Έσπασαν τα τηλέφωνα

Την εβδοµάδα αυτή έσπασαν τα τηλέφωνα δύο βουλευτών του Ανδρουλάκη. Το ένα ήταν της Νάντιας Γιαννακοπούλου από ψηφοφόρους και στελέχη του κόµµατος, που της έλεγαν ότι συµφωνούσαν µε όσα είπε το προηγούµενο Σάββατο στο «Secret», όπου υποστήριξε ότι δεν µπορεί να καταψηφίσει το νοµοσχέδιο για τα µη κρατικά πανεπιστήµια, αφού αποτελεί προγραµµατική θέση του ΠΑΣΟΚ. Το άλλο είναι αυτό του Παύλου Χρηστίδη, τον οποίο ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αλλά και κορυφαία στελέχη άλλων κοµµάτων καλούσαν να τον συγχαρούν για τη στάση που κράτησε απέναντι στον αρχιµανδρίτη που στοχοποίησε διαδικτυακά τον ίδιο και την οικογένειά του εξαιτίας της θετικής ψήφου του για τα οµόφυλα ζευγάρια.

Καταλογίζουν «αφωνία»

Για το ίδιο περιστατικό µε τη στοχοποίηση Χρηστίδη µαθαίνω ότι υπήρξε ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίµου για τους δύο «γαλάζιους» βουλευτές που ο ίδιος αρχιµανδρίτης, σε αντίθεση µε τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που ψήφισε το νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια, αποθέωσε. Πρόκειται για την Αννα Καραµανλή, που καταψήφισε, και τον Γιάννη Καλλιάνο, που απείχε. Θα ήθελαν στην κυβέρνηση οι δύο αυτοί βουλευτές να έχουν καταδικάσει µε τον τρόπο τους το περιστατικό αυτό, καθώς η «αφωνία» τους εκλαµβάνεται και ως στάση που µετρά προσωπικά οφέλη µε ψηφοθηρικά κριτήρια. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο ίδιος αρχιµανδρίτης στο παρελθόν είχε µιλήσει απαξιωτικά και για βουλευτές της Ν.∆. στον Νότιο Τοµέα.

Στη γωνία

Η επιλογή του κλειστού γηπέδου του Τae Κwon Do για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε απολύτως κατάλληλη, µιας και είχε πολεµικό χαρακτήρα το κλίµα σε αυτό. Ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε νικητής από τη µάχη µε το µπλοκ του Αλέξη Τσίπρα, αλλά θα δοκιµαστεί στις ευρωεκλογές, όταν µε το πρώτο στραβοπάτηµα θα βρει ξανά τους συντρόφους του από την παλιά προεδρική φρουρά να τον περιµένουν στη γωνία.

Διαρκής απειλή

Στην άλλη πλευρά της Κεντροαριστεράς, στο ΠΑΣΟΚ, µπορεί να µη γίνονται συνέδρια µε άγριες συγκρούσεις πια, ωστόσο ο κίνδυνος διαρροών από την Κοινοβουλευτική Οµάδα, όπως έγινε στο νοµοσχέδιο για τα οµόφυλα ζευγάρια, αποτελεί διαρκή απειλή για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που δείχνει να έχει χάσει την ουσιαστική επαφή µε µεγάλο µέρος των βουλευτών του. Οι δυσαρεστηµένοι για τη λειτουργία του κόµµατος και όσοι µιλούν για ένα κλειστό κονκλάβιο πέριξ του Ανδρουλάκη αυξάνονται διαρκώς. Κάτι που σηµαίνει ότι, αν το ΠΑΣΟΚ δεν βρεθεί στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές µε ένα ποσοστό πάνω από 16%, τότε θα περιµένουν και εκείνον στη γωνία οι σύντροφοί του.

Πρωτοβουλίες

Συνοπτικά, τηρουµένων των αναλογιών και υπό διαφορετικές συνθήκες, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης θα αποφύγουν τα δύσκολα µόνο αν πάνε πολύ καλά στις ευρωεκλογές. Μέσα σε όλα αυτά, στο κεντροαριστερό κάδρο επανήλθε ο Αλέξης Τσίπρας, που ταρακούνησε την κεντροαριστερή πολυκατοικία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσφατο Συνέδριο. Μετά τις ευρωεκλογές, αν Κασσελάκης και Ανδρουλάκης αποτύχουν να πιάσουν τους στόχους τους, θα τους περιµένει εκείνος στη γωνία, ανοίγοντας τις διεργασίες για νέες πρωτοβουλίες.

Μαθαίνω ότι θα αποφύγει τις τηλεοπτικές εµφανίσεις ο ∆ιονύσης Τεµπονέρας µετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Ισως κρίνει ότι ένα βήµα πίσω θα τον ωφελήσει, προκειµένου να µην καεί από το τοξικό περιβάλλον.


Ρουά ματ

Στο σκάκι, όταν ένας παίκτης φτάσει να πει «ρουά», έχει φέρει τον αντίπαλό του σε αδιέξοδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το είπε ποτέ στους πολιτικούς του αντιπάλους, και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, µε το οποίο παίζει στη σκακιέρα του Κέντρου, φρόντισε όµως να µην τους αφήσει περιθώρια εναλλακτικών. Με την κίνησή του να φέρει το νοµοσχέδιο για τα µη κρατικά πανεπιστήµια ανάγκασε το ΠΑΣΟΚ, που επιθυµεί διαχωριστικές γραµµές µε την κυβέρνηση, να αλλάξει θέση και από το υπέρ να πάει στο κατά.

Ετοιµος να καταψηφίσει το νοµοσχέδιο για τα µη κρατικά ΑΕΙ εµφανίστηκε στην αρµόδια επιτροπή της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου. Πολλοί στη Χαριλάου Τρικούπη θα ήθελαν και µια οµιλία του, αλλά δεν προβλέπεται.


Εγκλωβισμός

Παράλληλα, φέρνει το νοµοσχέδιο µέσω του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, που έχει ένα καθαρά κεντρώο προφίλ. Το κάνει έτσι ακόµα πιο φιλικό στους κεντρώους ψηφοφόρους, τραβώντας τους στην πλειοψηφία τους στη δική του δεξαµενή. Απόδειξη ότι η κίνησή του εγκλωβίζει το ΠΑΣΟΚ σε µια θέση που µοιάζει µε αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ενστάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή της Νάντιας Γιαννακοπούλου, που δυσκολεύονται να δικαιολογήσουν στους ψηφοφόρους τους την αρνητική στάση απέναντι στο νοµοσχέδιο που προανήγγειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης.


Νέες γκρίνιες

Την ίδια ώρα, εξαιτίας της δηµόσιας τοποθέτησης Ανδρουλάκη για καταψήφιση του νοµοσχεδίου πριν συνεδριάσουν τα όργανα του κόµµατος και η Κ.Ο., στο ΠΑΣΟΚ ξεκινούν νέες γκρίνιες, οι οποίες διαπερνούν την Κοινοβουλευτική Οµάδα, φτάνοντας στο Πολιτικό Συµβούλιο, όπου στελέχη του διαµαρτύρονται για τη µη λειτουργία του. Με λίγα λόγια, µέχρι στιγµής ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να βάλει διαχωριστικές γραµµές µε την κυβέρνηση, τις βάζει απέναντι στα στελέχη του.