Κοινωνική αντιπολίτευση και συναισθηματικός λαϊκισμός

Τις τελευταίες ηµέρες παρατηρώ µε ενδιαφέρον την προσπάθεια κάποιων επικοινωνιακών κέντρων, µε αναφορές στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, να λανσάρουν στον δηµόσιο διάλογο τον όρο της «κοινωνικής αντιπολίτευσης», αθροίζοντας µε επιδέξιο τρόπο διαφορετικά γεγονότα, που έχουν ως κοινό παρονοµαστή τη διόγκωση της γκρίνιας εναντίον της κυβέρνησης. Η πρώτη παρατήρηση που µπορεί να κάνει κάποιος σε αυτή την επικοινωνιακή επινόηση είναι πως όσοι την υπηρετούν έχουν αντιληφθεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ πνέει τα λοίσθια, οπότε δεν διακινδυνεύουν την έκθεσή τους µε το να τον υπερασπίζονται δηµοσίως. Αλλωστε, µετά τη διάσπαση του συγκεκριµένου χώρου, έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια και όσοι κινούσαν τα νήµατα των προπαγανδιστικών µηχανισµών της Κουµουνδούρου. Σε αυτήν όµως την «πονηράδα» των «αγανακτισµένων» δηµοσιολογούντων -κάποιοι είναι και «εκποµπάρχες»- ελλοχεύει ο κίνδυνος της προώθησης ενός νέου «συναισθηµατικού λαϊκισµού», που έρχεται να εισαγάγει από την «πίσω πόρτα» την «εχθροπάθεια» προς τον κοινοβουλευτισµό και τη δηµοκρατία. Θα ήταν, λοιπόν, πιο τίµιο εκ µέρους τους να προπαγανδίζουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΠΑΣΟΚ ανοιχτά, για να ασκήσουν κριτική στη Ν.∆., παρά να υιοθετούν στα µουλωχτά, όπως έκαναν και την εποχή των «Αγανακτισµένων», λογικές ισοπέδωσης, υπερβολών και µηδενισµού.

Στο επίκεντρο ο Μωραΐτης

Ο πρώην γραµµατέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Θ. Μωραΐτης, που προσχώρησε επισήµως στον ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία πενταετία, βρίσκεται στο επίκεντρο των αλλαγών που σχεδιάζει ο Στ. Κασσελάκης. Ακόµη δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν τον προορίζει για διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, στη θέση του Γ. Τσίπρα, ο οποίος θα παραιτηθεί για να θέσει υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές, ή για γραµµατέα της Κ.Ε. του κόµµατος, εφόσον παραιτηθεί η Ρ. Σβίγκου. Είναι θέµα χρόνου, δηλαδή ηµερών, όλες αυτές οι πληροφορίες να βρουν την απάντησή τους σε επιβεβαιωτικό ή απορριπτικό αποτέλεσµα.

Ο Ιωάννου και η θέση της Αυγέρη

Είναι αλήθεια πως ο καλός συνάδελφος από την «Εφηµερίδα των Συντακτών» Χάρης Ιωάννου δέχτηκε πρόταση από τον ίδιο τον Στ. Κασσελάκη, προκειµένου να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστώντας τη ∆. Αυγέρη, που προορίζεται για υποψήφια ευρωβουλευτής, αλλά δεν ανταποκρίθηκε άµεσα σε µια τέτοια βολιδοσκόπηση. Πάντως, και µόνο το γεγονός πως ο Στ. Κασσελάκης απευθύνθηκε στον συγκεκριµένο δηµοσιογράφο δείχνει πως θέλει να στελεχώσει το επιτελείο της Κουµουνδούρου µε πρόσωπα που δεν έχουν καµία απολύτως σχέση µε το αµαρτωλό πολιτικό και επικοινωνιακό παρελθόν της Κουµουνδούρου. Εν τω µεταξύ, ο συγκεκριµένος συνάδελφος είχε βρεθεί και στο επίκεντρο της Χ. Τρικούπη, καθώς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, φέρεται να τον είχε κατά νου, προκειµένου να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Δική του απόφαση

Ο αναπληρωτής γραµµατέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βασιλειάδης, δεν ζει από την πολιτική και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να εισέλθει στη διαδικασία του «γλειψίµατος» του Στ. Κασσελάκη, για να εξασφαλίσει την παραµονή του στο συγκεκριµένο πόστο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στις επαφές που είχε µαζί του τα τελευταία 24ωρα δεν µπήκε καν στη διαδικασία να «κλαφτεί» ή να «δικαιολογηθεί» απέναντί του, επιδιώκοντας να βγει κερδισµένος σε ατοµικό επίπεδο. Συνεπώς, η παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή γραµµατέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτέλεσµα δικής του απόφασης, αλλά θεσµικά καλυµµένης.

