Στο μυαλό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Οχι ότι είναι απλό να µπει κανείς στο µυαλό του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά πηγή της στήλης που συζήτησε εκ βαθέων µαζί του κατάλαβε ότι η στροφή του προς τα αριστερά, µε την καταψήφιση του νοµοσχεδίου για τα µη κρατικά πανεπιστήµια, δεν είναι συµπτωµατική, αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασµό. ∆ηλαδή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., πιστός στη στρατηγική «τσούκου-τσούκου», θεωρεί ότι το κόµµα του θα ενισχύεται αργά, αλλά σταθερά, ότι η Ν.∆. θα κερδίσει και τις επόµενες εκλογές, όποτε γίνουν, αλλά δεν θα έχει αυτοδυναµία. Και τότε θα έρθει η ώρα του. Γιατί, αρνούµενος να συνεργαστεί µε τη Ν.∆., θα την υποχρεώσει να συµµαχήσει µε κόµµατα στα δεξιά της, τύπου Ελληνική Λύση, και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ως προοδευτική αξιωµατική αντιπολίτευση θα εκτιναχθεί. Κάπως έτσι, βέβαια, φτάνουµε κοντά στο 2030, αλλά γιατί να µη γίνονται και µακροπρόθεσµοι σχεδιασµοί κόντρα στο µοιρολατρικό κλισέ «µέχρι τότε ποιος ζει, ποιος πεθαίνει»; Να θυµίσω, επίσης, ότι τη θεωρία πως ο Μητσοτάκης θα συγκυβερνούσε µε τον Βελόπουλο τη διακινούσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Τα ίδια, Νικολάκη µου, τα ίδια, Νικολή µου!

Quiz: Ποια γυναίκα, ιδιαίτερα προβεβληµένη και από την εργασία της και από την τηλεοπτική της παρουσία, αρνήθηκε πρόταση για υποψηφιότητα σε ευρωψηφοδέλτιο;

Ανησυχίες της Ηρώδου Αττικού

Είναι ακόµη νωρίς για σοβαρές σκέψεις σχετικά µε την προεδρική εκλογή, όµως πρέπει να δώσει κανείς σηµασία στην κρίση στις σχέσεις της Κατερίνας Σακελλαροπούλου µε την Εκκλησία λόγω της παρουσίας της σε γιορτή µετά την ψηφοφορία του νοµοσχεδίου για την ισότητα στον γάµο. Η Πτ∆ δεν διστάζει να πάρει θέση σε ζητήµατα δικαιωµάτων, γεγονός που αποδείχτηκε και µε την παρέµβασή της κατά των πρόσφατων οµοφοβικών επιθέσεων στη Θεσσαλονίκη. Το προφίλ της καθιστά πολύ δύσκολο το «άδειασµά» της από το Μέγαρο Μαξίµου - το οποίο πολλοί θα ήθελαν στη Ν.∆. Επίσης διευκολύνει τα εξ αριστερών κόµµατα να τη στηρίξουν για µια δεύτερη θητεία.

Δημοσκοπικά άγχη

Μαχαιριά στην καρδιά του ΠΑΣΟΚ ήταν τα γκάλοπ των τελευταίων δύο εβδοµάδων, που έπεσαν πολλά µαζί και ιδιαιτέρως προβληµατικά. Η ψευδαίσθηση που είχε δηµιουργηθεί στη Χαριλάου Τρικούπη, ότι η δεύτερη θέση είναι τελειωµένη υπόθεση, τους άφησε απροετοίµαστους και η δυσάρεστη έκπληξη ήταν µεγάλη βλέποντας τον Κασσελάκη πάνω από τον Ανδρουλάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω από το ΠΑΣΟΚ. Το πράγµα έγινε χειρότερο όταν συνειδητοποίησαν ότι τους πλησιάζει και ο Βελόπουλος... Ηδη έχουν αρχίσει συζητήσεις για το τι θα συµβεί, εάν τελικώς δεν είναι δεύτερο το ΠΑΣΟΚ το βράδυ των ευρωεκλογών.

Μπορεί τα ευρωψηφοδέλτια να µην έχουν ακόµη επισήµως ανακοινωθεί, αλλά η προεκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει για όσους έχουν δώσει τα χέρια µε τον αρχηγό. Για παράδειγµα, ο πρώην ΥΠ.ΟΙΚ. Φ. Σαχινίδης δεν έχει αφήσει ποντιακή σύναξη στην οποία να µη δώσει το «παρών». Πάντως, η Ευ. Λιακούλη, που εκλέγεται εκεί όπου εκλεγόταν ο Σαχινίδης, στη Λάρισα, δεν κάνει το καλύτερο που µπορεί γι’ αυτόν, όπως µετέφερε στη στήλη τοπικός παράγοντας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Αμείλικτα ερωτήματα

• Ποιος υπουργός διοργάνωσε γιορτούλα Τσικνοπέµπτης για το γραφείο του, αλλά ο ίδιος δεν παρέστη;
• Ποιος πρώην πρωθυπουργός το ’χει ρίξει στις συναντήσεις µε δηµοσιογράφους;

Το δικαίωμα στο όνειρο

Στην ερώτηση «Πού το πάει ο Γιώργος Παπανδρέου;» -εύλογη µετά την τούµπα του εναντίον των µη κρατικών πανεπιστηµίων-, η απάντηση που έλαβε η στήλη είναι ότι βλέπει τον εαυτό του σε ρόλο εγγυητή των προοδευτικών συγκλίσεων, αν/όταν έρθει η ώρα να αποκτήσουν κοινό βηµατισµό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και λοιπές δηµοκρατικές δυνάµεις. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπάρχει αίτηµα από κάτω για ανάληψη µιας τέτοιας ευθύνης, αλλά ο ίδιος φαίνεται πως είναι «proactive». Το δικαίωµα στο όνειρο δεν µπορεί να το στερήσει κανείς.

Φαντασία οργιάζουσα

Επειδή µετά το ταξίδι-αστραπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό φούντωσε η σεναριολογία για ενδεχόµενη µετακίνησή του σε ευρωπαϊκό αξίωµα αργότερα, ξεκίνησαν συζητήσεις σε δείπνα πολιτικού κους-κους για την προοπτική της διαδοχής του. Μια από αυτές έγινε σε εστιατόριο του Κολωνακίου, µε γαλλικό αέρα, ανάµεσα σε πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, µεγαλοπαράγοντα του τραπεζικού χώρου, διευθυντή ΜΜΕ, παρουσιαστή τηλεοπτικής εκποµπής και τις συντρόφους τους. Για να µη µακρηγορώ, κατέληξαν σε µια shortlist µε Χατζηδάκη, ∆ένδια, Κεραµέως και Πιερρακάκη.

Στον δρόμο για τη Θήβα

Οι διαπιστευµένοι στον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοί συντάκτες περιµένουν πώς και πώς να πάει για δύο εβδοµάδες στον Στρατό ο Στέφανος Κασσελάκης. Γιατί είναι τόσο κινητικός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν κουραστεί πολύ. Μάλιστα, µε το που ανέλαβε καθήκοντα εκπροσώπου η Βούλα Κεχαγιά, προσπαθεί να εγκαθιδρύσει µια νέα σχέση της Κουµουνδούρου µε τους δηµοσιογράφους που καλύπτουν τη δραστηριότητα του προέδρου και του κόµµατος, γιατί υπάρχουν προβλήµατα. Η νέα σχέση, όµως, συνεπάγεται περισσότερη δουλειά. Οπότε, δύ ο εβδοµάδες του προέδρου στη Θήβα είναι µια λύση...