Ερωτήματα στη σωστή βάση

Κάτω από τα «ραντάρ» των δηµοσιογράφων πέρασε η επίσκεψη του καθηγητή Ιωάννη Κτιστάκι, δικαστή του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου (Ε∆∆Α), που ήρθε στη Βουλή, ενηµέρωσε, έδωσε την εικόνα της χώρας µας αναφορικά µε την τήρηση της νοµολογίας και των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και έφυγε. Μια σειρά από ερωτήµατα έθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου των ∆ικαιωµάτων του Ανθρώπου, Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Εχουν βελτιωθεί οι δείκτες που αφορούν στην Ελλάδα και την κατατάσσουν στις χώρες εκείνες που έχουν µεγάλο αριθµό ανεκτέλεστων αποφάσεων του Ε∆∆Α; Σύµφωνα µε τις καταδίκες που έχουµε φάει από την Ευρώπη, δεν τα πάµε καλά στα τετραγωνικά των κελιών των φυλακών, αλλά και στα δικαιώµατα των µεταναστών. Οπως αποκάλυψε ο Ευρωπαίος δικαστής, «εκκρεµούν σήµερα 2.500 ατοµικές προσφυγές κατά της Ελλάδας, πολύ περισσότερες από εκείνες που εκκρεµούσαν πέρσι ή πρόπερσι. Φέτος είµαστε πέµπτοι στις προσφυγές. Είµαστε στην πρώτη πεντάδα των προσφυγών». Ο κ. Κτιστάκις έριξε και το καρφί του… Υπάρχουν, δηλαδή, µηχανισµοί, γιατί έχουν ψηφιστεί τόσοι νόµοι για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. «Από όσο ξέρω εγώ ή τουλάχιστον τα τρία χρόνια που είµαι (σ.σ.: δικαστής στο Ε∆∆Α), κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να µου πει: Καλά, εσείς έχετε κάποιον µηχανισµό, κάποιον τρόπο, που να µπορείτε να επιταχύνετε τις διαδικασίες; Παραδείγµατος χάριν, µονοµελείς συνθέσεις; Πόσες µονοµελείς συνθέσεις έχετε και για ποιες υποθέσεις έχετε µονοµελείς συνθέσεις;». Τον Ευρωπαίο δικαστή άκουσαν µε προσοχή η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συµβουλίου της Ευρώπης, και ο Τάσος Χατζηβασιλείου.

Κρατάµε πως 7 και 8 Μαρτίου στην Ολοµέλεια της Βουλής, αλλά… και στο καφενείο, θα δοθεί η µάχη των µαχών, η µεγαλύτερη µέχρι σήµερα, µε βαθύ ιδεολογικό υπόβαθρο.


Πρωτοβουλία

Τα πάνω κάτω έφερε ο «γαλάζιος» βουλευτής Σταύρος Παπασωτηρίου, ο οποίος ανέβασε µέχρι τη Φλώρινα τον ίδιο τον αρµόδιο αν. υπουργό Εσωτερικών για επιτόπιο ρεπορτάζ... Οπως µαθαίνω, ο βουλευτής, µόλις έγινε η καταστροφή από τις βροχοπτώσεις, τον Νοέµβριο ζήτησε από τον υπουργό άµεση αποκατάσταση των πληγέντων. Ο κ. Λιβάνιος ανταποκρίθηκε στο αίτηµά του για άµεση χρηµατοδότηση, προκειµένου να αντιµετωπιστούν οι ζηµιές που προκλήθηκαν στο 11ο χιλιόµετρο της εθνικής οδού ΦλώριναςΚαστοριάς. Εξασφαλίστηκαν και πιστώθηκαν 1,2 εκατοµµύρια ευρώ και ξεκινούν οι εργασίες για να δοθεί πάλι στην κυκλοφορία. Ο νεοεκλεγείς βουλευτής-οικονοµολόγος δεν έχασε λεπτό και µέσα σε δύο µήνες κατάφερε και εξασφάλισε τη χρηµατοδότηση. Μάλιστα, ο Θεόδωρος Λιβάνιος ανέβηκε στη Φλώρινα και έκανε αυτοψία στην περιοχή.