Ποιος, θέλω να ξέρω ποιος

Ποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ενηµέρωσε τον Στ. Κασσελάκη πως το αφήγηµα της πατριωτικής Αριστεράς, που ο ίδιος προτάσσει επανειληµµένως, δεν µπορεί να το υπηρετήσει από τη θέση του γραµµατέα της Κ.Ε. ο πρώην βουλευτής του κόµµατος Γ. Μπουρνούς;

Παρούσα ή αποχή

Επειδή την προηγούµενη εβδοµάδα έγινε ένας κακός χαµός µε τα όσα µεταφέραµε από τη συνοµιλία µας µε τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου σχετικά µε τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο νοµοσχέδιο της κυβέρνησης για τη µη κρατικά πανεπιστήµια, οφείλουµε να επισηµάνουµε κάποια πράγµατα, καθώς ουκ ολίγα ΜΜΕ έκαναν αναπαραγωγή της είδησης µε στρεβλό τρόπο. Το «δεν θα καταψηφίσω» της Ν. Γιαννακοπούλου δεν σηµαίνει πως θα υπερψηφίσει. ∆όξα τω Θεώ, για να εκφράσει κάποιος τη θέση του στο Κοινοβούλιο δεν περνάει µέσα από µια µανιχαϊστική λογική. Ασπρο ή µαύρο. Ναι ή όχι. Υπάρχουν και άλλες επιλογές. Από το να δηλώσεις «παρούσα» µέχρι να απέχεις από µια ψηφοφορία.

Η Ρένα ∆ούρου αναζητά ρόλο στο νέο ηγετικό σχήµα που σχεδιάζει ο Στ. Κασσελάκης. Αν και µπορεί να βρει µπροστά της εµπόδια. Γένους θηλυκού.

Τι φταίνε ο Δούκας και η Ρωξάνη;

Η προπαγάνδα του «συναισθηµατικού λαϊκισµού» στο πεδίο ευαίσθητων υποθέσεων οδηγεί πολλές φορές στην άδικη στοχοποίηση ανθρώπων, που καλούνται να απολογηθούν για πράγµατα για τα οποία δεν φέρουν ακέραιη καµία προσωπική ευθύνη. Ξαφνικά στο κάδρο της ιστορίας των Τεµπών, που αφορά ξεκάθαρα την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας, µπήκαν ο δήµαρχος Αθηναίων, Χ. ∆ούκας, και η αντιδήµαρχος Καθαριότητας, Ρ. Μπέη, επειδή τα συνεργεία του δήµου, αµέσως µετά την ολοκλήρωση της πορείας που έγινε στο κέντρο της πρωτεύουσας για την τραγωδία, στο πλαίσιο της συνηθισµένης πρακτικής που ακολουθούν, έκαναν το «σφάλµα» να καθαρίσουν και τα συνθήµατα που είχαν αναγραφεί σε δηµόσιο χώρο µε τα ονόµατα των 57 νεκρών για τα Τέµπη.

Μην τρελαθούµε κιόλας! Είναι πέρα για πέρα αστείο να πιστεύει κανείς πως ο ∆ήµος Αθηναίων έδωσε εντολή να γίνει κάτι τέτοιο. Κι όµως, κάποιοι πήγαν να αποδώσουν το συγκεκριµένο γεγονός σε σκόπιµη ενέργεια της δηµοτικής Αρχής, ενώ είναι προφανές πως επρόκειτο για µια γκάφα ολκής ανάµεσα στους εργαζοµένους της καθαριότητας µε το φρουραρχείο της Βουλής, που δεν υπολόγισαν πως µπορεί να προκληθούν αντιδράσεις.