Ευρωψηφοδέλτιο κατάπτωσης

Η διαδικασία που επέλεξε ο Στέφανος Κασσελάκης για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρωτόγνωρη για τα δεδοµένα του κόµµατος. Επί χρόνια το καταστατικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε εσωκοµµατικό δηµοψήφισµα για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών. Κάπως έτσι έµπαινε πρώτος ο Αλέκος Αλαβάνος και δεύτερος ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης στη λίστα των ευρωεκλογών του 1999 ή πρώτος ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης και δεύτερος ο Νίκος Χουντής στη λίστα των ευρωεκλογών του 2004 κ.λπ. Αυτό που, ωστόσο, είναι πρωτόγνωρο είναι η απουσία κάθε συζήτησης για την Ευρώπη και τα ζητήµατα που σχετίζονται µε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τον αριστερό ευρωπαϊσµό κ.λπ. ∆εν έγινε κανένας εσωκοµµατικός διάλογος και ουδείς γνωρίζει πλέον ποιες είναι οι αντίστοιχες θέσεις του κόµµατος. Θα µου πεις, όταν στον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη είναι κυρίαρχα το lifestyle και ο πολιτικός τραµπισµός, τα αντίστοιχα πρόσωπα που κάνουν καριέρα στις κουτσοµπολίστικες εκποµπές και στους καυγάδες στα τηλεπαράθυρα είναι λογικό να είναι η συντριπτική πλειονότητα σε ένα απαξιωµένο ευρωψηφοδέλτιο.

Το ισοζύγιο για τον Γιώργο Τσίπρα

Στις εσωκοµµατικές εκλογές της περασµένης Κυριακής µπορεί να µην πήρε µέρος ο Αλέξης Τσίπρας -που πλέον, αν και µέλος του ΣΥΡΙΖΑ, κρατά διακριτικές αποστάσεις από τις διεργασίες στην Κουµουνδούρου-, συµµετείχε όµως ο Γιώργος Τσίπρας, και µάλιστα µε σηµαντική επιτυχία στη σειρά κατάταξης, που εξέπληξε φίλους και... αντιπάλους. Κι αυτό γιατί είναι από εκείνα τα στελέχη που εκφράζουν -αιρετικά ορισµένες φορές- έναν δυναµικό αντιπολιτευτικό πολιτικό λόγο, δεν ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη και διατηρούν µια συνέχεια ανάµεσα στο παρελθόν και το µέλλον του κόµµατος. Σε ένα κόµµα που αλλάζει ραγδαία, δεν περνούν απαρατήρητες οι επιδόσεις ενός... Τσίπρα, αλλά και το εντυπωσιακό πλασάρισµά του στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές.

Asset

Ο γνωστός εκλογικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος Γιώργος Τράπαλης συνέβαλε καταλυτικά στην πρωτιά που πέτυχε ο Νάσος Παπαργυρόπουλος στις εσωκοµµατικές εκλογές στη Στερεά Ελλάδα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Tράπαλης και Παπαργυρόπουλος γνωρίζονταν από τα παιδικά τους χρόνια, καθώς ήταν συµµαθητές.

Στα ΜΜΕσα

Η Αναστασία Γιάµαλη µε τη βραδινή εκποµπή που κάνει στο Κontra έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίµηση των τηλεθεατών. Στο πλαίσιο αυτό, µαθαίνω πως έχει πολλές προτάσεις από κανάλια για τη νέα σεζόν.

Συνάντηση με μεγάλο ενδιαφέρον

Ενα εξαιρετικά σηµαντικό τραπέζι, µε ευρύτερο πολιτικό και γεωπολιτικό ενδιαφέρον, πραγµατοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ, φυσικά εν γνώσει του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πληροφοριοδότες µου µε ενηµέρωσαν ότι το τραπέζι έγινε σε γνωστή οικία του Κολωνακίου, όµως για λόγους ασφαλείας δεν θέλησαν να µου δώσουν συγκεκριµένη διεύθυνση. Συνδαιτυµόνες ήταν ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολοµαίος, ο Αµερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, καθώς και ένα σηµαίνον κυβερνητικό στέλεχος, το όνοµα του οποίου δεν θέλησαν να µου αποκαλύψουν. Μου είπαν, όµως, πως είναι πρόσωπο της απολύτου εµπιστοσύνης του πρωθυπουργού και τον εκπροσώπησε στη συνάντηση λόγω της απουσίας του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Ταξίδια

Εναν µακρύ κύκλο ταξιδιών στις χώρες του Κόλπου, και όχι µόνο, ολοκληρώνει αυτή την εβδοµάδα ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Συγκεκριµένα, θα επισκεφθεί το Κατάρ και το Κουβέιτ, ενώ είχαν προηγηθεί τα ταξίδια στα Αραβικά Εµιράτα, στη Σαουδική Αραβία, στο Οµάν, στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και, βεβαίως, στο Ισραήλ. Πριν από τις επισκέψεις αυτές, τη ∆ευτέρα υπάρχει συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ. στο Λουξεµβούργο για τον πόλεµο Ισραήλ - Παλαιστίνης.

Περιοδείες

Να επισκεφθεί κάθε νοµό της χώρας έχει βάλει στόχο ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος. Είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο κανένας άλλος την ανθρωπογεωγραφία του κόµµατος, καθώς ως γραµµατέας συνέβαλε καταλυτικά στην ανασυγκρότηση των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ.

Quiz: Ποιο κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πλάκα µε τα όσα είπε ο Κασσελάκης για τη βάπτισή του;

Σύσκεψη

H Aττική αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ την πιο µεγάλη τρύπα, όπως φάνηκε και από τις εθνικές εκλογές, καθώς συγκέντρωσε περίπου 8%, όταν το συνολικό ποσοστό ήταν στο 12%. Στο πλαίσιο αυτό, την Πέµπτη το πρωί έγινε ευρεία σύσκεψη βουλευτών, κοµµατικών στελεχών, αυτοδιοικητικών παραγόντων και συνδικαλιστών, προκειµένου να καταρτίσουν ένα πλά νο εξορµήσεων και δράσεων για την Αττική. Αξίζει να σηµειωθεί ότι στη σύσκεψη προέδρευσε ο πολύπειρος Κώστας Σκανδαλίδης.

Λάθος

Σε λίγες ηµέρες από τώρα θα αρχίσουν οι περιορισµοί στις εµφανίσεις των υποψήφιων ευρωβουλευτών στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Πρόκειται για µια διαδικασία υπό την εποπτεία του ΕΣΡ, στο πλαίσιο της (υποτίθεται) ισότιµης παρουσίας των υποψηφίων στα ΜΜΕ. Η διαδικασία µοιάζει παρωχηµένη, πολύ περισσότερο όταν αφορά τις ευρωεκλογές. Οι υποψήφιοι σε κάθε κόµµα δεν είναι εκατοντάδες, την ίδια ώρα που όλη η Ελλάδα είναι µια εκλογική περιφέρεια. ∆εδοµένου ότι είναι δυστυχώς ελάχιστες οι συζητήσεις που θα γίνουν για την Ευρώπη, είναι εντελώς λάθος η µέθοδος των περιορισµών. Ας ελπίσουµε ότι θα σκεφτούν πιο λογικά και θα το αλλάξουν.