Οι νέοι πόλοι και οι «γαλάζιες» φυλές

Οκτώ χρόνια µετά την ανάληψη της προεδρίας της Ν.∆. από τον Κ. Μητσοτάκη και σχεδόν πέντε χρόνια µετά την εκκίνηση της κυβερνητικής του θητείας, όλα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης είναι διαφορετικά. Οι βασικές αλλαγές έγιναν τα πρώτα τρία χρόνια της προεδρίας του κ. Μητσοτάκη, όταν στη Ν.∆. Θεσσαλονίκης διαµορφώθηκαν οι νέοι συσχετισµοί. Ο Μ. Σαµατζίδης, παλιός «καραµανλικός», που είχε διατελέσει πρόεδρος της ∆ιοικούσας επί Σαµαρά, αντικαταστάθηκε, όµως η διαδοχή δεν αποδείχτηκε εύκολη. Τη θέση του προέδρου της ∆ιοικούσας ανέλαβαν κατά σειρά η Β. Ευταξά, µετά ο Α. Γυφτόπουλος και στη συνέχεια ο Τ. Σπηλιόπουλος, στην πρώτη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Ν.∆. πήγε στις εκλογές του 2023 µε πρόεδρο της ∆ιοικούσας τον Ζ. Ιωακείµοβιτς, µια συµβιβαστική λύση µεταξύ της κεντρικής Ν.∆., της ισχυρής οµάδας που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη ο Α. Γεωργιάδης, όπου πρωταγωνιστούν οι ∆. Χρόνης και Γ. Ασηµακόπουλος, αλλά και του ισχυρού στην πόλη πόλου του Α. Τζιτζικώστα, κοντά στον οποίο βρίσκονται οι δύο πρόεδροι των ∆ΕΕΠ της Θεσσαλονίκης, Θ. Μητράκας και Θ. Βράνος.

Ο παλιός ισχυρός πόλος του Κ. Καραµανλή έχει απενεργοποιηθεί. Ο εξ απορρήτων του, Β. Φραντζής, εµφανίζεται µόνο όταν ο πρώην πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους παλιούς «καραµανλικούς» Τ. Θωµόπουλο, ∆. ∆αρνάκα, Γ. Τσάρα και Α. Λεούδη. Η οµάδα στήριξε µε εµφατικό τρόπο στις δηµοτικές εκλογές τον Κ. Ζέρβα (ο Καραµανλής προεκλογικά συναντήθηκε µαζί του δύο φορές), όµως η αποτυχία εκλογής του µάλλον τους αποδυνάµωσε. Σχετικά απενεργοποιηµένος είναι και ο πόλος του Α. Σαµαρά στη Θεσσαλονίκη, όπου παλιά πρωταγωνιστούσαν οι Α. Οικονόµου, Α. ∆ούδος, Σ. Σιµόπουλος, Κ. Χαΐτογλου και ∆. Βαρτζόπουλος. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και σκόρπιες δυνάµεις που κινούνται κοντά στον πρωθυπουργό και στη λογική της σηµερινής Ν.∆. Ξεχωρίζουν ο υφυπουργός Υποδοµών, Ν. Ταχιάος, οι παλιοί «ντορικοί» Λ. Φάκας και Λ. Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του Οικονοµικού Επιµελητηρίου, Β. Γεωργιάδης, ενώ οι συχνές παρουσίες στη Θεσσαλονίκη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Π. Μαρινάκη, για το µπρίφινγκ τον ενισχύουν. Πολλές αναφορές έχει πια και ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μπρατάκος. Με αυτόν τον κατακερµατισµό ο συνολικός συντονισµός του «εγχειρήµατος Ν.∆.» στη Θεσσαλονίκη έχει περάσει σε κεντρικό επίπεδο, µε τους Θ. Νέζη, Σ. Κονταδάκη και Γ. Σµυρλή, αλλά και τη Μ. Συρεγγέλα, να δίνουν τον απόλυτο τόνο.

Πολλά «µπράβο» στον Τάσο Χατζηβασιλείου, που στην εκδήλωση της Ν.∆. έφερε όλους τους «γαλάζιους» ευρωβουλευτές που θα είναι ξανά υποψήφιοι.

