Αποστολή Ιεροσόλυμα στην Αυστραλία

Μαζί µε την Οµογένεια της Αυστραλίας πέρασε το Πάσχα, σε ειδική αποστολή ενόψει ευρωεκλογών, στο Σίδνεϊ, ο βουλευτής της Ν.∆. εξ Α’ Θεσσαλονίκης ∆ηµήτρης Κούβελας µε την οικογένειά του. Ο κ. Κούβελας έζησε το Πάσχα των Ελλήνων της Οµογένειας στην «καρδιά» του Σίδνεϊ, παρουσία του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Anthony Albanese, και πλειάδας εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας της, σε οµοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο. Μάλιστα, ο βουλευτής, που εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις, είχε επαφές µε τον φιλέλληνα Αυστραλό πρωθυπουργό και µε τον Σεβασµιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας, κ.κ. Μακάριο. Ο βουλευτής µε τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά είδαν πώς την Κυριακή ο Ελληνισµός της Αυστραλίας γιορτάζει το Πάσχα µε τον παραδοσιακό τρόπο, αφού οι «ελληνοκρατούµενες» γειτονιές πληµµυρίζουν από τις µυρωδιές του οβελία και ακολουθεί µεγάλο γλέντι σε πολλά παροικιακά σπίτια. Ο κύριος εορτασµός πραγµατοποιήθηκε στον πανηγυρίζοντα φερώνυµο Ιερό Ναό στην περιοχή Kogarah, που πληµµύρισε από κόσµο, παρά την έντονη βροχόπτωση. Της Τελετής της Αναστάσεως και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, κ.κ. Μακάριος, πλαισιούµενος από τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Μιλητουπόλεως, κ. Ιάκωβο, και Μαγνησίας, κ. Χριστόδουλο, ιερατικώς προϊστάµενο του Ι.Ν. Αναστάσεως του Χριστού. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας έκανε και ειδική αναφορά σε πασχαλινά έθιµα που τηρούν οι Ελληνες ορθόδοξοι της Αυστραλίας και συνεχάρη όλους για τη µετάδοσή τους από γενιά σε γενιά. «Ο ελληνικός πολιτισµός αποτελεί δώρο για όλη την Αυστραλία», επεσήµανε µε έµφαση, συµπληρώνοντας ότι «η σύγχρονη πολυπολιτισµική κοινωνία µας είναι πολύ πιο πλούσια µε τη συνεισφορά σας».

Τυχερή στην ατυχία της

Αγιες ηµέρες... του Πάσχα στο νοσοκοµείο «Γεώργιος Γεννηµατάς» πέρασε η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, καθώς είχε ένα ατύχηµα, αλλά στάθηκε τυχερή! Εσπασε µια τζαµαρία και έπεσε πάνω της, µε αποτέλεσµα να την τραυµατίσει στο χέρι αλλά και στην πλάτη και να χρειαστούν πολλά ράµµατα. Ευτυχώς, διεκοµίσθη άµεσα στο Χειρουργικό Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκοµείου και πρόλαβε τα χειρότερα. Η κ. Νοτοπούλου ευχαρίστησε τους γιατρούς και τους εργαζοµένους του νοσοκοµείου και γενικότερα του ΕΣΥ για την προσφορά και την ετοιµότητά τους, ειδικά αυτές τις γιορτινές µέρες.

Θετικά αναµένεται να ανταποκριθεί, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο αίτηµα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ηµερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή µε θέµα την ακρίβεια...

«Study in Greece»

Μετά το νοµοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήµια, έρχεται στην Ελλάδα ένα νέο πρόγραµµα... Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος τρέχει όλα τα θέµατα και ζητήµατα που αφορούν στην Οµογένεια, υπέγραψε µε τον πρόεδρο του «Study in Greece», Χρήστο Μιχαλακέλη, πρωτόκολλο συνεργασίας για τη σύνδεση του ακαδηµαϊκού κόσµου της Ελλάδας µε την Οµογένεια και την υποστήριξη της διεθνοποίησης της ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης. Σκοπός της συνεργασίας είναι η προώθηση των ελληνικών πανεπιστηµίων και των διεθνών προγραµµάτων σπουδών τους, αλλά, σύµφωνα µε τον υφυπουργό, και «να ενθαρρύνουµε τη δικτύωση Ελλήνων και φιλελλήνων επιστηµόνων ανά τον κόσµο». Το «Σπουδάζω στην Ελλάδα» θα προωθήσει τη διασύνδεση των Κέντρων Ελληνικών Σπουδών και θα στηρίξει την ανάπτυξη παραρτηµάτων ελληνικών πανεπιστηµίων σε χώρες του εξωτερικού. Ο κ. Κώτσηρας έχει βάλει στοίχηµα να φέρει τους νέους φοιτητές και ερευνητές της ∆ιασποράς πιο κοντά στην Ελλάδα. Η συνεργασία εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδηµο Ελληνισµό.

