«Ναι» από την Ευρώπη στις προτάσεις Αυγενάκη

Η πρόσφατη συζήτηση στη ∆ιαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εµπορίου της Βουλής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική έφερε στην επιφάνεια όχι µόνο την προχειρότητα µε την οποία τα κόµµατα της αντιπολίτευσης αντιλαµβάνονται και χειρίζονται την αγροτική πολιτική της Ελλάδας, αλλά και τον εµπαιγµό τους απέναντι στον Ελληνα αγρότη και κτηνοτρόφο. Tη συζήτηση προκάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Λευτέρης Αυγενάκης, µε έναν και µοναδικό στόχο: να κινητοποιήσει την αντιπολίτευση στη χάραξη µιας εθνικής γραµµής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, ο Αυγενάκης µίλησε µε τους πάντες στον πρωτογενή τοµέα. Μάζεψε τις προτάσεις τους. Τις επεξεργάστηκε. Τις κοινοποίησε και τις συζήτησε µε τους οµολόγους του στη Μεσόγειο, καταδεικνύοντάς τους ότι τα προβλήµατα αυτά δεν είναι µόνο της Ελλάδας, αλλά και των δικών τους κρατών. Συµφώνησαν µαζί του και έτσι διαµορφώθηκαν οι απαιτούµενες συµµαχίες. Κινητοποίησε το ΕΛΚ. Τις έβαλε σε ένα χαρτί και, όταν πήγε Βρυξέλλες, τους είπε: «Συνάδελφοι, ένα λεπτό. Πρέπει να κάνουµε αλλαγές και βελτιώσεις». Και ενώ έχει κάνει τα πάντα και θα µπορούσε να πανηγυρίζει µόνος του και αυτός και η κυβέρνηση, αποφασίζει να ενηµερώσει τα κόµµατα και να ζητήσει τη στήριξή τους. Και τι έκανε η αντιπολίτευση ; Αγρόν ηγόρασε. Τελικά, το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την Πέµπτη επείγουσα διαδικασία, που του επιτρέπει να ψηφίσει στο τέλος Απριλίου για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, µε στόχο την απάλειψη ορισµένων περιβαλλοντικών κανόνων που προσθέτουν γραφειοκρατικά βάρη στους αγρότες και στην πράξη υπονοµεύουν την απορρόφηση ενισχύσεων που η ίδια η Ε.Ε. έχει θεσπίσει. Ο,τι ζητούσε δηλαδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.

«Ο κόσμος καίγεται»

Την Πέµπτη παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες το βιβλίο των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη, µε τίτλο «Ο κόσµος καίγεται. Αλλάξτε το σύστηµα, όχι το κλίµα», από τις εκδόσεις «Τόπος». Το βιβλίο προλόγισαν οι κ. Τάσος Παπαδόπουλος, νοµικός του Συµβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.), και Βούλα Τσέτση, γραµµατέας της Οµάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, µεταξύ άλλων, οι ∆ιονύσιος Καλαµβρέζος, πρέσβης της Ελλάδας στο Βέλγιο, και Γιώργος Κατρούγκαλος, τέως υπουργός.

Ρίχνουν σπόντες εναντίον της ΕΡΤ

Πληροφορούµαι πως στελέχη της Κουµουνδούρου, στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τη µη ύπαρξη λαοθάλασσας στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για την παρουσίαση των υποψήφιων διεκδικητών του χρίσµατος για την Ευρωβουλή, ρίχνουν σπόντες εναντίον της διοίκησης της ΕΡΤ. Λένε, δηλαδή, πως αν βγαίνει µια εικόνα χαµηλής συµµετοχής προς τα έξω, είναι γιατί η ΕΡΤ του Κ. Ζούλα στέλνει µόνο µία κάµερα σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Θα ήθελαν, αν κατάλαβα σωστά από αυτά που έµαθα, η διοίκηση της ΕΡΤ να τους καλύπτει µε «τρικάµερο», «παραγωγό» και «σκηνοθέτη». Καταγράφω τις συγκεκριµένες πληροφορίες, διότι στο προσεχές µέλλον δεν αποκλείεται να δούµε να εκδηλώνεται και κάποιο διάβηµα διαµαρτυρίας από την Κουµουνδούρου προς την ΕΡΤ.

