Προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης

Την ανάγκη δηµιουργίας ∆ιαδηµοτικού Φορέα Προστασίας και ανάδειξης του ρέµατος της Πικροδάφνης επεσήµανε ο δήµαρχος Αγίου ∆ηµητρίου, Στέλιος Μαµαλάκης, από το βήµα του 3ου Forum του ΣΠΑΥ. Το ρέµα της Πικροδάφνης πηγάζει από τη δυτική πλαγιά του Υµηττού, διασχίζει όλη την Ηλιούπολη, τον Αγιο ∆ηµήτριο και εκβάλλει στο Παλαιό Φάληρο και είναι ένα από τα λίγα ρέµατα που έχουν διατηρήσει στο µεγαλύτερο µέρος του µήκους τους τον αρχικό τους ρου και βλάστηση. Ο κ. Μαµαλάκης χαρακτήρισε τον Υµηττό και την Πικροδάφνη «υπερπολύτιµους πνεύµονες, που οφείλουµε να προστατεύσουµε». Ο δήµαρχος Αγίου ∆ηµητρίου πρότεινε τη δηµιουργία ενός γραµµικού πράσινου πάρκου, που θα ενώνει τον Υµηττό µε την παραλία.

Να μην καταργηθούν οι σχολικές επιτροπές στις 31 Ιουνίου 2024 ζητάει η Περιφερειακή Ένωση ∆ήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Χωρίς κενά

Οι επόµενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν τέλος Νοεµβρίου ή αρχές ∆εκεµβρίου του τελευταίου έτους της θητείας των δηµοτικών και περιφερειακών Αρχών, αντί τον Οκτώβριο, όπως ίσχυσε για πολλές τετραετίες, προκειµένου να υπάρχει άµεση µεταβίβαση της δηµοτικής Αρχής στον νικητή συνδυασµό χωρίς καθυστερήσεις και κενά διακυβέρνησης. Το αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Θόδωρος Λιβάνιος στο ∆.Σ της ΚΕ∆Ε.

Με γρήγορους ρυθμούς ο ∆ήμος Νέας Ιωνίας προχωρά στην απόδοση καταπατημένων δημόσιων χώρων στους πολίτες.

Πρώτο λόγο

Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης είναι στα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών. Ο Γιάννης Μουράτογλου, πρόεδρος της Οικονοµικής Επιτροπής της ΚΕ∆Ε, θα έχει τον πρώτο λόγο στη διαπραγµάτευση µε τα στελέχη του ΥΠ.ΕΣ. για τον νέο υπολογισµό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που κατανέµεται στους δήµους από τον κρατικό προϋπολογισµό.

Πρόσθετη χρηματοδότηση στον ∆ήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας 500.000 ευρώ για αποκαταστάσεις από φυσικές καταστροφές.

Χωρίς πόρους

Υπάρχει τεράστιο πρόβληµα µε τα σχολεία στους δήµους χωρίς τη µεταφορά πόρων, σύµφωνα µε τον δήµαρχο Αθηναίων, Χάρη ∆ούκα. Η κατάσταση στα σχολεία της Αθήνας, σύµφωνα µε τον κ. ∆ούκα, είναι δραµατική. Πάνω από 400 είναι σε πολύ κακή κατάσταση, κάποια χρονολογούνται από το 1930, ενώ δεν έχει κατασκευαστεί κανένα νέο σχολείο εδώ και 14 χρόνια.