Ανετα

∆εν φαίνεται να δείχνει και µεγάλο ενδιαφέρον για µια νέα βουλευτική υποψηφιότητα ο Γιώργος Φλωρίδης. Οπως έλεγε στα εγκαίνια του νέου γραφείου του Κτηµατολογίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αισθάνεται πολύ άνετα µε αυτό που κάνει ως υπουργός ∆ικαιοσύνης και θα ήταν το ίδιο είτε σε κυβέρνηση του Κώστα Σηµίτη είτε στη σηµερινή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οπως είπε, µάλιστα, µετά το υπουργιλίκι θέλει να επιστρέψει στις καλές παρέες µε τους φίλους του. Για να δούµε αν θα το τηρήσει…

Στη Θεσσαλονίκη πέρασε το πρώτο Σαββατοκύριακο µετά την παραίτησή του ο Γιάννης Μπρατάκος. Μαζί µε τη σύζυγό του, Ελενα Ράπτη, και µερικούς πολιτικούς του φίλους από τη Θεσσαλονίκη εθεάθησαν σε κεντρικό µπαρ της πόλης. Φαινόταν, δε, ιδιαίτερα ψύχραιµος...

Ιώβεια

Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε η συζήτηση που είχε τη ∆ευτέρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε εκδήλωση µε θέµα την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων. Με το που τελείωσε το πάνελ, δεν τον άφηναν να φύγει οι διάφοροι εκπρόσωποι των παραγόντων της πόλης, µε τα αιτήµατα να πέφτουν βροχή και τον υπουργό να επιδεικνύει ιώβεια υποµονή...

Χειροκρότημα

Το ότι µπορεί να ξεσηκώνει το κοµµατικό ακροατήριο επιβεβαίωσε για άλλη µία φορά την Κυριακή ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης. Ο θεωρούµενος και «συνείδηση της παράταξης» ευρωβουλευτής µίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.∆. µε το παράρτηµα Konrad Adenauer στη Θεσσαλονίκη και κέρδισε το πιο θερµό χειροκρότηµα, υπενθυµίζοντας τι έκανε η Ν.∆. όλα αυτά τα χρόνια για να κερδίσει η Ελλάδα µια σταθερή θέση εντός της Ευρώπης.

Δυναμικά

∆υναµικά µπήκε στη µάχη των ευρωεκλογών ο Θεσσαλονικιός γιατρός Θανάσης Εξαδάκτυλος. Ποντάρει στη δηµοσιότητα που του έδωσαν οι τηλεοπτικές του εµφανίσεις κατά την πανδηµία, η συνδικαλιστική του θητεία ως προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και η µακρόχρονη παρουσία του στα πράγµατα της Ν.∆. Γι’ αυτό και θα έχει τη στήριξη παλαιών και έµπειρων κοµµατικών στελεχών της Θεσσαλονίκης. «Καραµανλικών» και «µητσοτακικών»...

Τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία µπαίνει ο σχεδιασµός της κυβέρνησης για την ανάπλαση της ∆ΕΘ. Το πρότζεκτ το τρέχει ο Ακης Σκέρτσος, ο οποίος έχει συγκαλέσει ουκ ολίγες συσκέψεις, έτσι ώστε και η χρηµατοδότηση από τη µεριά τόσο των ιδιωτών όσο και της Πολιτείας να κλείσει, αλλά και να υπάρξει η συναίνεση από τους τοπικούς φορείς.

Καφές

Μεσηµεριανό καφέ µε φόντο τον Λευκό Πύργο έπιναν τρία έµπειρα πολιτικά πρόσωπα από τη Βόρεια Ελλάδα, που δεν τους λες και οµογάλακτους. Ο λόγος για τον πρώην υπουργό και στενό συνεργάτη του Κώστα Σηµίτη Γιώργο Πασχαλίδη, τον επί χρόνια γενικό γραµµατέα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Λυσσαρίδη, και τον κεντροαριστερής καταγωγής πολιτικό αναλυτή και σηµερινό φανατικό αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Μουµτζή. Η συζήτηση αφορούσε την πολιτική, το ΠΑΣΟΚ, τις αντοχές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και το ποδόσφαιρο. Παλιές φιλίες.

Κοινά

Ο Κώστας Γιουτίκας είναι -όπως σας είχαµε έγκαιρα ενηµερώσει- ο νέος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, που ορίστηκε από τον Απόστολο Τζιτζικώστα στη θέση της Βούλας Πατουλίδου. Εχουν, δε, και κάποια κοινά: την καταγωγή από τη Βραχιά και τη συµπάθεια προς τον Αρη.