Γενικά και αόριστα

«Εγώ οικονοµολόγος δεν είµαι», δήλωνε την περίοδο που έδινε συνεντεύξεις ως υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης. Η αλήθεια είναι πως αυτό το καταλάβαµε µέσα από την τελευταία του συνέντευξη στο Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο. Γιατί αναπτύσσοντας τις θέσεις του για το Φορολογικό, αµφιβάλλω εάν κατάλαβε κανείς τι ακριβώς θέλει να κάνει. Καµία δηµοσιονοµική τεκµηρίωση, γενικές και αόριστες διαβεβαιώσεις περί ελαφρύνσεων, µε την επίκληση ασυνάρτητων φορολογικών κόλπων, που εκκινούσαν από τη λαϊκίστικη αρχή του «Λεφτά υπάρχουν», αρκεί να «χτυπήσουµε τον πλούτο» και να συµµαζέψουµε τις σπατάλες. Κάτι τέτοια έλεγε και ο Γ. Παπανδρέου πριν µπούµε στα µνηµόνια, αλλά και κάτι παρόµοια ο Αλ. Τσίπρας, που δούλευε τον κόσµο πως µπορεί να σκίσει τα µνηµόνια, να επαναφέρει µισθούς και συντάξεις, αν πουλήσει τα πρωθυπουργικά αεροσκάφη, που δεν το έκανε, ή αν στερήσει τα βουλευτικά αυτοκίνητα από τους πολιτικούς, που επίσης δεν το έκανε.
Ο Στ. Κασσελάκης, αντί για «αεροπλάνα» και «αυτοκίνητα», µας εξηγούσε πως τα λεφτά, για να µην υπάρχουν «µαύρες τρύπες» στα έσοδα του κράτους, θα τα βρει εάν καταργήσει τα συνεργεία καθαριότητας στα νοσοκοµεία.

Το µήνυµα που ήθελε να περάσει ο Ν. Κακλαµάνης, σχολιάζοντας τη «µεταγραφή» του Θ. Ζαγοράκη στο ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν πως τον «ξεφορτώθηκε» η Ν.∆., αλλά πως το Μέγαρο Μαξίµου έχει περισσότερους ΠΑΣΟΚους στις τάξεις του από όσους µπορεί να καταναλώσει το δεξιό ακροατήριο της παράταξης.

Κατάλαβαν αργά το λάθος

Φαίνεται πως η µόνη έγνοια που έχουν σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές των κοµµάτων της αντιπολίτευσης είναι πώς θα χτυπήσουν τον Κ. Μητσοτάκη και όχι πώς θα βάλουν πλάτη υπέρ των συµφερόντων της χώρας. Αυτό φάνηκε και στην αναθεώρηση της ΚΑΠ, όπου, ενώ όλα τα κόµµατα είχαν ενηµερωθεί εγκαίρως από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την κρίσιµη ώρα των αποφάσεων «πετούσαν χαρταετό». Και µόλις κατάλαβαν πως ήταν άδικη η άρνησή τους να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, εξέδωσαν ανακοινώσεις πως κατά λάθος και για τεχνικούς λόγους δεν ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης. Καλή ώρα όπως ο Ν. Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ.

Ποιος, θέλω να ξέρω ποιος

Ποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε τηλεφώνηµα στο γραφείο του από µια κυρία, η οποία του έλεγε πως «εµείς στις εκλογές ψηφίσαµε “Σπαρτιάτες”, αλλά στις ευρωεκλογές θα ψηφίσουµε τον Στ. Κασσελάκη οικογενειακώς»;

«Παρών» σε όλα

Λίγα νοµοσχέδια αποµένουν για να µιλήσουν οι βουλευτές της Ν.∆. και η εντολή είναι να δίνουν σε όλα το «παρών». Εξήντα πέντε βουλευτές από όλα τα κόµµατα µίλησαν στο νοµοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, διαδικασία που τελικά κράτησε µιάµιση µέρα. Πολλοί διαµαρτυρήθηκαν γιατί εγκλωβίστηκαν στη Βουλή και καθυστέρησαν να ανέβουν στο Φόρουµ των ∆ελφών, που όσο να ’ναι αποτελεί θεσµό. Ακόµα δύο νοµοσχέ δια θα συζητηθούν µέχρι το Πάσχα και µετά τέλος. Μεγάλη Τρίτη κλείνει η Βουλή για τις άγιες µέρες, που όλοι περιµένουν για να τρέξουν τον ευρωπροεκλογικό τους αγώνα!