Σεμνά

Τελικά µπήκαν κανονικά... Ο λόγος για τους βουλευτές που τίµησαν όλες τις άγιες ηµέρες της Μεγάλης Εβδοµάδας και εκκλησιάστηκαν χωρίς φωνές και παραφωνίες. Από το ρεπορτάζ µαθαίνω ότι όσοι «γαλάζιοι» βουλευτές πήγαν εκκλησία... σιδερωµένοι βγήκαν ατσαλάκωτοι και χωρίς να ακούσουν ψιθύρους και κουτσοµπολιά. Σεµνά και ταπεινά... έλεγε βουλευτής πως ήταν η συµβουλή του σε άλλους συναδέλφους του. Κρατάµε χαµηλά τους τόνους και µε κατάνυξη δεν απαντάµε σε προκλήσεις και προκλητικούς... Πάντως, ενόψει και ευρωεκλογών, είδαµε πολύ δυναµική παρουσία βουλευτών και δηµάρχων, που όργωσαν ναούς και γειτονιές.

Φλερτ

Υπάρχει χηµεία... Ετσι φαίνεται από τα θερµά λόγια του Στέφανου Κασσελάκη για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, σχετικά µε την εκπροσώπηση που έχει προσφέρει σε οικογένειες των θυµάτων των Τεµπών και την παρουσία της στη Βουλή για τη συγκεκριµένη υπόθεση. Κάποιες πηγές µας κάνουν λόγο ακόµα και για συγχαρητήριο τηλεφώνηµα που δέχτηκε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας από τον Στέφανο Κασσελάκη για τη στάση της κατά την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στον πρώην υπουργό Κώστα Καραµανλή στα τέλη Μαρτίου...

...Η προ ηµερησίας θα συµπέσει µε την επίσηµη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και θα αποτελέσει τέλεια ευκαιρία για ένα δυνατό debate των πολιτικών αρχηγών εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Ιεροσόλυμα

Επεισόδιο και συλλήψεις έζησε η ελληνική αντιπροσωπεία της Βουλής στα Ιεροσόλυµα. Μέσα στον Πανάγιο Τάφο υπήρξε ένταση και έπεσε ξύλο, όταν Ισραηλινοί αστυνοµικοί συνέλαβαν φρουρό που πήγε να επιτρέψει στον Γεωργιανό πρέσβη στο Ισραήλ να καθίσει µαζί τους, σε έναν ειδικό εξώστη όπου καθόταν αποκλειστικά η ελληνική αντιπροσωπεία. Τον πήραν σηκωτό, σύµφωνα µε τους βουλευτές που ήταν µάρτυρες, και τον άφησαν ελεύθερο δύο ώρες µετά την αφή της Αγίας Φλόγας. Τη Βουλή εκπροσώπησαν τέσσερις Βορειοελλαδίτες βουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας και ένας της «Νίκης». Οι Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Τάσος ∆ηµοσχάκης, Γιώργος Σταµάτης και ο Νίκος Βρεττός, αντίστοιχα. Τα µέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, παρουσία της ισραηλινής αστυνοµίας και του στρατού, που ήταν έντονη στα στενά δροµάκια της παλαιάς πόλης.

Ερχεται

Ερχεται και αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή η Εθνική Στρατηγική για τα ∆ικαιώµατα των Ατόµων µε Αναπηρία 2024-2030 «Ελλάδα µε όλους για όλους». Το προσχέδιο του νοµοσχεδίου, σύµφωνα µε πληροφορίες, περιλαµβάνει 170 οριζόντιες και στοχευµένες δράσεις, συµπεριλαµβανοµένων παρεµβάσεων σε έξι άξονες για τη βελτίωση της προσβασιµότητας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της υγείας, της αποϊδρυµατοποίησης και της προβολής των ατόµων µε αναπηρία. Μάλιστα, ο σχεδιασµός µιας στρατηγικής το 2019 υπό την ηγεσία του τότε υφυπουργού, Γιώργου Γεραπετρίτη, ενισχύθηκε µετά υπό τον Σταύρο Παπασταύρου. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει σκοπό να ολοκληρώσει τη νοµοθετική διαδικασία και τις ρυθµίσεις για τα επιδόµατα παραγωγικότητας των δηµοσίων υπαλλήλων πριν από την ψηφοφορία της 9ης Ιουνίου.