Περιμένοντας τη Νάντια

Η κόντρα του Νίκου Ανδρουλάκη µε τη Νάντια Γιαννακοπούλου για τα µη κρατικά πανεπιστήµια έχει παρελθόν και πιθανώς θα έχει µέλλον. Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. είχε διαφωνήσει µε τη µη υπερψήφιση του νοµοσχεδίου για την επιστολική ψήφο - παρά τον αιφνιδιασµό της ΥΠ.ΕΣ., Ν. Κεραµέως, που επεξέτεινε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές. Συµφωνούσε µε την κριτική για αντιθεσµική συµπεριφορά, αλλά ήθελε το κόµµα της, παρ’ όλα αυτά, να στηρίξει το νοµοσχέδιο. Στη συνέχεια, διαφώνησε µε τη χαλαρότητα της ηγεσίας απέναντι στους βουλευτές που δεν ψήφισαν το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια και εµµέσως πλην σαφώς ζήτησε την αντικατάσταση της γραµµατέως της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, Ευαγγελίας Λιακούλη, επειδή απείχε από την ψηφοφορία. Τώρα εξέφρασε τη διαφωνία της για τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη εναντίον του νοµοσχεδίου Πιερρακάκη, αλλά απέφυγε να κάνει εµπρηστικές δηλώσεις στα ΜΜΕ, για να µην προκαλέσει τη διαγραφή της. Συµπέρασµα: Μετά τις ευρωεκλογές, η Νάντια Γιαννακοπούλου θα είναι ένα από τα πρόσωπα που δεν θα πανηγυρίσουν τη δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ, εφόσον δεν θα συνδυάζεται µε ένα ισχυρό ποσοστό, που θα δίνει στο κόµµα της, έστω µακροπρόθεσµα, προοπτική επιστροφής στην εξουσία.

Quiz: Ποια υφυπουργός κάνει διαρροές σε βάρος γενικού γραµµατέα του υπουργείου;

Αδιαμεσολάβητα

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι στα πάνω του µε το νοµοσχέδιο για τα µη κρατικά πανεπιστήµια. Ωστόσο, υπάρχει γκρίνια στο εσωτερικό της Ν.∆. για το γεγονός πως δεν έκανε -όπως λένε κάποιοι συνάδελφοί του στην Κοινοβουλευτική Οµάδα- ό,τι µπορούσε για την εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης και συνεννόησης µε την ακαδηµαϊκή κοινότητα. Πιο ενδιαφέρον, όµως, από την, όχι πάντα καλόπιστη, εσωκοµµατική κριτική είναι αυτό που πρότεινε στον Πιερρακάκη η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα ∆ιαµαντοπούλου: µια δηµόσια συζήτηση µε φοιτητές στην τηλεόραση. «Αδιαµεσολάβητη», που θα έλεγε και ο Κασσελάκης!

Το δίλημμα του Στέφανου

Ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Κασσελάκης δέχτηκε να κάνει πίσω και να µην πάει σε επανεκλογή από τη βάση είναι ότι ήθελε να παραµείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωµατική αντιπολίτευση. Τι σηµαίνει αυτό; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε µπροστά σε ένα µεγάλο δίληµµα: να ξανακερδίσει την ηγεσία οδηγώντας το κόµµα σε νέα διάσπαση -που ίσως να άφηνε το κόµµα µε λιγότερους βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ- ή να κάνει ένα βήµα πίσω, διατηρώντας τη σηµερινή κοινοβουλευτική του δύναµη. Επέλεξε το δεύτερο, κι όσο πάει!


Ενοχληµένη µε τον Αλέξη Τσίπρα φέρεται η Ολγα Γεροβασίλη µετά τις τελευταίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνος την πίεσε να µπει στην κούρσα αµφισβήτησης του Κασσελάκη και το µόνο που πέτυχε ήταν να µπει σε µια δυσάρεστη περιπέτεια. Κάποιοι έλεγαν ότι ήταν τόσο απογοητευµένη, που λοξοκοιτάζει προς τη «Νέα Αριστερά». Μετά το δείπνο µε τον Κασσελάκη, όµως, την Τετάρτη το βράδυ, υπάρχουν προσδοκίες ότι οι δυο τους µπορεί να γίνουν ακόµα και φίλοι!

Ερωτήματα

• Ποιος υπουργός έχει συµφωνήσει µε πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν;
• Ποιος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα διαφώνησε µε την παρέµβασή του πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;
• Σε ποιον βουλευτή κόµµατος της αντιπολίτευσης έκανε παρατήρηση η Ντόρα Μπακογιάννη ότι έχει αδυνατίσει υπερβολικά;


Κάνουν πίσω

Ο Αλέξης Τσίπρας έπαθε µεγάλη ζηµιά µε την παρέµβασή του πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι µόνο γιατί η πρότασή του να γίνει νέα προσφυγή στις κάλπες για την ηγεσία πήγε άκλαφτη, ούτε επειδή η στήριξη στο πρόσωπο της εκλεκτής του, Ολγας Γεροβασίλη, από βουλευτές και συνέδρους υπήρξε ισχνή, αλλά κυρίως γιατί έκανε κάκιστη εντύπωση στους συνέδρους το γεγονός ότι δεν παρέστη σε καµία από τις τέσσερις ηµέρες των εργασιών, για να υποστηρίξει την άποψή του. Τέλος πάντων, παράπλευρη απώλεια το γεγονός ότι πρόσωπα που είχαν πειστεί να εµπλακούν µε το ινστιτούτο που στήνει ως πρώην πρωθυπουργός κάνουν πίσω, σύµφωνα µε πληροφορίες της στήλης.

Ο θρίαμβος στο Κέντρο

Η εκτίµηση που κάνουν στο Μέγαρο Μαξίµου για τις ευρωεκλογές είναι ότι το ποσοστό της Ν.∆. θα υπερβεί το 33% των προηγούµενων εκλογών. Σε αυτό θεωρούν ότι θα συµβάλουν η κυριαρχία της Ν.∆. στον χώρο του Κέντρου, η αδυναµία του ΠΑΣΟΚ, η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η άνοδος της Ελληνικής Λύσης, που επιβεβαιώνει ότι οι ακραίες επιλογές βρίσκονται εκτός του κυβερνώντος κόµµατος. Αν έρθουν έτσι τα πράγµατα, ο Μητσοτάκης έχει σοβαρούς λόγους να ευελπιστεί σε τρίτη τετραετία διακυβέρνησης, µε τη Ν.∆. να εµφανίζεται πλέον ως ένα πολύ ισχυρό κόµµα στον χώρο του Κέντρου.

Πάνω απ’ όλα η επιστήμη

Το πέρασµα του ΣΥΡΙΖΑ από τους επιστηµονικούς συνεργάτες στους επιστήµονες θα είναι πολύ τραυµατικό. Εξ όσων πληροφορούµαι, δεν είναι µόνο ο Τεµπονέρας που εργαζόταν ως επιστηµονικός συνεργάτης στην Κ.Ο. του κόµµατος. Υπάρχουν κι άλλοι που δύσκολα θα παραµείνουν στις θέσεις τους. Ο Κασσελάκης προτιµά τους επιστήµονες των think tanks, που θέλει να τους βοηθήσει να γίνουν πολιτικά στελέχη, παρά τα κοµµατικά στελέχη-επιστηµονικούς συνεργάτες.