Πόρισμα

Με ενδιαφέρον περιµένουν όλοι την ηµέρα της συνεδρίασης της Ολοµέλειας όπου θα συζητηθεί το πόρισµα για την τραγωδία των Τεµπών. Το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε και το πόρισµα έχει αρχίσει να γράφεται. Ωστόσο, ένα κρυφτούλι παίζεται µε το πού είναι η δικογραφία της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας. Σύµφωνα µε πληροφορίες µας, όπως υποστηρίζει το προεδρείο της Εξεταστικής, «είναι αυτονόητο ότι µετά την παραλαβή των στοιχείων η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι αυτή που κατά πάγια πρακτική ακολουθείται σε δικογραφίες µείζονος ενδιαφέροντος, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν». Αλλάζει την πορεία του πορίσµατος η απόφαση της Εισαγγελίας Λάρισας; Το ΚΚΕ επέµενε σε άµεση σύγκληση της Επιτροπής, αλλά κανείς δεν ξέρει πού είναι το βούλευµα… Εχει φτάσει στη Βουλή;

Ολα τα κόµµατα της αντιπολίτευσης στην απέναντι όχθη… ζητάνε απόσυρση του νοµοσχεδίου για τα µη κρατικά πανεπιστήµια και δηλώνουν κατά.

Νομοσχέδιο

Νοµοθετική πρωτοβουλία θα έρθει στη Βουλή, όπως µαθαίνω, για την καινοτοµία, τη δηµιουργία ενός κύκλου, ενός οικοσυστήµατος, το οποίο θα αναπτύσσει τις δυνατότητες και των ελληνικών startups, αλλά και της ελληνικής αµυντικής βιοµηχανίας.

Το είχε ανακοινώσει ο υπουργός Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας. «Θα δεσµεύσω συγκεκριµένο ποσό του αµυντικού µας προϋπολογισµού, ο οποίος θα διατίθεται υποχρεωτικά για την απόκτηση ελληνικών προϊόντων ή και ελληνικών προϊόντων. Μικρό ποσό στην αρχή, µεγαλύτερο σιγά-σιγά. Θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τη σύσταση σώµατος πληροφορικής», επιβεβαίωσε µιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός Αµυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, λέγοντας ότι έρχεται η αναβίωση της αµυντικής µας βιοµηχανίας.

Μένουν πιστοί

Πιστοί στη θεµατολογία και στη κατερίανλογική «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» είναι στο κόµµα του ∆. Νατσιού, φέρνοντας στη Βουλή ερώτηση σχετικά µε το ντοκιµαντέρ Ελληνίδας σκηνοθέτιδας µε τίτλο «Αδέσποτα κορµιά». Το ντοκιµαντέρ θα προβληθεί τον Μάρτιο στο ∆ιεθνές ∆ιαγωνιστικό Τµήµα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Θεσσαλονίκης.

Οπως λένε, συνοδεύεται από µια προκλητική, βλάσφηµη και αντιαισθητική αφίσα, η οποία προσβάλλει απροκάλυπτα τα χρηστά ήθη, το ιερό σύµβολο του Σταυρού και τα ιερά πρόσωπα του Εσταυρωµένου Χριστού και της Παναγίας.

Πίτες παντού

Παραδοσιακά, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι οι µήνες της πίτας… για τους υπουργούς και τους βουλευτές της Ν.∆. Καθηµερινά τρέχουν να κόψουν πίτες σε οργανώσεις κοµµατικές, τοπικές, περιφερειακές, οικογενειακές. Μεταξύ Βουλής και υποχρεώσεων πρέπει να δίνουν το «παρών» σε όλα τα καλέσµατα των ψηφοφόρων. Σε πηγαδάκι νησιωτών βουλευτών σχολίαζαν: «Μέχρι το Πάσχα πίτες θα κόβουµε, έτσι που πάει η δουλειά, και δεν µπορείς να τις αποφύγεις. Είναι κόσµος που θέλει να σε δει, να σ’ τα πει». Αλλος εκτιµούσε πως «ειδικά οι βουλευτές της κυβέρνησης κινούνται σε ρυθµούς προεκλογικούς… από τώρα, ενόψει ευρωµάχης».

Το women power της Καζάνη

Γυναίκες για τις γυναίκες… το δόγµα που ακολουθεί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Καζάνη, η οποία έχει επιλέξει για συνεργάτες µόνο γυναίκες. Η νέα βουλευτής πλαισιώνει το γραφείο της στην Εύβοια αποκλειστικά µε γυναίκες, που τη στηρίζουν και τις στηρίζει, στενές συνεργάτιδες, που εµπιστεύεται απόλυτα και σε όλα είναι δίπλα τους. Οπως και εκείνες, αφού την ηµέρα της µεγάλης κινητοποίησης για τα Τέµπη στο Εκλογοδικείο συζητιόταν η υπόθεση-ένσταση που είχε κάνει ο Αλ. Θεοδώρου, επίσης ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν είχε παραιτηθεί από τη θέση της στο νοσοκοµείο. Την Τετάρτη, η κ. Καζάνη ήταν... καζάνι που έβραζε, περιµένοντας την απόφαση... Το δικαστήριο τελικά αναβλήθηκε για την οµάδα Καζάνη, ωστόσο η νέα βουλευτής ένα άγχος το έζησε.