2022, ενώ πέρυσι κατάφερε να εκλεγεί στη Βουλή και φέτος το ζεύγος περιµένει τον πρώτο απόγονο, γένους θηλυκού.

Μετά βίας…

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ενισχύθηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές της Θεσσαλονίκης, αλλά τα κουκιά δεν βγήκαν για να αµφισβητήσει τη «γαλάζια» κυριαρχία στην ΠΕ∆ Κεντρικής Μακεδονίας. Το γεγονός, µάλιστα, ότι ο άτυπος επικεφαλής της παράταξης των «πρασίνων», που διεκδίκησε να ανατρέψει την κυριαρχία της Ν.∆. στην Ενωση, Σίµος ∆ανιηλίδης, δεν τα πήγε και τόσο καλά στη σταυροδοσία για την εκλογή στο ∆.Σ. της ΠΕ∆ κάτι λέει. Ο δήµαρχος Νεάπολης-Συκεών µετά βίας αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς, έχοντας διαφορά από τον δεύτερο, που ήταν ο δήµαρχος Θέρµης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, µόλις τρεις σταυρούς. Για επικεφαλής συνδυασµού δεν το λες και επιτυχία…


Τούμπα

Μια φωτογραφία µαζί µε την Ελενα Ράπτη και τον Γιάννη Μπρατάκο έβγαλε στην Τούµπα η πολιτεύτρια της Ν.∆. στη Β’ Θεσσαλονίκης Σοφία Λαβασά, κάνοντας λόγο για «θεσσαλονικιώτικη φιλοξενία». Για το τελικό 1-4 δεν είπε κανείς τίποτα…